Het is een sponzige zoete substantie die, in de moderne variant, is gemaakt uit suiker of maïsstroop, opgeklopt eiwit, geweekte gelatine, Arabische gom en kleur- en smaakstoffen.
Spekjes. Het spek snoepje is gemaakt van suiker/suikerkorrels of maisstroop, opgeklopt ei, gekweekte gelatine, Arabische gom en kleur- en smaakstoffen die samen worden opgeklopt tot een sponzige substantie. De Engelse naam voor dit snoepje is: marshmallow.
Traditioneel worden spekjes (snoep) gemaakt op basis van altheasiroop die uit de wortel van de plant heemst wordt verkregen. Tegenwoordig maakt men spekjes op basis van opgeklopt eiwit, geweekte gelatine, Arabische gom, suiker, kleurstoffen en smaakstoffen.
Ingrediënten: 96% varkensvlees, zout, zuurteregelaar (kaliumlactaat [E326]), specerijenextract, conserveermiddel (natriumacetaten [E262], natriumnitriet [E250], kaliumacetaten [E261]), antioxidant (natriumascorbaat [E301]), aroma's, gistextract, specerijen, rook.
Gelatine komt voor in snoep, drop, koek, gebak, pudding en in voedingssupplementen en medicijnen, de capsule zelf is gemaakt van gelatine. Ook wordt het gebruikt bij de productie van sommige merken sap, bier, wijn en andere alcoholische dranken om te klaren (helder te maken). Dit staat echter niet op de verpakking.
E 471, Mono- en diglyceriden van vetzuren
Dit antischuimmiddel, emulgator, glansmiddel en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
Bedenk dat iets te snoepen of iets zoets drinken al snel te veel is. Zo zitten er in een groot glas frisdrank al 103 calorieën (kcal) en in een donut 197 calorieën. Het advies is om kinderen maximaal 1 keer per dag iets kleins te snoepen te geven. Ook voor volwassenen is dit een goede regel om aan te houden.
Toelichting. Bij de bereiding wordt aangemaakte substantie geëxtrudeerd en in stukken gesneden die in maïszetmeel en poedersuiker gerold worden om de plakkerige substantie te bedekken. De meeste spekjes bevatten gelatine en worden daarom niet door vegetariërs en veganisten gegeten.
Maar spek, ook wel buikspek, borststuk, pancetta etc. genoemd, is een stuk vlees, de borst van het dier, gezouten en gerijpt. We vinden bijvoorbeeld runderspek, lamsspek. Als het rund- of lamsvlees halal is, spreken we van halal spek.
Spek wordt vaak geassocieerd met cholesterol, maar niet op een positieve manier. Toch is er aangetoond dat de gezonde vetten in spek meewerken aan een verlaging van de slechte cholesterol in ons lichaam. Spek bevat ook veel mineralen als zink, magnesium en ijzer.
Een spek is snoepgoed dat in Vlaanderen ook nonnenbil of meiskesvlees genoemd wordt. Een andere naam ervoor is witte drop of slappe Jan. In het Engels heet het marshmallow. Marshmallows zijn sponsachtige snoepjes die in allerlei vormen voorkomen, vaak met een roze of witte kleur.
Halal Haribo Kersen zijn Haribo zonder varkensgelatine en smaken naar kersen.
De meeste spek die je tegenkomt in het koelschap van je supermarkt, zoals ontbijtspek, is afkomstig van het varken. Toch zijn ze niet allemaal hetzelfde. Je kunt namelijk spek van de buik, rug en wang van een varken maken. Daarnaast is de bereidingswijze ook van belang.
Nee, de naam heeft niets te maken met de smaak of substantie van de cake, maar met het uiterlijk. Door de verschillende laagjes waaruit spekkoek opgebouwd is, doet het enigszins denken aan doorregen spek: een stuk spek dat niet uit puur vet bestaat maar waarbij de vetlagen afgewisseld zijn met laagjes vlees.
Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
Spek kan zeer veel calorieën bevatten en teveel calorieën betekent niet of minder afvallen. Bovendien is het altijd leuk om een grotere portie spek te kunnen eten voor eenzelfde hoeveelheid calorieën.
Er zijn verschillende merken die halal snoep maken. Snoep met bijvoorbeeld gelatine als ingrediënt is niet halal. Halal wil zeggen dat het toegestaan is volgens de islamitische wet. Ingrediënten die niet door moslims mogen worden geconsumeerd zijn varkensgelatine, E120, E940, E920/E921 en ethanol alcohol.
Varkensvlees en varkensvleesproducten zijn dan ook verboden in het jodendom en de islam , evenals binnen christelijke geloofsrichtingen die de joodse spijswetten aanhangen. Ondanks het wijdverbreide religieuze stigma dat aan varkens kleeft, blijft varkensvlees wereldwijd het meest geconsumeerde vlees van alle dieren.
02. Waar wordt de gelatine die HARIBO gebruikt van gemaakt? Onze gelatinehoudende HARIBO-producten die in België en Nederland verkrijgbaar zijn worden voornamelijk vervaardigd met gelatine afkomstig van varkenszwoerd. Daarnaast biedt HARIBO al jarenlang producten aan die zonder dierlijke gelatine worden gemaakt.
Spek is geen groente . Je kunt andere mensen niet aanmoedigen om een dieet te volgen dat beter is voor henzelf en de planeet door ze vol te stoppen met veganistische gel.
Backbacon wordt gemaakt van varkensvlees, en meer specifiek van varkenslende, dat wordt gesneden en gepekeld met zout en soms andere ingrediënten, zoals suiker en kruiden . Het pekelproces kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van het gewenste smaakprofiel.
Bestel je toch liever een puntzak met bijvoorbeeld popcorn, chips, spekjes, pepernoten? Dat kan natuurlijk ook! Deze zijn minimaal 2 weken tot maximaal 4 weken houdbaar. Advies is wel bewaar ze koel, droog en donker!
"Noorwegen hoort bij de landen in Europa waar het meeste snoep en frisdrank wordt geconsumeerd.
De American Heart Association (AHA) adviseert echter om de hoeveelheid toegevoegde suikers per dag te beperken tot maximaal 100 calorieën (6 theelepels) voor vrouwen en 150 calorieën (9 theelepels) voor mannen. Daarnaast adviseert de AHA dat kinderen van 2 jaar en ouder niet meer dan 100 calorieën (6 theelepels) aan toegevoegde suikers per dag mogen eten.
Chocoladeletters en repen. De tandartsen rangschikten wat snoep op categorie: het beste, niet zo slecht en het slechtste. Chocoladefans zullen blij verrast zijn met wat behoort tot die eerste categorie: holle chocoladefiguren en chocoladerepen staan er allemaal in en doen dus het minst kwaad voor je tanden.