Wat voor vlees is half om half gehakt?
© Foto: Mettfluencer Mett Lifestyle

Voedingswaarde rundergehakt

Rundergehakt, verkregen uit zorgvuldig geselecteerd rundvlees, vormt een veelzijdig ingrediënt dat niet alleen een rijke smaak biedt, maar ook indrukwekkende voedingswaarden bevat. Met een harmonieuze combinatie van eiwitten, gezonde vetten en essentiële voedingsstoffen voegt rundergehakt niet alleen smaak toe aan gerechten, maar draagt het ook bij aan de nutritionele waarde. Laten we de voedingsinformatie van rundergehakt samen verkennen om te ontdekken hoe dit voedzame ingrediënt een waardevolle aanvulling kan zijn op een uitgebalanceerd dieet.

  1. Eiwitten: Met 14 gram eiwitten per 100 gram is rundergehakt een uitstekende bron van eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels in het lichaam.
  2. Vetten: Hoewel rundergehakt een aanzienlijke hoeveelheid vet bevat (30 gram per 100 gram), biedt het ook gezonde vetten. Onverzadigde vetten, zoals omega-3-vetzuren, kunnen gunstig zijn voor de gezondheid van het hart.
  3. Cholesterol: Met 78 mg cholesterol per 100 gram is rundergehakt een bron van cholesterol. Het is belangrijk om de consumptie van cholesterol in de gaten te houden, vooral voor mensen met specifieke gezondheidsaandoeningen.
  4. Vitamines en mineralen: Rundergehakt bevat verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine B12, vitamine B6, ijzer, calcium, magnesium en kalium. Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol in diverse lichaamsfuncties, zoals bloedvorming, botgezondheid en energiemetabolisme.
  5. Koolhydraten: Rundergehakt bevat geen koolhydraten, wat het een goede keuze maakt voor koolhydraatarme diëten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat voedingswaarden kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de bereidingswijze en het vetgehalte van het rundergehakt. Magere varianten van rundergehakt bevatten over het algemeen minder vet en calorieën dan vettere varianten.

Rundergehakt is een veelzijdig ingrediënt dat op verschillende manieren kan worden gebruikt in de keuken. Of het nu wordt gebruikt voor het maken van hamburgers, gehaktballen, pastasauzen, taco’s of andere gerechten, het voegt een smaakvolle en voedzame component toe. Het is ook een goede bron van eiwitten, ijzer en andere voedingsstoffen.

Om de gezondheid van het gerecht te verbeteren, kun je overwegen om het rundergehakt te combineren met veel groenten en kruiden, en te kiezen voor magere bereidingsmethoden zoals grillen, braden of stomen. Hierdoor kun je genieten van de veelzijdigheid en smaak van rundergehakt, terwijl je toch een gezondere maaltijd bereidt.