Wist je dat opgewarmd vlees een "ranzige" smaak kan hebben die lijkt op de geur van een natte hond of wild, vanwege lipide-oxidatie? Dit wordt Warmed-Over Flavor genoemd.
De smaak wordt op verschillende manieren omschreven als 'ranzig', 'muf' en 'kartonachtig', en er wordt zelfs een vergelijking gemaakt met 'vochtig hondenhaar'. De opgewarmde smaak ontstaat door de oxidatieve afbraak van lipiden (vettige stoffen) in het vlees tot chemicaliën (kortketenaldehyden of ketonen), die een onaangename smaak of geur hebben.
Hoe herken ik bederf? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt. Bewaartip voor dit product Bewaar vlees goed afgedekt onderin de koelkast zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.
Eieren zijn niet het enige voedsel dat zwavelverbindingen bevat. Producten zoals broccoli, kool, uien, knoflook en zelfs zuivelproducten kunnen de nattehondengeur veroorzaken als ze niet goed worden schoongemaakt . Als je die geur na bepaalde maaltijden ruikt, spoel die borden dan even snel af voordat je ze in de vaatwasser zet.
De afhaalmaaltijd. Een plotselinge verandering in de smaak van voedsel kan wijzen op aandoeningen die verband houden met reuk, zoals verkoudheid, allergieën of COVID-19 . Auto-immuunziekten of neurologische aandoeningen kunnen ook de smaak beïnvloeden en vereisen mogelijk een gespecialiseerde evaluatie en behandeling.
Er zijn verschillende redenen waarom uw kip een vreemde smaak heeft. Veranderingen in landbouwmethoden, zoals het fokken van kippen voor een snellere groei en het gebruik van ander voer , kunnen de smaak van het vlees aanzienlijk veranderen.
Hoe herken ik bederf? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt. Bewaartip voor dit product Bewaar vleeswaren op de koudste plek in de koelkast bij 4 graden, dit is vaak de onderste plank.
Bij parosmie ervaar je bepaalde geuren als vervormd en vaak onaangenaam. Je krijgt dit wanneer zenuwcellen in je neus beschadigd raken door bijvoorbeeld infecties, een hoofdwond, drugs of gifstoffen. Parosmie kan ervoor zorgen dat eten vies smaakt, je eetlust vermindert en je welzijn aantast.
Hoewel volledig gekookt hondenvoer, zoals brokken of natvoer uit blik, veiliger is dan rauw voer, kan het je toch ziek maken. Dat komt doordat het tijdens de verwerking onbedoeld besmet kan raken met schadelijke bacteriën, waardoor je risico op een door voedsel overgedragen ziekte toeneemt.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak als kippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking.
Gevogelte: Kip, kalkoen en ander gevogelte kunnen ongeveer 9 maanden tot een jaar in de vriezer worden bewaard. Wees extra voorzichtig met gevogelte, want het kan sneller bederven dan ander vlees. Seafood: Seafood is wat delicaater. Het blijft meestal 3 tot 4 maanden goed in de vriezer.
Hoe herken je vetluis? Een was die niet fris ruikt of zelfs stinkt direct na het wassen, is vaak het eerste signaal. Je kleding ruikt dan niet naar het frisse aroma van je wasmiddel, maar heeft een zure of muffe lucht, of – in extreme gevallen – stinkt naar natte hond.
Tijdens het ontbindingsproces worden de eiwitten eerst omgezet in aminozuren, waarna de aminozuren worden afgebroken tot stikstofhoudende en gehydrogeneerde verbindingen. De afbraak van aminozuren levert verbindingen op zoals ammoniak en waterstofsulfide. Daarom ruikt vlees slecht.
Alledaagse geurtjes
Een natte hond -door bijvoorbeeld een regenbui of doordat hij heeft gezwommen- gaat stinken wanneer hij niet wordt drooggemaakt. Dit komt doordat het water uit de vacht verdampt door de lichaamswarmte van de hond. Deze waterdamp neemt stinkende afvalstoffen mee en dat ruik je.
Als de kip vreemd ruikt, gooi het dan meteen weg. Kleur: Verse gebakken kip is meestal goudbruin. Als de kip een grijze of groene tint heeft, is dit een teken van bederf. Textuur: Als de kip slijmerig of plakkerig aanvoelt, is dit een indicatie dat het niet meer veilig is om te eten.
Vriesbrand zijn de ijskristallen en de droge, grijzige plekken die je soms op ingevroren voedingsmiddelen kunt terugvinden. Het ontstaat doordat het ingevroren voedsel niet volledig luchtdicht is ingepakt, en dus aan lucht werd blootgesteld. Hierdoor drogen de producten uit en ontstaan er plekken en ijskristallen.
De volgende keer dat je kip hebt die je denkt dat misschien bedorven is, wikkel het in en leg het terug in de koelkast. Wacht 2 weken, koop verse kip, doe een reuktest om verse te vergelijken met bedorven. Als je geen verschil kunt ruiken om bedorven kip te herkennen, is je reukvermogen niet goed.
Het probleem is dat de kip van buiten vaak droog en taai is, wanneer de binnenkant eindelijk op temperatuur is. Het is dus beter om de kip eerst te laten ontdooien voor een gelijkmatige garing en een krokant resultaat.
Nadelen natvoer voor honden
Nadeel van blikvoer is dat het zacht en plakkerig is waardoor tandplak en tandsteen kan ontstaan. Een ander nadeel is dan het kan bederven en niet lang bewaard kan worden nadat het blik geopend is. Verder is natvoer verhoudingsgewijs duurder dan hondenbrokken en bevat het minder energie.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Veel hondenbezitters hebben al positieve ervaringen met Darf. Wat klanten met ons deelde is dat zij merken dat hun honden meer energie hebben, een glanzende vacht ontwikkelen en betere ontlasting hebben. Daarnaast wordt het voer vaak goed geaccepteerd door zelfs de meest kieskeurige eters.