Welke viskruiden gebruikt de visboer op kibbelingen?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde kibbeling

De voedingswaarde van kibbeling kan variëren afhankelijk van de specifieke bereidingswijze en de gebruikte ingrediënten. Over het algemeen bestaat kibbeling uit stukjes vis (vaak kabeljauw) die zijn gepaneerd en gefrituurd. Hier zijn enkele algemene voedingswaarden per 100 gram kibbeling, maar houd er rekening mee dat deze waarden slechts indicatief zijn en kunnen variëren:

Calorieën

De calorische inhoud van kibbeling varieert op basis van het type olie gebruikt voor frituren en de mate van absorptie door het paneermeel. Gefrituurde voedingsmiddelen bevatten over het algemeen meer calorieën door toegevoegde vetten. Het is belangrijk om bewust te zijn van de caloriewaarde voor een gebalanceerde voeding.

Eiwitten

Kibbeling, bereid met vis (vaak kabeljauw), biedt een substantiële hoeveelheid eiwitten. Eiwitten zijn van vitaal belang voor de opbouw en reparatie van weefsels in het lichaam, waardoor kibbeling een waardevolle eiwitbron is.

Koolhydraten

De hoeveelheid koolhydraten in kibbeling kan variëren, afhankelijk van het gebruikte bloemtype voor het paneermeel en eventuele toegevoegde koolhydraatbronnen. Het is handig om te weten welk deel van deze koolhydraten suikers vormt voor een bewuste inname van koolhydraten.

Vetten

Het vetgehalte in kibbeling fluctueert afhankelijk van de vissoort en de samenstelling van het paneermeel. Inzicht in het dominante type vetten (enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigd of verzadigd) draagt bij aan een gezonde voedingskeuze.

Vezels

Gefrituurde producten bevatten doorgaans weinig vezels, maar het toevoegen van volkorenmeel aan het paneermeel kan het vezelgehalte enigszins verhogen. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.

Zout

De toegevoegde hoeveelheid zout in kibbeling kan aanzienlijk bijdragen aan de totale natriuminname. Bewustzijn van het zoutgehalte is cruciaal, gezien de relatie met gezondheidsproblemen bij overmatige inname van natrium.

Vitaminen en mineralen

Vis bevat natuurlijke bronnen van essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren, vitamine D en B-vitaminen. Het specifieke gehalte varieert op basis van de vissoort en bereidingswijze, wat bijdraagt aan de algehele voedingswaarde van kibbeling. Het is belangrijk om te profiteren van deze voedingsstoffen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Advies bij kibbeling

Het is altijd het beste om specifieke voedingsinformatie te raadplegen op de verpakking of bij de leverancier voor nauwkeurige gegevens, omdat recepten en bereidingswijzen kunnen verschillen. Daarnaast kan de consumptie van gefrituurde voedingsmiddelen het beste in evenwicht worden gehouden met een gezonde en gevarieerde voeding.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen