Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskmeloenen, cantaloupe en honingmeloen met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruit en aardbeien, of lichtzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te combineren met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen, voor een betere spijsvertering.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Sommige fruitsoorten, zoals appels, bananen en mango's , scheiden ethyleengas af, waardoor andere producten sneller rijpen en sneller bederven. Bewaar deze producten uit de buurt van andere soorten fruit en groenten. Andere soorten fruit en groenten, zoals avocado's, druiven en watermeloen, zijn zeer gevoelig voor ethyleen.
Niet alle fruitcombinaties zijn schadelijk. Vermijd echter het combineren van zuur fruit (zoals sinaasappels) met zoet fruit (zoals bananen), omdat dit spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Houd je aan vergelijkbare fruitsoorten bij het combineren.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen zijn zeer zuur, wat problemen kan veroorzaken in combinatie met bananen. Bananen zijn zoet en bevatten zetmeel, en de combinatie ervan met zure citrusvruchten kan de pH-balans van de maag verstoren. Dit kan bij sommige mensen leiden tot maagzuur, indigestie en ongemak.
Als je nog nooit een kiwi hebt gemixt, geven we je graag een tip! Wees voorzichtig: als je het vruchtvlees te lang mixt kunnen de zaden openbreken en krijgt de gemixte kiwi een bittere nasmaak.
Je kunt fruit eten bij een maaltijd of als tussendoortje, maar probeer het niet te eten na het opstaan , omdat het een piek in de glucosespiegel kan veroorzaken. Dit kan vooral schadelijk zijn voor mensen met diabetes.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Fruit na het eten: geen goed idee? Het zijn vooral de zogenaamde combinatiediëten die het eten van fruit na de maaltijd afraden. Verkeerde voedingscombinaties zouden verteringsproblemen geven omdat het ene voedingsmiddel de verteringsenzymen belemmert die op het andere voedingsmiddel moeten inwerken.
Melk en zuur voedsel zoals citrusvruchten of tomaten kunnen een slechte combinatie zijn. Het zuur kan de melk in uw maag doen stremmen, wat tot een opgeblazen gevoel kan leiden. Dit geldt ook voor zuivelproducten zoals yoghurt of room. Gekookt zuur fruit kan wel.
Het beste fruit dat u 's avonds bij het diner kunt eten is de banaan, aangezien deze vrucht rijk is aan tryptofaan, kalium en vitamine B6.
Als je een banaan samen met ander fruit eet, kan hij er dus voor zorgen dat je de antioxidanten in andere vruchten minder goed opneemt. Vooral in combinatie met appels, peren, aardbeien en bessen heeft de banaan een negatieve werking. Die dingen kun je best in je smoothie stoppen, maar doe dat dan zónder de banaan.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Kiwi is een echte caloriearme topper, waardoor het een perfecte snack is voor gewichtsbeheersing zonder schuldgevoel. Vezels: Kiwi zit boordevol vezels, waardoor het goed is voor de spijsvertering. Het werkt als een zacht duwtje in de rug, helpt de zaken soepel te laten verlopen en bevordert een comfortabele nachtrust.
Eet liever geen fruit op een lege maag
Fruit eten op een lege maag – vooral als eerste maaltijd van de dag – kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waarschuwt Agarwal. “Voor een meer gebalanceerde start van je dag, kun je beter wat vetten of eiwitten nemen voordat je fruit eet.
Een van de meest geadviseerde combinaties van ananas en zuivelproducten, zoals melk, yoghurt of kaas , is ananas. Ananas bevat bromelaïne, een enzym dat helpt bij de afbraak van eiwitten. Bij consumptie met zuivel kan bromelaïne de werking van de eiwitten in zuivel verstoren, wat kan leiden tot schifting of een slechte vertering.
Het advies van 2 stuks fruit is een minimum. Dat betekent dat je best wat meer kunt eten. Er is geen maximum, maar veel fruit eten kan klachten in je buik (zoals buikpijn) en aan je tanden veroorzaken door de suikers en zuren die erin zitten.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
Citrusvruchten na een vette maaltijd
Naringine is een flavonoïde die voorkomt in grapefruit, citroen, sinaasappels, clementines, mandarijnen en ceder. Deze flavonoïde is belangrijk voor het versterken van de haarvatwanden, het zuiveren van het lichaam en het bevorderen van gewichtsverlies.