Als ik lasagne maak, of zelfs gewoon spaghetti, heb ik er geen probleem mee om het soms koud uit de koelkast te eten.
Eigenlijk is alle pasta met wat dan ook geweldig, ongeacht de temperatuur. Lasagne is echter vooral fantastisch als het koud gegeten wordt, omdat het dan veel gemakkelijker te verteren is . Met zijn glibberige lagen pasta, saus, kaas en al het andere blijft warme lasagne nooit zo aan elkaar plakken als je zou willen.
Als je eten opwarmt dat 's nachts op het aanrecht is vergeten of de hele dag buiten heeft gestaan, is het dan nog veilig om te eten? TWEE UUR is de MAXIMALE tijd dat bederfelijke etenswaren op kamertemperatuur mogen zijn (ÉÉN UUR bij temperaturen van 32 °C en hoger). Dit is INCLUSIEF de tijd dat ze tijdens de maaltijd op tafel staan.
Technisch gezien kun je lasagne meerdere keren opwarmen, zolang je de kerntemperatuur elke keer op 74°C brengt. Deze temperatuur doodt de meeste bacteriën die mogelijk in je restjes zitten. De kwaliteit neemt echter af met elke keer opwarming, dus we raden aan om lasagne slechts één keer op te warmen .
Meng de pasta 's avonds al met alle saus (dat moet sowieso, als je pasta wilt eten als een echte Italiaan) en bewaar alles in de koelkast. Dan kun je de volgende dag lekker koude pasta prikken. Noedels zijn eigenlijk een beetje het Aziatische zusje van de pasta die het koud ook bijzonder goed doen.
Als je je restjes veilig hebt laten afkoelen en in de koelkast hebt bewaard, kun je ze prima koud en direct uit de koelkast eten ….
Als ik lasagne maak, of zelfs gewoon spaghetti, heb ik er geen probleem mee om het soms koud uit de koelkast te eten.
De wetenschap achter waarom lasagne en sommige andere gerechten vaak lekkerder smaken als restjes, is simpel. Terwijl ze in de koelkast staan, marineren alle ingrediënten effectief in hun verpakking. De smaken van de verschillende componenten kunnen zich dan vermengen en zelfs sterker lijken te worden.
Hoe verwarm je lasagne? Als je restjes lasagne van de vorige dag hebt, kun je deze weer opwarmen. Warm de lasagne bijvoorbeeld opnieuw op in de oven. Opwarmen in een pan is ook mogelijk.
Voedsel zoals pizza, gefrituurde gerechten, brood en biefstuk verliezen vaak hun knapperigheid of worden rubberachtig in de magnetron, wat de smaak kan bederven. Eieren, pittige pepers en zelfs plastic kunnen gevaarlijk zijn in de magnetron en explosies, dampen of chemische lekkage veroorzaken.
Bewaartip voor dit product Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast of vriezer. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Je kunt lasagne heel makkelijk van tevoren maken. Leg alle lagen al klaar in de ovenschaal, dek deze goed af en zet hem in de koelkast. De volgende dag zet je de schaal direct in de oven en tel dan 10 minuten bij de oorspronkelijke baktijd op. Eet smakelijk!
Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.
Die smeltende kaas met plakjes pastadeeg en tomatensaus. Mmmmm. Maar lasagne is nou niet het eerste gerecht waar je aan denkt als je wil afvallen. In lasagne zitten namelijk heel veel calorieën en vetten.
Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg. Giet pasta af en doe hem liever meteen over in de pan met saus.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren.
Laat eten dat snel bederft nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Denk aan melk, vlees en vis. Hoe sneller je het terugzet hoe beter, maar zet geen warme producten in de koelkast. Gooi het na 2 uur weg.
Tip 2: Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Schep het goed om tijdens het verhitten. Warm kliekjes liever niet voor een tweede keer op.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Net als een goede aubergine parmigiana moet je gebakken pasta altijd laten rusten. Eet hem niet vers uit de oven... hij is de volgende dag zelfs nog lekkerder !
Verwarm de oven voor op 160°C en leg het stuk lasagne in een ovenschaal (als dat nog niet gebeurd was). Maak de randjes van de lasagne lichtjes nat met een bakborstel en wat water. Bedek de schotel met aluminiumfolie. Na 30 à 45 minuten kun je aan tafel.
A: Als u uw lasagne in de koelkast bewaart, is het aan te raden om deze maximaal 24 uur van tevoren te bereiden.
Lasagne kun je perfect de avond vooraf samenstellen en afgedekt in de koelkast bewaren. Het zal de smaken alleen maar beter maken. Je kunt 'm ook meteen klaarmaken in de ovenschaal, inpakken in folie, invriezen en de ochtend zelf in de koelkast laten ontdooien.