Chocolade bevat flavanolen, die verlagen de kans op hart- en vaatziekten en gaan het verouderingsproces tegen. Cacao vermindert de eetlust, dus hoe puurder hoe beter. Chocola kan dus zelfs helpen om af te vallen!
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
In plaats daarvan is het belangrijk om met mate van alles te genieten. Dat betekent dat je chocolade kunt eten tijdens een dieet en toch kunt afvallen . Sterker nog, het zal je misschien verbazen dat chocolade en gewichtsverlies hand in hand kunnen gaan, omdat chocolade voedingsstoffen zoals antioxidanten en vezels bevat.
Melkchocolade bevat micronutriënten zoals calcium, fosfor en vitamine D, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Deze stoffen helpen oxidatieve stress tegen te gaan, een factor die een rol speelt bij verschillende leeftijdsgebonden aandoeningen en ziektes.
Pure chocolade vermindert de behoefte aan suiker en zorgt voor een voller gevoel, waardoor het de perfecte snack is voor wie bewuster met zijn of haar figuur bezig is. Chocolade heeft ook een positief effect op onze stemming en mentale gezondheid, wat essentieel is voor het bereiken van gewichtsverliesdoelen. Het beste moment om chocolade te eten is overdag.
Pure chocolade is dus de beste keuze als je je wilt overgeven aan chocolade, maar wel op je calorieën wilt letten. Het hogere cacaogehalte zorgt voor een rijke, bevredigende ervaring, maar bevat ook minder calorieën en een aantal gezondheidsvoordelen, zoals antioxidanten.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Aanbevolen hoeveelheid. Experts adviseren om je dagelijkse chocolade-inname te beperken tot ongeveer 30 gram, wat ongeveer overeenkomt met twee blokjes chocolade van een standaard chocoladereep. Deze hoeveelheid wordt als veilig beschouwd en kan zelfs gezondheidsvoordelen bieden, vooral bij het kiezen van chocolade met een hoog cacaogehalte.
Er zit veel toegevoegde suiker in
Om de natuurlijke bittere nasmaak van cacao te compenseren, bevat melkchocolade veel toegevoegde suiker. Suiker is natuurlijk slecht voor je . Het bevat veel calorieën, dus te veel ervan leidt tot gewichtstoename. Dit kan op zijn beurt leiden tot problemen zoals diabetes en hartaandoeningen.
Iemand die probeert af te vallen, kan echter nog steeds met mate genieten van chocolade . Het is meestal het beste om te kiezen voor een of twee kleine stukjes pure chocolade. Pure chocolade bevat doorgaans minder suiker dan melk- of witte chocolade.
“Er zitten zo'n 550 kilocalorieën in 100 gram witte en melkchocola. Misschien iets minder in pure chocola, maar het zal elkaar niet veel ontlopen.” “In pure en melkchocola zitten nog wel de gunstige stoffen uit cacao. Met wit krijg je vooral de vetten en de suikers binnen.
Het kan bijdragen aan gewichtstoename
"Zoals elk voedingsmiddel bevat chocolade calorieën. En het eten van te veel calorieën kan leiden tot gewichtstoename", zegt Yeung. Wat chocolade bijzonder problematisch maakt als het gaat om aankomen, is het suikergehalte.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Wat vult goed en heeft weinig calorieën? Voor een vol gevoel kun je het beste volkorenproducten zoals brood, pasta en zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten, mager vlees, vette vis, noten, zaden en avocado's eten.
Voor een gezonde voeding vermijd je beter chocoladerepen, gebak, snoep, suikerhoudende dranken, chips, zoute snacks en gezouten pinda's. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak weinig waardevolle voedingsstoffen en kunnen je voedingsdoelen in gevaar brengen. Geniet er daarom maar af en toe van.
Dat gezegd hebbende, kan melkchocolade een aantal potentiële gezondheidsvoordelen bieden als het met mate wordt geconsumeerd , zoals een stemmingsverbeterend effect en een kleine hoeveelheid calcium.
De aanbevolen portie is 30 gram per dag, maar niet elke dag , om te voorkomen dat je te veel calorieën binnenkrijgt. Het is belangrijk om de juiste chocolade te kiezen voor je dagelijkse verwennerij. Om optimaal te profiteren van de voordelen, kun je het beste kiezen voor pure chocolade met minstens 75% cacao.
Systemische symptomen zoals ernstige hoofdpijn, loopneus, niezen, piepen, misselijkheid en krampen kunnen ook voorkomen. [34] Chocolade kan ook adrenerge urticaria veroorzaken, een aandoening waarbij de serumcatecholamine- en IgE-niveaus stijgen.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Chocolademelk kan een aantal voedingsvoordelen bieden die de gezondheid van spieren en botten bevorderen, maar overmatige consumptie kan bijdragen aan ongewenste gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen . Chocolademelk kun je het beste met mate drinken als onderdeel van een evenwichtig dieet.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.