De bananensliertjes zijn niet voor niks Die sliertjes aan je fruit dienen niet ter decoratie (of ter irritatie). Net als de meeste dingen in de levende natuur, hebben ze een functie. En ze hebben zelfs een naam. Deze wonderen van de biologie worden de floëembundels genoemd.
Wat je ziet: Een subtiele schimmel, waarschijnlijk wit, op de steel of het uiteinde van je banaan. Het lijkt misschien wel op poedersuiker of wattenbolletjes die je er niet af krijgt. Wat het is: Een schimmel die dood plantenmateriaal eet .
Hoe herken ik bederf? De banaan is zwart. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Bananen kunnen niet goed tegen kou.
Floëembundels (bananensliertjes) hebben een functie. Deze draadjes vervoeren namelijk voedingsstoffen voor een banaan.
Schimmelinfectie - Veroorzaakt door de schimmel Nigrospora. Deze kan bananen infecteren en uiteindelijk leiden tot rotting en verliquefactie. De schimmel is eigenlijk rood, maar in bananen wordt hij bruin of zwart. Hij is niet dodelijk voor mensen, maar kan wel braken en andere maagproblemen veroorzaken.
Stofluizen leven van schimmels en zijn op zich niet schadelijk. Ze zijn verzot op vochtige ruimtes en komen daarom vaak voor in vochtige woningen, magazijnen of schuren. Je vindt ze in vochtig papier, natte vullingen van matrassen of kussen en vloer- of wandbekleding waarop vochtvlekken of schimmel gevormd is.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Naarmate de banaan groeit, slinkt de bloem. Hij krimpt en droogt uit. Tot er uiteindelijk niets anders van over is dan dat kleine puntje onderin de banaan.
Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van ons DNA hetzelfde is als dat van bananenplanten. Dat is de helft van onze erfelijke eigenschappen.
Aan de andere kant kunnen de koolhydraten in de banaan bij sommige mensen de slaap verstoren doordat ze het insulinegehalte verhogen. Het consumeren van een banaan vlak voor het slapen gaan is dus misschien niet ideaal, vooral als u een gevoelige maag heeft of vatbaar bent voor winderigheid.
Door de bovenkant in te wikkelen voorkom je dat de bananen snel overrijp raken. Knoop een stukje plastic of plak een stukje aluminiumfolie om de bovenkant van de banaan. Hierdoor komt er minder gas vrij, blijven de bananen langer houdbaar en mooi geel!
Waarom je bananen beter niet in de koelkast bewaart
Bij koude of bij grote temperatuurschommelingen verkleurt de schil snel zwart, waardoor de banaan er minder smakelijk uitziet.
Het barsten zelf wordt veroorzaakt doordat de schil niet zo goed meegeeft met de uitzetting van de rijpende banaan als normaal. De schil is dus droger en/of mist elasticiteit, waardoor hij knapt wanneer het zetmeel in de banaan tijdens het rijpen in suiker verandert en de banaan iets opzwelt.
De bruine plekken die je ziet, zijn niet anders dan oppervlaktes waarvan de individuele cellen dood zijn. De cellen gaan dood, waardoor de enzymen uit die aparte compartimenten weer vrijkomen, zich mengen en voor een bruine banaan gaan zorgen.
Banaan. Bananen kun je het beste eten wanneer de schil geel is. Bananen met een groene schil zijn nog niet helemaal rijp en kun je beter nog even bewaren. Wanneer bananen bruine plekjes beginnen te krijgen, kun je ze beter niet meer te lang laten liggen.
Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was. Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten.
De vreemde draadjes van een banaan belanden vaak in de prullenbak, maar deze sliertjes kun je met een gerust hart eten, aangezien ze juist goed voor de gezondheid zijn. De draadjes zijn verantwoordelijk voor het vervoer van voedingsstoffen en water in de vrucht.
Bananen op zich zijn geen dikmakers. Of je al dan niet aankomt, hangt af van het feit of je tijdens de hele dag meer energie opneemt dan je verbruikt. En een banaan van 105 kcal met tal van goede voedingsstoffen en vezels levert dus geen zinloze calorieën, maar draagt bij aan een gezond voedingspatroon.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Banaan bevat vijf suikerklontjes
Een paar voorbeelden: een sinaasappel bevat afhankelijk van de grootte ongeveer 8 gram suiker, een appel 14 gram, een schaaltje (100 gram) aardbeien of frambozen 5 gram en een banaan ongeveer 20 gram.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Een banaan bevat meer calorieën dan gemiddeld, maar is zeker een verantwoorde keuze als je wilt afvallen en zin hebt in een stuk fruit. Een banaan bevat namelijk niet alleen vezels, maar ook magnesium, kalium, diverse antioxidanten en vitamine C, A en B6.