Gelatine is een bindmiddel. Het wordt gemaakt van dierlijk slachtafval zoals runderhuiden en varkensbotten.
Gelatine wordt verkregen uit bindweefsel van bepaalde dieren, waaronder kippen, varkens, vissen en runderen. Bij de productie van bepaalde vaccins en bij het maken van allerhande capsules voor geneesmiddelen wordt altijd varkensgelatine gebruikt.
Gelatine is een eiwit, dat wordt gebruikt als bindmiddel. Het wordt gemaakt van botten en kraakbeen van dieren, bijvoorbeeld van varkens. Dan kunnen we meteen de volgende vraag beantwoorden. Gelatine is dus niet vegetarisch en niet halal.
We geven de antwoorden alvast in het kort: Gelatine uit varken is haram.
Binnen de Islamitische voedingsvoorschriften wordt gelatine als haram beschouwd indien het afkomstig is van varkens of dieren die niet op de voorgeschreven halal manier zijn geslacht.
Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar). Verder vermijden ze producten en voorwerpen die met iets van een varken in aanraking kan zijn geweest.
De klassieke Haribo uit de gewone supermarkt bevatten gelatine van varkensvlees en zijn daarom niet geschikt voor moslims. Het bedrijf Haribo heeft echter een aparte variant voor de moslimbevolking gelanceerd: Haribo Halal.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong, vooral varkens en koeien. Soms ook van gevogelte of vis. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier.
Snoep met bijvoorbeeld gelatine als ingrediënt is niet halal. Halal wil zeggen dat het toegestaan is volgens de islamitische wet. Ingrediënten die niet door moslims mogen worden geconsumeerd zijn varkensgelatine, E120, E940, E920/E921 en ethanol alcohol.
Runderen en geiten zijn, mits op de juiste manier geslacht, te eten door moslims die volgens de halal willen leven. Dus ook het stremsel van op die manier geslachte dieren is halal. Meerdere Nederlandse kaasproducenten maken kaas met stremsel van halal geslachte dieren.
Voor degenen die een hala dieet volgen, zijn er speciale halal gecertificeerde gelatine verkrijgbaar. Deze gelatine wordt vaak gemaakt van rund, die volgens de halal voorschriften zijn verwerkt. Naast rundergelatine zijn plantaardige alternatieven, zoals agar-agar en pectine, ook geschikt voor halal diëten.
🎉 𝐇𝐞𝐭 𝐢𝐬 𝐒𝐢𝐧𝐭 𝐌𝐚𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐝𝐚𝐭 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐭... 𝐒𝐍𝐎𝐄𝐏! 🍬🍭 Maar wist je dat er vaak varken in snoep zit? 😯 Dit komt door gelatine – een bindmiddel gemaakt van dierlijke botten en kraakbeen, bijvoorbeeld van varkens.
- Het product 'AH Roze koeken' is vegetarisch, maar NIET veganistisch. Dit product bevat namelijk melk en ei. - E471 is van plantaardige oorsprong en afkomstig van raapzaad. Indien E471 van dierlijke oorsprong zou zijn geweest, dan had dit product GEEN vega-logo mogen hebben.
Agar agar (E406) is een plantaardig alternatief voor gelatine dat zowel geschikt is voor vegetariërs als voor veganisten. Agar agar is namelijk afkomstig uit een bepaalde soort rode algen. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos.
Halal Haribo Kersen zijn Haribo zonder varkensgelatine en smaken naar kersen.
Gelatine had vroeger een E-nummer, E441. Het wordt nu meestal als 'gewoon' ingrediënt op de verpakking vermeld. Het is een vegetarische instinker. Want gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt.
02. Waar wordt de gelatine die HARIBO gebruikt van gemaakt? Onze gelatinehoudende HARIBO-producten die in België en Nederland verkrijgbaar zijn worden voornamelijk vervaardigd met gelatine afkomstig van varkenszwoerd.
Gelatine is een bindmiddel. Het wordt gemaakt van dierlijk slachtafval zoals runderhuiden en varkensbotten.
We geven de antwoorden alvast in het kort: Gelatine uit varken is haram.
Wat is gelatine? Gelatine is een bindmiddel, gemaakt van dierlijke botten en kraakbeen. Je gebruikt gelatine dus om iets te binden en het is een veelgebruikt ingrediënt om baksels en andere lekkernijen te laten opstijven.
Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt redden. Varkens gebruiken om mensenlevens te redden is geen principieel probleem binnen de islam.
Volgens de Koran zijn ook onder meer groenten, fruit, het eten uit de zee en dranken halal. Alcohol is echter verboden. Snoep met gelatine is vaak gemaakt op basis van huiden en beenderen van varkens en runderen en is niet halal.
Let op! Wordt in de zelfde ruimte geproduceerd als de noten. Kan dus sporen van noten bevatten! Dit product is halal en veganistisch.
Op 28 mei deed Haribo een recall van de Happy Cola F! ZZ 1000g met houdbaarheidsdatum januari 2026 nadat er mensen onwel waren geworden van het snoep. Het ging om een preventieve recall. Er bleek cannabis in het besmette snoep te zitten.