Hoe heet patat met mayonaise en ketchup?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde mayonaise

Mayonaise is een veelzijdige en populaire saus die wereldwijd wordt gebruikt om smaak en romigheid toe te voegen aan verschillende gerechten. Vaak gebruikt als een dip, spread of als basis voor dressings, kan mayonaise een onmisbaar ingrediënt zijn in keukens over de hele wereld. Het staat bekend om zijn rijke en romige textuur, die wordt bereikt door de emulsie van eierdooiers en plantaardige olie, meestal met toevoegingen van azijn of citroensap voor zuurheid, en kruiden voor smaak.

Naast het toevoegen van heerlijke smaak aan maaltijden, is het essentieel om de voedingswaarde van mayonaise te overwegen, vooral gezien het hoge vetgehalte dat inherent is aan deze saus. Hieronder vind je een gedetailleerde blik op de voedingswaarden per 100 gram mayonaise, waarbij we de nadruk leggen op calorieën, vetten (inclusief verzadigd vet), koolhydraten, suikers en eiwitten.

Calorieën: Mayonaise bevat doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid calorieën, variërend tussen de 700 en 750 calorieën per 100 gram. Deze calorieën komen voornamelijk uit vet.

Vet: Mayonaise staat bekend om zijn hoge vetgehalte. Ongeveer 75-80 gram vet per 100 gram is gebruikelijk. Het merendeel van dit vet is meestal afkomstig van plantaardige oliën, zoals sojaolie of koolzaadolie.

  • Verzadigd vet: Dit is het deel van het totale vet dat als ongezond wordt beschouwd. In mayonaise varieert het verzadigd vet meestal tussen 5 en 10 gram per 100 gram.

Koolhydraten: Mayonaise bevat over het algemeen weinig koolhydraten, meestal tussen de 0 en 5 gram per 100 gram. Slechts een klein deel hiervan is suiker.

  • Suikers: In veel mayonaises is de hoeveelheid toegevoegde suiker minimaal, vaak minder dan 1 gram per 100 gram. Sommige variëteiten kunnen echter iets meer suiker bevatten.

Eiwit: Mayonaise is geen significante bron van eiwitten. Het eiwitgehalte ligt doorgaans rond 1 gram per 100 gram.

Het is belangrijk op te merken dat de voedingswaarden kunnen variëren tussen verschillende merken en soorten mayonaise. Bij het maken van voedingskeuzes is het raadzaam om de voedingsinformatie op het etiket van het specifieke product te controleren, omdat sommige merken mogelijk varianten met lagere vet- of caloriegehaltes aanbieden.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen