Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar). Verder vermijden ze producten en voorwerpen die met iets van een varken in aanraking kan zijn geweest.
Daarom is gelatine uit varkens niet toegestaan voor moslims en joodse gemeenschappen.
Gelatine uit collageen van varken is haram. Het nuttigen van producten waar dit soort gelatine in zit is niet toegestaan.
Halal geeft aan wat voor moslims toegestaan is en haram wat verboden is. Het gaat hier zowel om handelingen als om producten. Ook op het vlak van voedsel bepalen halal en haram wat moslims mogen eten en wat niet.
Indien gelatine afkomstig is van varkens, wordt het categorisch als onrein beschouwd binnen de Islamitische leer, waardoor het ongeschikt is voor consumptie door moslims die zich houden aan de halal voedingsrichtlijnen.
Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
In religieuze tradities zoals de islam en het jodendom, worden bepaalde diersoorten gecategoriseerd als ritueel onrein, vooral varkens en honden. Deze dieren mag je niet eten, je mag ze zelfs in principe niet kopen of verkopen. “Deze dieren gebruiken is daardoor problematisch voor moslims”, zegt Ghaly.
Er worden in de Bijbel echter een paar uitzonderingen voor christenen genoemd. In Handelingen 15:13-29 vertellen de apostelen in Jeruzalem bijvoorbeeld dat je offervlees, vlees dat is geofferd aan afgoden, beter niet kunt eten.
En uiteraard, Jezus was geen vegetariër. Na zijn opstanding – als hij de dood heeft overwonnen – at hij zelfs verrassend genoeg nog een gebraden visje.
Over het algemeen is het zo dat als dieren vierpotig zijn, het herkauwers moeten zijn in de Islam. Het vlees van varkens, paarden, apen, beren, honden, katten, muizen, olifanten, tijgers, egels en ratten is bijvoorbeeld haram.
Vis is bijna altijd halal. Varkensvlees is 'onrein' en daarom 'haram'.
De klassieke Haribo uit de gewone supermarkt bevatten gelatine van varkensvlees en zijn daarom niet geschikt voor moslims. Het bedrijf Haribo heeft echter een aparte variant voor de moslimbevolking gelanceerd: Haribo Halal.
Gelatine is een bindmiddel. Het wordt gemaakt van dierlijk slachtafval zoals runderhuiden en varkensbotten.
Over het algemeen vindt de productie van gelatine van runderen en zoogdieren meestal plaats in niet-islamitische slachthuizen. Of gelatine voor moslims is toegestaan of verboden, is een controversiële opvatting onder islamitische geleerden. Gelatine afkomstig van halal geslachte runderbotten is echter wel acceptabel (halal) .
Halal wil zeggen dat het toegestaan is volgens de islamitische wet. Ingrediënten die niet door moslims mogen worden geconsumeerd zijn varkensgelatine, E120, E940, E920/E921 en ethanol alcohol. Mensen die vegetarisch of veganistisch zijn, eten ook geen gelatine.
Ze zijn op verschillende manieren streng. Kosjer legt meer nadruk op diersoorten en de scheiding van zuivel en vlees, terwijl halal de nadruk legt op zuiverheid, reinheid en de slachtmethode.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Toen Hij vlees at, at Hij alleen rein vlees – zoals vis met vinnen en schubben, lamsvlees, geit en rundvlees . Als je een christen bent die Jezus' voorbeeld probeert te volgen, is het tijd om te gaan eten zoals Hij deed. Een lijst met bijbels reine en onreine dieren is beschikbaar als infographic in het Life, Hope & Truth Learning Center.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
“Het varken, want het heeft wel gespleten hoeven maar het herkauwt niet, het geldt voor u als onrein. Het vlees van deze dieren mogen jullie niet eten en hun kadavers niet aanraken; zij gelden voor jullie als onrein.” De Bijbel noemt het varken een onrein dier, omdat het zijn eten niet herkauwt.
Hoewel veel christenen geen probleem hebben met halal voedsel , hebben anderen mogelijk bedenkingen. Deze kunnen gebaseerd zijn op verschillende aspecten van hun geloof of persoonlijke overtuigingen: Aanroeping van Allah: Voor sommige christenen kan het halal slachtproces, inclusief een religieuze aanroeping (Bismillah), een heikel punt zijn.
Voor Moslims geldt dat God (Allah) de wereld voor de mensen heeft gemaakt en we er dus goed voor moeten zorgen. Moslims mogen geen varkensvlees eten, omdat varkens onrein zijn. Daarnaast hebben Moslims regels over hoe dieren geslacht moeten worden. Dit heet halal.
De Koran stelt dat de consumptie van varkensvlees niet is toegestaan, omdat het als onrein wordt beschouwd en daarom als haram (uitdrukkelijk verboden) wordt beschouwd . Dit verbod maakt deel uit van een bredere reeks spijswetten die gericht zijn op het behoud van rituele reinheid en reinheid, die centraal staan in de islamitische praktijk.
Ja, Echte Boter is halal gecertificeerd.