Wat mag je NIET eten? Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims.
Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd. Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die geslacht worden bij het aanroepen van Allah. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en bijvoorbeeld niet bij varkens, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Voor joden en moslims is varkensvlees onrein
Het varken wordt op veel plaatsen veracht omdat het zich in modder wentelt en uitwerpselen eet, en in de Thora wordt het als onrein beschouwd omdat het niet herkauwt, ofwel niet leeft van gras.
Het verbod op varkensvlees heeft te maken met de kenmerken van het dier zelf. Vanuit de Maliki wetschool wordt het varken beschouwd als een onrein dier omdat het de eigen uitwerpselen eet en niet herkauwt. De andere drie wetscholen stellen echter dat enkel het vlees onrein is en niet het dier.
Gelatine komt vaak voor in snoep, desserts, medicijnen en cosmetica. Het wordt gemaakt van dierlijk collageen en kan afkomstig zijn van verschillende bronnen. Volgens de Islamitische regels is gelatine haram als het afkomstig is van varkens of dieren die niet op de juiste halal manier zijn geslacht.
We geven de antwoorden alvast in het kort: Gelatine uit varken is haram.
Haram: don'ts voor moslims
varkensvlees. alcoholische dranken. niet-ritueel geslachte vleesproducten. additieven van haram producten, bijvoorbeeld gelatine uit varkensbeenmerg.
Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
“Het varken, want het heeft wel gespleten hoeven maar het herkauwt niet, het geldt voor u als onrein. Het vlees van deze dieren mogen jullie niet eten en hun kadavers niet aanraken; zij gelden voor jullie als onrein.” De Bijbel noemt het varken een onrein dier, omdat het zijn eten niet herkauwt.
De paardenvleesaffaire zorgt op vele plekken in de wereld voor aangescherpte controles. In Turkije, waar mensen moeten kunnen vertrouwen op halalvlees, werd ontdekt dat de Döner kebab naast paard ook varken bevat. Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Gaar varkensvlees moet van binnen een lichtroze tot witte kleur hebben. Een klein beetje roze is acceptabel, maar het moet niet rauw of rood lijken. De sappen die uit het vlees komen, moeten helder zijn, niet rood of roze.
Reden vóór donatie
Het redden van een leven is een belangrijke handeling in de Islam. Allah zegt: “En voor hem, die iemand het leven schenkt, is het alsof u aan alle mensen het leven hebt geschonken.” Als u een orgaan of weefsel doneert, dan redt u een leven.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Ja, Echte Boter is halal gecertificeerd.
De meeste mensen weten dat halalvlees op een bepaalde manier, de islamitische manier, is geslacht. Maar er komt meer bij kijken. Halal eten of halal leven is een islamitische zienswijze waarbij de overtuiging is dat het goed voor de mens, het dier, milieu en de maatschappij is. Het is hoe moslims moeten leven.
Het grootste deel van de Nederlandse kipfilet is halal, ook als dat niet op de verpakking staat. Dat meldt The Post Online. Om export van weinig populaire delen van de kip naar moslimlanden mogelijk te maken, wordt voor het gemak alle kip halal geslacht.
"Als je zelf geen gewetensbezwaren tegen het eten van halalvlees hebt, kun je halalvlees gewoon eten. Maar als je dat in een kring van medechristenen doet en sommige mensen hebben daar wél moeite mee, of het zou een groot probleem voor hen kunnen worden, dan ga je naar een andere slager."
Joden, Christenen en Moslims mogen geen varkensvlees eten omdat het verboden is... De Heer sprak tot Mozes: Maar van de herkauwers of de dieren met gespleten hoeven mag u de volgende niet eten:.... Besnijdenis van mannen is verplicht voor de Joden, Christenen en de Moslims...
Ruimte varkens
Onder het Beter Leven keurmerk krijgen varkens daarom meer ruimte. Bij 1 ster Beter Leven is dat 1 m2 tegen 0,8 m2 in de gangbare veehouderij. Bij nieuw- en verbouw, maar uiterlijk vanaf 1 januari 2025, moeten de varkens in grotere groepen worden gehouden (van 8 tot 12 varkens naar 20 of meer varkens).
We geven de antwoorden alvast in het kort: Gelatine uit varken is haram.
Halal (Arabisch: حَلاَلْ: rein, toegestaan) is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen haram (Arabisch: حَرَامْ: onrein, verboden). Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.
Halal zuivelproducten
Ook zuivelproducten, zoals melk, kaas, yoghurt en boter, kunnen als halal worden gecertificeerd. Om dit te bereiken, mogen ze geen ingrediënten bevatten die verboden zijn volgens de islamitische wet, zoals varkensgelatine, fermenten op basis van illegale producten of alcohol.
De islamitische normen met betrekking tot seksualiteit zijn strikt. Seksuele gemeenschap buiten het huwelijk wordt niet goedgekeurd. Voor gehuwde vrouwen geldt dat zij zelfbeheersing dienen te tonen ten aanzien van andere mannen dan hun echtgenoot.
In de Koran zegt Allah: "Voorwaar, Allah vergeeft niet dat er een partner aan Hem wordt toegeschreven, en Hij vergeeft alles behalve dat voor wie Hij wil.
Een aantal zaken worden als makruh beschouwd, zoals echtscheiding en het verspillen van water voor de wudu of de ghusl. Ook het spelen met je kleding tijdens de salat is afkeurenswaardig. Roken wordt vaak beschouwd als makruh, maar er zijn ook fiqh-geleerden die aannemen dat het haram is.