Hoe heet patat met mayonaise en ketchup?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde ketchup

Ketchup, de geliefde saus die vaak als aanvulling op diverse gerechten wordt gebruikt, biedt niet alleen smaak maar ook een scala aan voedingsstoffen. Laten we dieper ingaan op de voedingswaarde van deze specifieke ketchupvariant door de verschillende componenten te analyseren, zodat we een volledig beeld krijgen van wat dit alledaagse condiment te bieden heeft.

Energiewaarde

Met een energetische waarde van 111 kilocalorieën per 100 gram draagt deze ketchup niet alleen bij aan de smaak van maaltijden, maar voorziet het ook in een welkome energieboost. Deze caloriewaarde draagt bij aan de dagelijkse energiebehoefte.

Vetgehalte

De ketchup bevat 0,2 gram vet per 100 gram, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Dit maakt het een zeer magere optie en aantrekkelijk voor diegenen die hun vetinname willen beperken.

Cholesterol en natrium

Opmerkelijk is dat deze ketchupvariant geen cholesterol bevat, en een matige hoeveelheid natrium bevat met 907 milligram per 100 gram.

Kalium

Met 315 milligram kalium draagt deze ketchup bij aan de juiste balans van elektrolyten in het lichaam, wat essentieel is voor verschillende lichaamsfuncties.

Koolhydratenrijk

De ketchup toont zich als een koolhydraatrijke saus met 26 gram totaal koolhydraten per 100 gram, waarvan 22 gram suikers. Deze koolhydraten dienen als een snelle bron van energie, waardoor deze ketchup een handige toevoeging is aan diverse gerechten.

Eiwitinhoud

Hoewel ketchup niet bekend staat om zijn eiwitgehalte, levert deze variant toch 1,3 gram eiwit per 100 gram. Elk beetje eiwit draagt bij aan spierherstel en -onderhoud.

Voedingsvezels

Met 0,3 gram voedingsvezel draagt deze ketchup bij aan een gezonde spijsvertering en darmfunctie. Hoewel het vezelgehalte niet hoog is, draagt het toch bij aan een evenwichtige voeding.

Vitaminen en mineralen

Naast voedingswaarden bevat deze ketchupvariant ook enkele vitamines en mineralen, waaronder 4,1 milligram vitamine C, 16 milligram calcium, 0,4 milligram ijzer, 0 IU vitamine D, 0,2 milligram vitamine B6, 0 µg vitamine B12, en 15 milligram magnesium.

Terwijl we ons verdiepen in de voedingswaarde van deze specifieke ketchupvariant, is het belangrijk te onthouden dat deze waarden kunnen variëren tussen verschillende merken. Desondanks, wanneer met mate geconsumeerd, kan deze ketchup niet alleen een smakelijke toevoeging zijn aan maaltijden, maar ook een bron van enkele belangrijke voedingsstoffen.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen