Invriezen verlengt de houdbaarheid tot 12 maanden; vries ze eerst los in voordat je ze in diepvrieszakken opslaat. Inmaken met suikersiroop houdt aardbeien langer vers en biedt een zoete opslagoptie. Vermijd vocht om bederf te voorkomen; droog aardbeien grondig na het wassen of weken.
Ze kunnen in hun geheel, in plakjes, gepureerd, gepureerd, ongezoet of met suiker worden ingevroren . Aardbeien die zonder suiker worden ingevroren, blijven goed, maar kunnen wat van hun smaak, textuur en kleur verliezen.
Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje gebruikt, anders vriezen ze aan elkaar vast. Druiven en aardbeien kun je heel invriezen.
Een verrassende truc: voeg niet alleen suiker, maar ook een klein beetje zout toe aan je aardbeien. De suiker trekt het sap eruit en maakt de aardbeien zoeter. Het zout haalt verborgen smaken naar boven. Was en snijd de aardbeien.
Vriesdrogen is een manier van conserveren waarbij smaak en kleur zo veel mogelijk behouden blijven. De aardbeien worden eerst ingevroren tot -50 tot -80°C, waarbij al het vocht in de aardbeien bevriest. Vervolgens wordt het water uit de aardbeien verwijderd terwijl ze bevroren blijven.
Invriezen verlengt de houdbaarheid tot 12 maanden; vries ze eerst los in voordat je ze in diepvrieszakken opslaat. Inmaken met suikersiroop houdt aardbeien langer vers en biedt een zoete opslagoptie. Vermijd vocht om bederf te voorkomen; droog aardbeien grondig na het wassen of weken.
De gemakkelijkste en meest toegankelijke voorbehandelingsmethode is een snelle week in citroensap . Meng gelijke delen citroensap en water tot een citroensapoplossing. Week de aardbeien 10 minuten in de oplossing. Giet ze af en droog ze of vries ze in.
We snijden de aardbeien in stukken, en doen ze in een kom. Hier voegen we een snufje zout en een grote snuf suiker aan toe. Het suiker haalt de natuurlijke zoetigheid van de aardbei omhoog, en het zout doet precies wat het altijd doet: het geeft (extra) smaak.
Aardbeien zijn net snoepjes, maar vormen wel degelijk een goede aanvulling in je dagelijkse eetpatroon. “Net als veel andere fruitsoorten bevatten aardbeien veel nuttige stoffen. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien bevatten ze weinig calorieën”, legt de diëtist uit.
" Aardbeien met een laagje bloemsuiker zijn heerlijk (al moet ik toegeven dat zoete Belgische aardbeien vaak geen nood hebben aan die extra suiker). Probeer ze eens te serveren met fijne snippers verse munt of wat balsamico en basilicum.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE VRIEZER
Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan. Op deze manier voorkom je dat je één grote klont bevroren aardbeien krijgt.
In de koelkast: haal het fruit de avond voordien uit de diepvries en laat het ontdooien in de koelkast. In de microgolfoven. Heb je weinig tijd? Gebruik dan de ontdooistand van de microgolfoven.
leg de aardbeien in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur ca. 1 uur ontdooien, of 3-4 uur in de koelkast. Snel ontdooien: leg de aardbeien in een voor de magnetron geschikte schaal/bord en ontdooi op de ontdooistand.
Hoe wordt fruit gevriesdroogd? Vriesdrogen werkt als volgt: vers fruit wordt vers ingevroren bij extreem lage temperaturen tot -80 graden Celsius. Vervolgens wordt de luchtdruk sterk verlaagd waardoor het vacuüm het ijs direct verdampt zónder dat het eerst vloeibaar wordt.
Vriesdrogen heeft nauwelijks invloed op de voedingswaarde. Sterker nog, doordat groente en fruit onmiddellijk na de oogst worden gedroogd, blijven voedingsstoffen soms zelfs beter behouden dan bij verse producten. Hoe langer groente en fruit namelijk 'liggen', hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan.
Bewaar aardbeien het liefst in gesloten verpakking in de groentelade. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Invriezen kan ook. Snijd hiervoor de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien eventueel in stukjes.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Handig om te weten om voldoende fruit binnen te krijgen! Aardbeien bevatten weinig calorieën en zorgen er daardoor voor dat je gemakkelijk op gewicht blijft. Voeg dan alleen geen suiker en/of poedersuiker toe, want dan is dit grote voordeel verdwenen. Bovendien bevatten aardbeien veel vitamine C en wat vezels.
Het eten van aardbeien verkleint (net als andere soorten fruit) het risico op diabetes type 2. Ook verlaagt het eten van fruit de kans op hart- en vaatziekten, een belangrijke complicatie van diabetes. Geniet er dus van, en maak er wat lekkers mee.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
🥝 🍓 Je hebt nodig: - 400 gram kristalsuiker - 200 ml water - zacht fruit naar keuze, zoals aardbeien, blauwe bessen, druiven en kiwi - satéprikkers Doe de suiker en het water in een pan en verwarm deze op middelhoog vuur. De siroop is klaar voor gebruik als deze 150°C is, ongeveer 10-12 minuten.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.