Hoe maak ik chocopasta met walnoten?
© Foto: Kookvragen.nl

Hoe maak ik chocopasta met walnoten?

82 keer gelezen Leestijd 3 min.

Chocopasta met walnoten is een heerlijke variatie op de traditionele chocopasta, die een rijke, notige smaak toevoegt aan het smeersel. Het maken van deze variant is verrassend eenvoudig en biedt een gezonder alternatief voor de vaak suikerrijke commerciële pasta’s. Hier volgt een stapsgewijze handleiding om thuis chocopasta met walnoten te maken.

Ingrediënten

  • 200 gram walnoten
  • 200 gram pure chocolade (70% cacao of meer)
  • 3 tot 4 eetlepels honing of ahornsiroop (naar smaak)
  • 100 ml kokosolie of neutrale olie
  • Een snufje zeezout

Bereidingswijze

  1. Walnoten roosteren: Begin met het roosteren van de walnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Rooster ze gedurende 5 tot 8 minuten, of tot ze goudbruin zijn en een heerlijke geur afgeven. Dit roosteren zal de smaak van de walnoten intensiveren. Laat ze vervolgens afkoelen.
  2. Chocolade smelten: Breek de pure chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie of in een magnetron. Als je de au bain-marie methode gebruikt, zorg er dan voor dat het water in de onderste pan niet de bovenste pan of kom raakt. Roer de chocolade regelmatig tot het volledig gesmolten en glad is.
  3. Walnoten malen: Doe de geroosterde walnoten in een keukenmachine en maal ze tot een fijne, bijna boterachtige consistentie. Dit kan enkele minuten duren. Voor een grovere textuur van de pasta, maal je de noten korter.
  4. Mengen: Voeg de gesmolten chocolade, honing of ahornsiroop, olie en een snufje zeezout toe aan de gemalen walnoten in de keukenmachine. Meng alles tot een gladde massa. Proef en voeg eventueel meer zoetstof toe, afhankelijk van je voorkeur.
  5. Consistentie aanpassen: Als de pasta te dik is, kun je een beetje meer olie toevoegen om het smeuïger te maken. Als het te vloeibaar is, kun je wat meer gemalen walnoten toevoegen.
  6. Bewaren: Schep de chocopasta in een schone, droge pot en sluit deze goed af. Bewaar de pasta in de koelkast. De chocopasta met walnoten blijft in de koelkast ongeveer een maand goed.

Serveren

Serveer de chocopasta met walnoten op vers brood, pannenkoeken, wafels of gebruik het als topping voor ijs of andere desserts. Deze zelfgemaakte chocopasta is niet alleen heerlijk, maar ook een gezondere keuze door de goede vetten van de walnoten en de antioxidanten in pure chocolade.

Door zelf chocopasta te maken, kun je de kwaliteit van de ingrediënten controleren en onnodige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen vermijden. Experimenteer gerust met de hoeveelheid honing of ahornsiroop om de pasta naar eigen smaak zoeter te maken. Geniet van het proces en het heerlijke resultaat!

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen