Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Het zwijn/varken mag niet worden gegeten. Het is bij uitstek een onrein dier. Naar de precieze reden kan men slechts gissen.
Dit omvat met name de rundvee-, schapen-, geiten-, herten- en gazellenfamilies (Deuteronomium 14:4-5). Ook dieren zoals kamelen, konijnen en varkens noemt hij onrein, of ongeschikt om te eten (Leviticus 11:4-8).
Het allerbelangrijkste van het gedeelte uit Romeinen 14 staat in het laatste gedeelte. Als je een feestdag viert, vier het dan om de Heer; als je vlees eet, dank God voor je vlees; en als je geen vlees eet, dank God ook voor dat voedsel. Het gaat God er niet om wat je wel of niet eet, het gaat God om je hart.
Het christendom legt zijn gelovigen enkele 'musts' op, zoals: vasten voor Pasen, eten delen met anderen en op vrijdag geen vlees eten. Daarom is vrijdag ook voor velen 'visdag'. Wat christenen volgens hun geloof absoluut moeten vermijden, is zoetigheden en grote maaltijden tijdens de vastenperiode.
Het bestaat uit twaalf hoofdstukken over de twaalf dingen die God niet kan doen: Hij kan niet leren, verrast worden, van gedachten veranderen, gezien worden, het kwaad verdragen, veranderen, eenzaam zijn, lijden, sterven, in de verleiding komen, liegen en zichzelf verloochenen .
"Als je zelf geen gewetensbezwaren tegen het eten van halalvlees hebt, kun je halalvlees gewoon eten. Maar als je dat in een kring van medechristenen doet en sommige mensen hebben daar wél moeite mee, of het zou een groot probleem voor hen kunnen worden, dan ga je naar een andere slager."
In Genesis 9:3 gaf God (specifiek) het bevel om alles wat leeft als voedsel voor hen te gebruiken. Het enige verbod was: eet het niet met het bloed erin . "Alles wat leeft en beweegt, zal tot voedsel voor u zijn. Zoals Ik u de groene planten gaf, zo geef Ik u nu alles." Dit zou alle dieren betreffen, niet sommige.
En uiteraard, Jezus was geen vegetariër. Na zijn opstanding – als hij de dood heeft overwonnen – at hij zelfs verrassend genoeg nog een gebraden visje.
Maar dieren die alleen herkauwen of alleen gespleten hoeven hebben, mag u niet eten. Kamelen, hazen en klipdassen zijn herkauwers, maar hebben geen gespleten hoeven; daarom gelden ze voor u als onrein. En zwijnen hebben wel gespleten hoeven, maar herkauwen niet; daarom moet u ook die als onrein beschouwen.
Zijn er voedingsmiddelen die een christen niet mag eten? Ja, de Bijbel leert dat er vleessoorten zijn die als "onrein" (of ongeschikt) voor menselijke consumptie worden aangemerkt. Deze vleessoorten omvatten varkensvlees, schaaldieren en het vlees van andere specifieke dieren, zeedieren en vogels .
Pas in Leviticus 11:7 wordt het eten van varkensvlees voor het eerst verboden voor Gods volk : "... en het zwijn, hoewel het gespleten hoeven heeft, maar niet herkauwt, is voor u onrein." Dit is waar en wanneer varkensvlees in al zijn vormen (inclusief ham, spek, worst, enz.)
De enige dieetbeperkingen die in het Nieuwe Testament voor christenen gelden, zijn: " onthouding van voedsel dat aan afgoden is geofferd, van bloed en van vlees van gewurgde dieren " (Handelingen 15:29). Deze leer werd door de vroege kerkvaders, zoals Clemens van Alexandrië en Origenes, gepredikt zodat gelovigen deze konden naleven.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Iedereen die ooit voor een pasgeboren baby heeft gezorgd, weet dat hij of zij naar melk verlangt. Melk voorziet in al hun voedingsbehoeften en houdt ze in leven. Als christenen zouden we altijd moeten verlangen naar de melk uit Gods Woord, omdat die ons voorziet van al het geestelijke voedsel dat we nodig hebben.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Omdat Jezus op Goede Vrijdag zijn vlees voor ons heeft geofferd , onthouden wij ons op vrijdag van het eten van vlees ter ere van Hem. Vlees omvat het vlees van zoogdieren en gevogelte, en de belangrijkste voedingsmiddelen die onder deze noemer vallen, zijn rundvlees, varkensvlees, kip en kalkoen.
Toen Hij vlees at, at Hij alleen rein vlees – zoals vis met vinnen en schubben, lamsvlees, geit en rundvlees . Als je een christen bent die Jezus' voorbeeld probeert te volgen, is het tijd om te gaan eten zoals Hij deed. Een lijst met bijbels reine en onreine dieren is beschikbaar als infographic in het Life, Hope & Truth Learning Center.
Eigenlijk gaat het bij het katholieke vasten strikt genomen niet om wat je wel of niet mag eten. In principe mag je alles eten. Katholiek vasten gaat over het afzien van voedsel en andere geneugten om zich zo aan te sluiten bij het lijden van Jezus Christus.
Het vlees van onze burgers is 100% rundvlees, dat kun je meteen proeven. Puur rundvlees van de beste kwaliteit. Er worden geen kleur-, geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen aan toegevoegd, slechts peper, zout en uien op de grill. Ons Amerikaans rundvlees is niet Halal.
Zalm is halal, maar gevaarlijk als je het rauw eet, want dan kun je lintworm krijgen.
De Heer haat zes dingen. Zeven ervan heeft Hij verfoeilijk: hoogmoedige ogen, een leugenachtige tong, handen die onschuldig bloed vergieten, een hart dat boze plannen smeedt, voeten die snel tot het kwaad overgaan, een valse getuige die leugens verspreidt en mensen die conflicten in de gemeenschap zaaien.