Wortels. Natuurlijk worden deze wortelgewassen geassocieerd met gezonde ogen, maar ze zijn ook geweldig om je bloeddruk te reguleren. Wortelen bevatten veel krachtige plantaardige verbindingen die ontstekingen verminderen en de bloedvaten ontspannen.
Doordat wortels rijk zijn aan oplosbare vezels, werken ze cholesterolverlagend. De vezels in wortels binden zich namelijk aan de cholesteroldeeltjes in je lichaam, waardoor ze samen met de vezels je lichaam verlaten. Ook de kalium die je in deze groente vindt, helpt hierbij en voorkomt een te hoge bloeddruk.
Zo is bewezen dat groenten en fruit een positieve werking hebben op het verlagen en laag houden van onze bloeddruk. De richtlijn is 2 stuks fruit en 250 gram groente. Van groenten als spinazie, bietjes en rucola is zelfs bewezen dat zij een verlagende werking hebben.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Wortelen bevatten een antioxidant (bèta-caroteen) dat de risico's op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Studies met mensen en muizen laten zien dat de omzetting van bètacaroteen in vitamine A het "slechte" cholesterol in het bloed verlaagt . Bètacaroteen kan dus helpen beschermen tegen de ontwikkeling van atherosclerose, wat leidt tot de ophoping van vetten en cholesterol in onze slagaders.
Wortels zijn een belangrijke bron van voedingsvezels. Die zijn belangrijk voor je darmen, een stabiele bloedsuikerspiegel en zouden je helpen op gewicht te blijven.
Meer bètacaroteen - De overvloed aan bètacaroteen in rode wortels geeft het de donkerdere rode tint. Rode wortels bevatten een hogere hoeveelheid bètacaroteen vergeleken met oranje wortels . Bètacaroteen, ook bekend als vitamine A, is zoals hierboven besproken essentieel voor een goed gezichtsvermogen en een gezonde huid.
Een wortel van 128 g bevat slechts 6 g suiker en 1.8 g zetmeel. Ter vergelijking: een enkele plak hooi van 1 kg kan tussen de 100 en 200 g suiker bevatten. Dit houdt in dat 128 g hooi 12.8g en 25.6g suiker zou bevatten. Zelfs hooi met lage voedingswaarde bevat twee maal zo veel suiker dan hetzelfde gewicht in wortels.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Wortels zijn rijk aan fenolische verbindingen waarvan is gebleken dat ze ontstekingen verminderen en bloedvaten ontspannen. Een onderzoek met meer dan 2000 mensen ontdekte dat het eten van rauwe wortels hielp om de bloeddruk van de groep te verlagen . Rauwe wortels kunnen een geweldige crunch toevoegen aan uw salade of kies ze als een gezonde bijgerecht bij dressing!
Ei is een goede bron van omega-3 vetzuren, vooral wanneer het afkomstig is van een kip die extra van deze gezonde vetzuren te eten krijgt. Deze voedingsstoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de hersenfuncties en zijn gunstig voor de werking van het hart en de bloeddruk.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Vitamine A in rode wortels is essentieel voor gezonde ogen. Rode wortels bevatten ook fytonutriënten genaamd anthocyanine. Anthocyanine zijn krachtige antioxidanten die celschade kunnen helpen voorkomen en het risico op een hartaanval kunnen verminderen. Oranje wortels zitten boordevol vitamine A, E en K.
Paarse wortels bevatten veel anthocyanen, en alfa- en bètacaroteen. Anthocyanen blijken ontstekingsremmende eigenschappen te hebben, helpen beschermen tegen hartgerelateerde ziekten en ondersteunen een gezond immuunsysteem.
Ongecontroleerde bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot diabetes type 2 of uw ziekte verergeren. Wortels kunnen een veilige keuze zijn als u diabetes hebt en uw bloedsuikerspiegel in de gaten houdt . Het zijn ook niet-zetmeelrijke groenten. U kunt dus zelfs genieten van kleine hoeveelheden wortelen als u het ketogeen dieet volgt.
Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A, dat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis.
Wortelen zijn gezond: ze bevatten een hoog gehalte aan betacaroteen en vitamine A, die beide van essentieel belang zijn voor de gezondheid van onze ogen. Daarnaast bevatten wortelen ook vitamine B, C, K en diverse mineralen zoals ijzer, mangaan, magnesium, kalium, fosfor en calcium.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
De meeste groenten bevatten geen cholesterol of vet en zijn een geweldige bron van vezels. Alle groenten helpen het cholesterol te verlagen, maar Dr. Bhattacharya noemt kruisbloemige groenten en bladgroenten , zoals: Broccoli.
Oefening. Oefening is een win-winsituatie voor de gezondheid van het hart. Het verbetert niet alleen de fysieke conditie en helpt obesitas te voorkomen, maar het vermindert ook schadelijke LDL en verhoogt gunstige HDL. De American Heart Association (AHA) adviseert dat 150 minuten matige aerobe oefening per week voldoende is om het cholesterolgehalte te verlagen.