Hoe kan je een ei bakken zonder boter?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde eierdooier

Eierdooiers, de rijke gouden kern van eieren, herbergen een schat aan voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in ons lichaam. Terwijl ze vaak worden geassocieerd met hun cholesterolgehalte, bieden eierdooiers ook een indrukwekkende mix van essentiële eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. In deze gedetailleerde analyse duiken we dieper in de voedingswaarde van eierdooiers, onthullend hoe deze kleine, maar voedzame pakketjes een waardevolle bijdrage leveren aan ons dieet. Van calorieën tot vitamines en mineralen, laten we ontdekken hoe eierdooiers een smakelijke en voedzame aanvulling vormen op ons dagelijks voedingspatroon, ondanks hun soms ondergewaardeerde reputatie.

Calorieën

Een eierdooier bevat ongeveer 55 kilocalorieën. Deze calorieën zijn afkomstig van de aanwezige macronutriënten, namelijk eiwitten, vetten en koolhydraten.

Eiwitten

De eiwitten in een eierdooier bedragen ongeveer 2.7 gram. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van cellen in het lichaam. Ze dragen ook bij aan de vorming van enzymen, hormonen en andere bioactieve stoffen.

Vetten

Een eierdooier bevat ongeveer 4.7 gram vet, waarvan ongeveer 1.6 gram verzadigd vet is. Vetten zijn belangrijk voor de opname van in vet oplosbare vitaminen, waaronder vitamine A, D, E en K. Ze spelen ook een rol in celmembraanstructuur en fungeren als een bron van energie.

Cholesterol

Een eierdooier bevat ongeveer 210 milligram cholesterol. Cholesterol is een essentiële stof die nodig is voor de productie van celmembranen, hormonen en vitamine D. Hoewel eieren relatief veel cholesterol bevatten, wordt algemeen aangenomen dat het eten van eieren niet significant bijdraagt aan het cholesterolgehalte in het bloed voor de meeste mensen.

Vitaminen

Eierdooiers bevatten verschillende belangrijke vitaminen:

 • Vitamine A: Essentieel voor gezichtsvermogen, immuunsysteem en huidgezondheid.
 • Vitamine D: Belangrijk voor de opname van calcium en fosfor, essentieel voor sterke botten.
 • Vitamine E: Een krachtige antioxidant die de cellen beschermt tegen schade.
 • Vitamine K: Noodzakelijk voor bloedstolling en botmetabolisme.
 • Vitamine B12: Essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en het functioneren van het zenuwstelsel.
 • Folaat (Vitamine B9): Belangrijk voor celgroei en DNA-synthese.
 • Riboflavine (Vitamine B2): Helpt bij de energieproductie en de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.
 • Pantotheenzuur (Vitamine B5): Speelt een rol bij de energiestofwisseling.

Mineralen

Enkele mineralen in eierdooiers zijn:

 • IJzer: Essentieel voor zuurstoftransport in het bloed.
 • Fosfor: Belangrijk voor bot- en tandgezondheid, evenals energiemetabolisme.
 • Zink: Noodzakelijk voor immuunfunctie, wondgenezing en DNA-synthese.
 • Selenium: Een antioxidant dat de cellen beschermt tegen schade.

Dit zijn algemene gemiddelde waarden, en de exacte voedingswaarde kan variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van het ei, het dieet van de kip en andere omgevingsfactoren. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat eierdooiers voedingsstoffen bevatten die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid, en het is een goede bron van voedingsstoffen, ondanks het feit dat het ook cholesterol bevat. Vooral de aanwezigheid van omega-3 vetzuren, choline, luteïne, zeaxanthine en vitamine B6 maken eierdooiers een waardevolle toevoeging aan een gebalanceerd dieet.