In religieuze tradities zoals de islam en het jodendom, worden bepaalde diersoorten gecategoriseerd als ritueel onrein, vooral varkens en honden. Deze dieren mag je niet eten, je mag ze zelfs in principe niet kopen of verkopen. “Deze dieren gebruiken is daardoor problematisch voor moslims”, zegt Ghaly.
Voor joden en moslims is varkensvlees onrein
Het varken wordt op veel plaatsen veracht omdat het zich in modder wentelt en uitwerpselen eet, en in de Thora wordt het als onrein beschouwd omdat het niet herkauwt, ofwel niet leeft van gras.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Wat mag je NIET eten? Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims.
De Koran stelt dat de consumptie van varkensvlees niet is toegestaan, omdat het als onrein wordt beschouwd en daarom als haram (uitdrukkelijk verboden) wordt beschouwd . Dit verbod maakt deel uit van een bredere reeks spijswetten die gericht zijn op het behoud van rituele reinheid en reinheid, die centraal staan in de islamitische praktijk.
Gelatine komt vaak voor in snoep, desserts, medicijnen en cosmetica. Het wordt gemaakt van dierlijk collageen en kan afkomstig zijn van verschillende bronnen. Volgens de Islamitische regels is gelatine haram als het afkomstig is van varkens of dieren die niet op de juiste halal manier zijn geslacht.
Symbolische en culturele redenen: De scharrelgewoonten van varkens en hun gebrek aan onderscheidingsvermogen bij het eten worden in verschillende culturen vaak gezien als symbolen van onreinheid of morele laksheid . Deze symbolische associaties hebben religieuze leringen versterkt die varkensvlees als ongeschikt voor consumptie categoriseren.
De meeste mensen weten dat halalvlees op een bepaalde manier, de islamitische manier, is geslacht. Maar er komt meer bij kijken. Halal eten of halal leven is een islamitische zienswijze waarbij de overtuiging is dat het goed voor de mens, het dier, milieu en de maatschappij is. Het is hoe moslims moeten leven.
Hindoeïsme. Hindoeïsme ontstond zo'n vierduizend jaar geleden in India en de heilige taal van het hindoeïsme is het Sanskriet. Nu wonen hindoes overal ter wereld. Van het hindoeïsme wordt gezegd dat het de oudste, nog bestaande godsdienst ter wereld is.
Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
Deut. 14. [8] Ook het varken, omdat het wel gespleten hoeven heeft, maar niet herkauwt, is voor u onrein. Van hun vlees mag u niet eten en hun dode kadaver mag u niet aanraken.
En uiteraard, Jezus was geen vegetariër. Na zijn opstanding – als hij de dood heeft overwonnen – at hij zelfs verrassend genoeg nog een gebraden visje.
In de afgelopen 50 jaar heeft varkensvlees terrein verloren aan rundvlees en kip in de Amerikaanse keuken, ondanks dat het wereldwijd het meest geconsumeerde vlees is. Amerikaanse consumenten maken zich al lang zorgen over de betaalbaarheid, smaak en – vooral – de manier waarop varkensvlees wordt gekweekt .
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte.
Pas in Leviticus 11:7 wordt het eten van varkensvlees voor het eerst verboden voor Gods volk : "... en het zwijn, hoewel het gespleten hoeven heeft, maar niet herkauwt, is voor u onrein." Dit is waar en wanneer varkensvlees in al zijn vormen (inclusief ham, spek, worst, enz.)
Er worden in de Bijbel echter een paar uitzonderingen voor christenen genoemd. In Handelingen 15:13-29 vertellen de apostelen in Jeruzalem bijvoorbeeld dat je offervlees, vlees dat is geofferd aan afgoden, beter niet kunt eten.
Halalvlees is onderworpen aan strikte richtlijnen met betrekking tot de omstandigheden waaronder het dier wordt grootgebracht, gevoed en behandeld voordat het wordt geslacht . Deze richtlijnen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat het dier zijn hele leven met waardigheid en respect wordt behandeld en dat het niet onnodig wordt blootgesteld aan lijden of schade.
De meeste soorten vis zijn halal. Collageen wordt gemaakt uit de graat en huid van vis als pangasius, tilapia, zalm, schol, kabeljauw, pollack etc. Bron. Dit zijn zeevissen die zwemmen in zoet of zout water en schubben hebben.
Leviticus 11:7-8 En het varken, hoewel het gespleten hoeven heeft, kauwt niet op herkauwde spijs; het is onrein voor u. U mag hun vlees niet eten of hun karkassen aanraken; ze zijn onrein voor u.
De meeste geleerden geloven dat de Hebreeuwse Bijbel tussen ongeveer 600 en 300 v.Chr. in Jeruzalem is opgeschreven. Het boek Leviticus bevat een waarschuwing dat varkens "onrein voor u zijn; van hun vlees mag u niet eten en hun kadavers mag u niet aanraken." Veel historici gaan ervan uit dat dit verbod een weerspiegeling is van ...
Heilige plaatsen in Jeruzalem staan centraal in het Palestijns-Israëlische conflict . De heiligste plaats – bij moslims bekend als het Al-Aqsa-moskeecomplex, of Haram al-Sharif (Edele Heiligdom), en bij Joden als de Tempelberg – ligt in Oost-Jeruzalem. De VN beschouwt Oost-Jeruzalem als Palestijns gebied dat door Israël wordt bezet.
In religieuze tradities zoals de islam en het jodendom, worden bepaalde diersoorten gecategoriseerd als ritueel onrein, vooral varkens en honden. Deze dieren mag je niet eten, je mag ze zelfs in principe niet kopen of verkopen. “Deze dieren gebruiken is daardoor problematisch voor moslims”, zegt Ghaly.
85) staat: Het is toegestaan om gelatine te gebruiken die gewonnen is uit toegestane stoffen en uit toegestane dieren die op de voorgeschreven manier zijn geslacht . Het is niet toegestaan om gelatine te winnen uit haram-bronnen, zoals de huid en botten van varkens en andere haram-dieren en -stoffen.
Er zijn verschillende merken die halal snoep maken. Snoep met bijvoorbeeld gelatine als ingrediënt is niet halal. Halal wil zeggen dat het toegestaan is volgens de islamitische wet. Ingrediënten die niet door moslims mogen worden geconsumeerd zijn varkensgelatine, E120, E940, E920/E921 en ethanol alcohol.