Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. U heeft recht op juiste en volledige informatie. Pas als u voldoende inzicht heeft, kunt u weloverwogen toestemming geven voor een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek.
Als u koffie of thee drinkt, wordt het ijzer minder goed opgenomen. Dit geldt zowel voor ijzer uit de dierlijke als plantaardige producten. Ook calcium kan de opname van ijzer tegengaan, vooral als u grote hoeveelheden calcium gebruikt. Calcium komt voor in zuivelproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt, vla en kaas.
Gedroogd fruit bevat meer ijzer dan vers fruit. Vooral gedroogde abrikozen, vijgen, dadels en pruimen zijn erg ijzerrijk.
Rood vlees (75 gram): 2,5 mg ijzer
Op nummer 1 van de lijst met ijzerrijke voeding staat rood vlees! Neem gerust een stukje rundvlees, lamsvlees en kalfsvlees: hierin zit gemiddeld 2,5 mg ijzer per portie.
Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding. Drink bijvoorbeeld sap of eet fruit (sinaasappels, kiwi's, cranberry's en grapefruits) en groente waar vitamine C in zit tijdens elke maaltijd. Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen.
Als u echter bloedarmoede heeft, kunt u beter geen alcohol drinken, omdat dit uw reeds aangetaste bloedcellen nog verder kan verergeren. Alcohol blijkt de slechte ijzeropname in het lichaam te verslechteren en het risico op hemochromatose te verhogen. Als u vermoedt dat u een alcoholverslaving heeft, probeer dan niet in uw eentje te stoppen.
IJzer in appelstroop
Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer. Om voldoende ijzer binnen te krijgen helpt appelstroop dus wel iets mee, maar het is gezonder om het uit andere producten te halen. Denk hierbij aan vlees, donkergroene groenten zoals spinazie of boerenkool, bonen en noten.
IJzerrijke voedingsmiddelen
Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en gevogelte. Zeevruchten. Bonen. Donkergroene bladgroenten, zoals spinazie.
Roosvicee ferro is een limonadesiroop. Deze siroop kunt u het beste oplossen in vruchtensap vanwege de 'roestige' smaak en de bevordering van opname van het ijzer door vitamine C. De aanbevolen dosering is een eetlepel per dag. Dit dekt de dagelijkse behoefte aan ijzer.
Een vitamine-D-deficiëntie verhoogt het risico op een ijzergebreksanemie. Hepcidine speelt hierbij een belangrijke rol. Hepcidine speelt een belangrijke rol in de regulering van het ijzermetabolisme. Vitamine-D-suppletie verlaagt het hepcidinegehalte en verbetert daardoor de ijzerabsorptie en verbetert de ijzerstatus.
Rundvlees bevat meer ijzer dan varkensvlees, kip en vis. Kies voor ijzerrijke tussendoortjes, zoals gedroogd fruit (vijgen, rozijnen, krenten, abrikozen), noten (met name cashewnoten, paranoten en amandelen), volkorenbiscuits of volkorenkoekjes en/ of voedingsbiscuits zoals evergreen.
Combineer de plantaardige producten met vitamine C-rijke groente, fruit of sinaasappel-, grapefruit- of tomatensap. Zo zorgt u ervoor dat de ijzeropname zo groot mogelijk is. Kaas is een vleesvervanging vanwege de hoeveelheid eiwit, maar bevat vrijwel geen ijzer.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Je lichaam neemt ijzer beter op in combinatie met voeding rijk aan vitamine C (bijvoorbeeld een sinaasappel). Het helpt bijvoorbeeld om een stuk fruit te eten bij je ontbijt en wat rauwkost bij je boterhammen 's middags.
Extra informatie. Appelstroop staat bekend om het ijzer dat erin zit. Ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en ondersteunt het energieniveau. Zo bevat een boterham met (ongeveer 15 gram) Hero appelstroop 20% van de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt aan ijzer.
Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van bloedarmoede. Het is belangrijk om voldoende rust en slaap te krijgen om je lichaam de kans te geven te herstellen. Streef naar ten minste 7-8 uur slaap per nacht en neem indien nodig overdag korte rustpauzes.
Alle soorten bevatten wat ijzer, neem er daarom dagelijks een ruime portie van. Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pinda's, pistachenootjes, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten zijn rijk aan ijzer.
Ijzer is voor iedereen een belangrijk mineraal, met name tijdens de zwangerschap, de borstvoeding, voor sporters en voor vegetariërs. Met Roosvicee Ferro krijg je op een makkelijke manier extra ijzer binnen. Bovendien wordt er aan Roosvicee Ferro vitamine C toegevoegd, wat belangrijk is voor een goede ijzeropname.
Gedroogd fruit
Gedroogde abrikozen, vijgen, rozijnen en dadels zitten allemaal vol ijzer. Hoewel veel vers fruit ook ijzer kan bevatten, bevatten ze gedroogd meer ijzer dan vers. Door gedroogd fruit te snacken, krijg je niet alleen een portie ijzer binnen maar ook veel vezels en antioxidanten.
Een portie appelstroop voor op brood (ongeveer 20 gram) bevat zo'n 2,5 mg ijzer. Een volwassen man heeft 9 milligram nodig, een vrouw iets meer. Appelstroop helpt dus zeker om aan je ijzerbehoefte te voldoen, maar andere producten kunnen dat net zo goed en bevatten minder suiker.