Komkommers kan je een aantal weken bewaren in een mengsel van azijn, water en suiker. Breng voor 2 à 3 komkommers 750 ml azijn, 250 ml water en 2 eetlepels suiker aan de kook en giet dit mengsel daarna bij de gewassen komkommerschijfjes.
Als je ze echter niet meteen wilt gebruiken, kun je ze het beste ongewassen en gekoeld bewaren in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld in de groentelade of in een hersluitbare plastic zak met ritssluiting . Als je komkommer in plasticfolie of een bakje zit, laat hem dan zo. Koel en vochtig is je doel.
Komkommers verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer in de koelkast, met het snijvlak op een schoteltje, in een afsluitbaar bakje of verpak het stuk komkommer in (herbruikbaar) vershoudfolie om uitdrogen te voorkomen.
De komkommer wordt gekweekt in een warme kas en moet getransporteerd worden van de producent naar de winkel. Door de komkommer in plastic te verpakken komt er minder vocht vrij en wordt de zuurstof gereguleerd. Zo blijft de komkommer verser en sappiger. Kortom langer houdbaar.
Plant ze begin mei uit in de kas op ongeveer 60 centimeter van elkaar. Zelf bouwen we een hekwerk van ongeveer 1.80 meter hoog en ook 1.80 breed per kommer. We maken het van bamboestokken, om ongeveer de 40-50 centimeter een verticale stokken en uiteindelijk de 'liggers' ook op ongeveer 40-50 centimeter.
Als je haar wilt laten klimmen zul je een hekwerk met staanders en leggers moeten maken waaraan de komkommer kan klimmen. Als je meerdere komkommerplanten wilt planten, plant ze dan voor de kruipende teelt op 150 centimeter van elkaar en voor de klimmende teelt op ongeveer 60 centimeter van elkaar.
Struikkomkommers vormen korte ranken van slechts 60 tot 90 centimeter lang en hebben geen trellis nodig. Ze zijn perfect voor potten, hangend over de rand van een container of hangmand, of je kunt ze ondersteunen met een tomatenkooi .
In navolging van komkommerdistributeurs is de beste manier om komkommers thuis vers te houden, ze strak in plasticfolie te wikkelen. Bewaar ze in het warmste deel van je koelkast – vooraan, het verst van de koelelementen, omdat ze het liefst bewaard worden bij een temperatuur van ongeveer 13 °C .
Komkommer is een fantastische groente om buikvet te bestrijden vanwege zijn zuiverende werking. Daarnaast hydrateert het jouw lichaam omdat het grotendeels uit water bestaat. Je kan een komkommer juicen en het sap drinken of natuurlijk komkommers toevoegen aan jouw menu.
De komkommers die los werden bewaard, gaven het als eerste op: ze begonnen na vijf dagen zacht te worden en uit te drogen. De komkommers in zakken begonnen binnen een week te rotten. De komkommers in plasticfolie bleven maar liefst tien dagen goed voordat ze zacht werden.
Een beproefde truc om dit probleem op te lossen, is om een metalen lepel in de plastic zak met uw komkommers te doen. Zo blijft de temperatuur in de zak constanter . De temperatuur van de metalen lepel wordt minder beïnvloed door het openen en sluiten van de deur en voorkomt temperatuurschommelingen in de zak.
De Professionele Tip: Bewaren in een Vochtige Omgeving
Dit kan eenvoudig worden bereikt door ze in een plastic zak of container te plaatsen met een klein beetje water. De vochtige lucht die hierdoor ontstaat, helpt om het uitdrogen van de komkommer te voorkomen.
Komkommers zijn maar kort houdbaar: een week in de koelkast als alle omstandigheden 100% perfect zijn (wie heeft dat nou). Tenzij je meer dan 10 planten hebt geplant en je maar een dag of twee hoeft te wachten, zul je binnenkort moeten beginnen met inmaken (of gewoon opeten) met wat je nu hebt.
Komkommers kan je niet al te lang bewaren. In de groentelade van de koelkast is de temperatuur wat hoger en kan je de vrucht 5-7 dagen bewaren, wel zorg de kou ervoor dat de smaak van de komkommer wat minder wordt. Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten.
Nadat je ze hebt gewassen en ingepakt, kun je komkommers het beste bewaren in de groentelade (ook wel groentelade genoemd) van je koelkast , op een hoge luchtvochtigheidsgraad en met de ventilator dicht. Een hoge luchtvochtigheid helpt het ethyleengevoelige fruit vocht vast te houden en voorkomt dat het verwelkt.
Gefermenteerde komkommer augurken
Waarschijnlijk een van de lekkerste manieren om komkommers te bewaren voor de schappen: gefermenteerde augurken bevatten tonnen gezonde probiotica en zijn makkelijk te maken. Het enige wat je hoeft te doen is komkommers in een pot met pekel en kruiden te doen; het belangrijkste ingrediënt is tijd!
Water geven. Geef kas- en potplanten regelmatig water, vooral wanneer er vruchten worden gevormd. Zorg ervoor dat de grond of potgrond gelijkmatig vochtig blijft . Tijdens warme periodes kan het nodig zijn om ze dagelijks water te geven.
Bevestig de planten aan het trellis - Wanneer uw komkommerplanten hoog genoeg zijn, trekt u ze voorzichtig omhoog zodat ze niet breken. Gebruik vervolgens C-clips om ze aan het trellisnet vast te maken . De bocht van de C-clip wordt om het touw of trellismateriaal geklemd om de klimplant op zijn plaats te houden.
Een van de voordelen van het kweken van komkommers in potten is dat je de grondmix naar eigen wens kunt aanpassen . "Ik plant mijn potkomkommers graag in een 50/50-mengsel van potgrond en compost, waaraan ik ook een korrelige organische groentemeststof toevoeg", zegt Jabbour.
Komkommers laten groeien aan een trellis is eenvoudig. Richt de rank recht terwijl hij groeit en wikkel of weef hem voorzichtig om het trellis . Gebruik eventueel tuintouw. Let op: als je merkt dat er ranken aan je komkommerplant beginnen te ontkiemen, wikkel die dan ook voorzichtig om het trellis!
Je verwijdert de eerste paar komkommers best zo vroeg mogelijk. Deze komen, net zoals bij de tomaten, in de "oksels" tussen de hoofdstengel en de zijstengel. Ik knijp meestal de eerste 3 oksels uit. De plant steekt dan geen energie meer in die vruchten waardoor ze nog meer blad aanmaakt.
Door het zouten wordt overtollig water via osmose afgevoerd, blijft de textuur knapperig en wordt de natuurlijke smaak van de komkommers versterkt - of deze nu zoet, bitter of hartig is.
De belangrijkste groei vindt plaats in het voorjaar, vooral van mei tot juli. Gedurende deze periode worden komkommers regelmatig bemest. De bemesting wordt zelfs tijdens de bloei- en oogsttijd voortgezet om de oogstperiode te verlengen. Alleen de dosis wordt tijdens de bloeiperiode verlaagd.
Houdbaarheid verlengd
Vooral bij biologische komkommers, waarvan er minder per dag worden verkocht dan de gangbare komkommers en omdat bij komkommers de houdbaarheid relatief kort is, is het voordeel van het plastic dat er minder komkommers hoeven te worden weggegooid.
a) Te veel of te weinig water geven
Komkommers hebben een grote behoefte aan water. Waterstress belemmert de groei of zorgt ervoor dat de vrucht afbreekt. Geef regelmatig water, vooral bij warm weer. Gebruik mulch om vocht vast te houden.