Kan ik kaaskroketten bakken zonder friteuse?
© Foto: Kookvragen.nl

Kan ik kaaskroketten bakken zonder friteuse?

392 keer gelezen Leestijd 3 min.

Kaaskroketten bakken zonder friteuse is zeker mogelijk en kan een goed alternatief zijn voor diegenen die geen toegang hebben tot een friteuse of die de voorkeur geven aan een minder vette bereidingsmethode. Hier volgt een uitleg over verschillende methodes om kaaskroketten te bereiden zonder het gebruik van een friteuse, inclusief bakken in de oven, in een koekenpan, of zelfs met een airfryer.

Gebruik van een airfryer

Een airfryer is een fantastisch apparaat voor het bereiden van kaaskroketten zonder een friteuse. Het gebruikt hete lucht om de kroketten een krokante textuur te geven met minimale olie.

 1. Voorverwarmen: Verwarm de airfryer voor op 200 graden Celsius.
 2. Voorbereiden: Plaats de kaaskroketten in het mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat ze niet overlappen voor een gelijkmatige garing.
 3. Koken: Kook de kroketten 8-10 minuten of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Halverwege de kooktijd kun je ze omdraaien voor een gelijkmatig resultaat.

Bakken in de oven

Bakken in de oven is een eenvoudige en gezondere methode om kaaskroketten te bereiden. Het vereist minder olie en produceert kroketten met een knapperige buitenkant en een gesmolten binnenkant.

 1. Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Voorbereiding: Bekleed een bakplaat met bakpapier. Als je de kroketten nog knapperiger wilt maken, kun je een rooster gebruiken zodat de hete lucht rondom kan circuleren.
 3. Olie: Besprenkel de kaaskroketten licht met olie of gebruik een kookspray om ze aan alle kanten licht te bedekken. Dit helpt om een goudbruine en knapperige buitenkant te krijgen.
 4. Bakken: Plaats de kaaskroketten op de bakplaat en bak ze ongeveer 15-20 minuten, of totdat ze goudbruin en krokant zijn. Halverwege de baktijd kun je ze omdraaien voor een gelijkmatige bruining.

Bakken in een koekenpan

Voor wie de voorkeur geeft aan een traditionele methode, is bakken in een koekenpan met een beetje olie een goede optie.

 1. Verhit olie: Verhit een royale hoeveelheid olie in een koekenpan op middelhoog vuur. De olie moet ongeveer een halve centimeter diep zijn, zodat de onderkant van de kroketten volledig bedekt is.
 2. Bakken: Voeg de kaaskroketten toe aan de pan zodra de olie heet is. Bak ze aan elke kant 2-3 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.
 3. Uitlekken: Leg de gebakken kroketten op keukenpapier om overtollige olie te absorberen.

Tips voor de beste resultaten

 • Bevriezen: Het is aan te raden om de kaaskroketten voor het bakken even in de vriezer te zetten. Dit helpt om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen tijdens het bakken.
 • Paneren: Een dubbele paneerlaag kan helpen om de kaaskroketten tijdens het bakken intact te houden.
 • Temperatuur: Zorg ervoor dat de oven, koekenpan of airfryer goed voorverwarmd is voordat je de kroketten toevoegt. Dit zorgt voor een snelle en gelijkmatige garing.

Door deze methodes te volgen, kun je heerlijke kaaskroketten maken zonder de noodzaak van een friteuse. Elke methode heeft zijn eigen charme en kan resulteren in kroketten die net zo bevredigend zijn als de traditioneel gefrituurde versie.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen