Voor het beheren van een vette lever is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die de levergezondheid ondersteunen en ontstekingen verminderen. Hier zijn enkele geschikte alternatieven: Vervang Griekse yoghurt door natuurlijke kefir, dat probiotica bevat die de spijsvertering en leverfunctie bevorderen.
Regelmatige consumptie van yoghurt is goed voor je lever om de volgende redenen: het helpt je gewicht, je BMI en de serumspiegels van nuchtere insuline te verlagen. Dit zijn enkele van de belangrijkste risicofactoren voor niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Het verlaagt het cholesterol- en suikergehalte in je lichaam.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
De yoghurtconsumptie (OR = 0,89, 95% BI = 0,82-0,96) en melkconsumptie (OR = 0,94, 95% BI = 0,87-1,00) waren geassocieerd met een lagere kans op NAFLD. Kaas (OR = 0,99, 95% BI = 0,96-1,03) en ijs (OR = 0,87, 95% BI = 0,52-1,47) waren echter niet geassocieerd met NAFLD.
Resmetirom (Rezdiffra) en semaglutide kunnen de hoeveelheid vet en littekenvorming in de lever helpen verminderen. Deze medicijnen worden niet aanbevolen voor mensen met cirrose. Mensen met cirrose als gevolg van MASH hebben mogelijk een levertransplantatie nodig.
Dat vet zit vooral in harde margarine of roomboter, hard frituurvet, vet vlees en vlees- waren, volvette zuivel (melk, yoghurt, kaas …), chocolade, koek, gebak, snacks en zoute koekjes.
De dag beginnen met een voedzaam ontbijt is cruciaal voor elke leeftijd, maar vooral voor senioren. Griekse yoghurt zit boordevol eiwitten, calcium en probiotica en levert langdurige energie, ondersteunt gezonde botten en bevordert de spijsvertering – een fantastische basis voor een gezond ontbijt voor senioren.
Wat betreft Griekse yoghurt:
Griekse yoghurt 0% is een goede keuze. Griekse yoghurt 2% is een grensgeval. Griekse yoghurt 10% kan alleen, als je binnen de norm van 10 energie% verzadigd vet in je voeding blijft.
Die zit vol proteïne en is onweerstaanbaar lekker. Het is namelijk échte Griekse yoghurt.
Gefrituurde en fastfood .
Friet, gefrituurde kip en andere vette voedingsmiddelen bevatten veel ongezonde transvetten en geraffineerde koolhydraten, die bijdragen aan vetophoping in de lever en ontstekingen.
De basis hiervoor is een aanpassing van de levensstijl zoals gewichtsverlies door dieet en meer beweging. Door een gewichtsverlies van 7 tot 10 procent neemt zowel de vervetting als de ontsteking van de lever af. Ook lichaamsbeweging, onafhankelijk van het gewichtsverlies, brengt een verbetering met zich mee.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per dag eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt.
Mogelijke risico's van Griekse yoghurt
Als u lactose-intolerant bent of een melkallergie heeft , moet u zuivelproducten zoals yoghurt vermijden. Gezoete yoghurt kan veel toegevoegde suiker of andere zoetstoffen bevatten en moet met mate worden gegeten.
Zoek op etiketten van producten naar de termen ‘ volkoren ’, ‘volkoren tarwe’, ‘gekiemde granen’ en ‘vezelrijk’.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in je bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel (waaronder melk en yoghurt) aan, omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel. Het vet in yoghurt bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Er zijn ook varianten van Griekse yoghurt met minder vet of heel weinig vet.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
De Britse overheid adviseert momenteel om voor magere yoghurt te kiezen. Dit komt doordat magere yoghurt minder verzadigd vet bevat dan volle yoghurt, wat helpt om je cholesterolgehalte laag te houden. Het bevat ook minder calorieën, wat helpt bij het afvallen.
Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van Griekse yoghurt de gezondheid van botten, hart, darmen en spieren ondersteunt .
Griekse yoghurt (122 kcal per 100 gram)
Griekse yoghurt, Turkse yoghurt of volle kwark... Allemaal zuivelproducten rijk aan eiwitten én calorieën. Perfect wanneer je wat aan wilt komen.
Siggi's wint de eerste plaats als gezondste yoghurtmerk, volgens alle drie de diëtisten. Over het algemeen voldoet het merk aan de eerder genoemde eisen. Niet alleen hebben de IJslandse yoghurts van Siggi's een eenvoudige ingrediëntenlijst, maar bijna elke variant bevat ook weinig toegevoegde suiker, benadrukt Pecoraro.
Eet 3 verzadigende hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes
Groente: artisjok, paddenstoelen, broccoli, bloemkool, spruitjes, kool, radijs, prei, ui, bosui, paksoi, gekiemde zaden (taugé, alfalfa)
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'