Hoe maak ik zelf chocopasta zonder suiker?
© Foto: Kookvragen.nl

Hoe maak ik zelf chocopasta zonder suiker?

95 keer gelezen Leestijd 3 min.

Chocopasta is een geliefde lekkernij voor jong en oud, ideaal voor op brood, pannenkoeken of zelfs als vulling voor gebak. De meeste commerciële chocopasta’s bevatten echter veel suiker, wat niet ideaal is voor wie op zoek is naar gezondere alternatieven. Gelukkig is het mogelijk om thuis chocopasta te maken zonder suiker, gebruikmakend van natuurlijke zoetstoffen en gezonde ingrediënten. Dit recept leidt tot een heerlijke, verantwoorde chocopasta die iedereen kan genieten.

Ingrediënten

Voor het maken van suikervrije chocopasta zijn de volgende ingrediënten nodig:

 • 200 gram hazelnoten
 • 2 eetlepels cacaopoeder (ongezoet)
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 120 ml melk (naar keuze, kan ook plantaardige melk zijn)
 • 1 tot 2 eetlepels honing of ahornsiroop (aanpassen naar smaak)
 • Een snufje zeezout

Bereidingswijze

 1. Hazelnoten roosteren: Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius. Verspreid de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze ongeveer 10 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn en de velletjes loskomen. Dit helpt de smaak te intensiveren en maakt het makkelijker om de velletjes te verwijderen.
 2. Hazelnoten ontvellen: Haal de hazelnoten uit de oven en laat ze iets afkoelen. Wanneer ze voldoende afgekoeld zijn om te hanteren, wrijf de hazelnoten tussen je handen of een schone theedoek om zoveel mogelijk van de velletjes te verwijderen. Perfectie is niet vereist, maar probeer zoveel mogelijk te verwijderen.
 3. Hazelnoten malen: Doe de hazelnoten in een krachtige blender of keukenmachine. Maal de noten tot een fijne pasta. Dit kan enkele minuten duren. Schraap indien nodig de zijkanten van de kom schoon om ervoor te zorgen dat alle noten goed worden vermalen.
 4. Chocopasta mengen: Voeg het cacaopoeder, kokosolie, melk, honing (of ahornsiroop) en een snufje zeezout toe aan de hazelnootpasta. Blend het geheel tot een gladde massa. Proef de pasta en voeg indien nodig meer zoetstof of cacaopoeder toe, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
 5. Consistentie aanpassen: Afhankelijk van de gewenste dikte, kan je meer of minder melk toevoegen. Voor een dikkere pasta, voeg minder melk toe; voor een dunnere pasta, voeg meer melk toe.
 6. Bewaren: Doe de chocopasta in een schone, luchtdichte pot en bewaar in de koelkast. De pasta blijft ongeveer 1-2 weken goed.

Variaties en tips

 • Voor een veganistische versie, gebruik plantaardige melk en vervang de honing door ahornsiroop.
 • Experimenteer met verschillende noten zoals amandelen of cashewnoten voor een andere smaak.
 • Voor extra luxe, voeg een paar druppels vanille-extract of een snufje kaneel toe.

Deze zelfgemaakte chocopasta zonder suiker biedt een gezonder alternatief voor commerciële producten, zonder in te boeten aan smaak. Het is een eenvoudige, bevredigende manier om te genieten van een zoete traktatie, met de bijkomende voordelen van natuurlijke ingrediënten.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen