Wat is type 00-bloem en waarvoor gebruik je het?
© Foto: Kookvragen.nl

Wat is type 00-bloem en waarvoor gebruik je het?

38 keer gelezen Leestijd 6 min.

Type 00-bloem, een bloemsoort afkomstig uit Italië, wordt gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen die het ideaal maken voor bepaalde culinaire toepassingen. Deze fijn gemalen bloem is een essentieel ingrediënt in de Italiaanse keuken en speelt een cruciale rol in de bereiding van diverse gerechten. Bekend om zijn uitzonderlijke zachtheid en fijne textuur, onderscheidt type 00-bloem zich van andere soorten bloem. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van pizza, pasta en andere delicate deegwaren die een lichte en luchtige structuur vereisen.

Wat is type 00-bloem?

Type 00-bloem is een bloemsoort gemaakt van harde tarwe, specifiek durumtarwe. Het getal “00” verwijst naar de fijnheid van het meel; hoe lager het nummer, hoe fijner de bloem. In Italië zijn er verschillende classificaties voor bloem op basis van de maling, variërend van 2, 1, 0 tot 00, waarbij type 00 het fijnst gemalen is.

Het productieproces van type 00-bloem begint met het verwijderen van de zemelen en kiemen van de tarwekorrel, waardoor alleen het endosperm overblijft. Dit deel van de korrel wordt vervolgens zeer fijn gemalen, wat resulteert in een zijdezachte textuur. Dit proces zorgt ervoor dat type 00-bloem een zeer laag asgehalte heeft, wat bijdraagt aan de lichte kleur en de fijne consistentie van het meel.

De fijne maling en het lage asgehalte maken type 00-bloem uniek. Het meel heeft een hoge zuiverheidsgraad, wat betekent dat het vrij is van zemelen en kiemen die anders de textuur en smaak van het eindproduct zouden kunnen beïnvloeden. Hierdoor krijgt het eindproduct een gladde, uniforme structuur zonder grove deeltjes.

Gebruik van type 00-bloem in de keuken

Pizza

Een van de meest bekende toepassingen van type 00-bloem is in de bereiding van pizzadeeg. Italiaanse pizzabakkers, ook wel pizzaiolo’s genoemd, zweren bij type 00-bloem vanwege de elasticiteit en rekbaarheid die het aan het deeg geeft. Het fijne meel zorgt ervoor dat het deeg gemakkelijk te kneden en uit te rollen is, wat essentieel is voor het creëren van een dunne, krokante korst. Bovendien heeft het een hoog eiwitgehalte, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van gluten. Dit zorgt voor een deeg dat goed rijst en een perfecte balans heeft tussen knapperigheid en zachtheid.

De hoge gluteninhoud zorgt ervoor dat het pizzadeeg een goede structuur heeft en goed rijst, wat resulteert in een luchtige en knapperige korst. Dit is vooral belangrijk voor traditionele Napolitaanse pizza’s, die bekend staan om hun dunne, luchtige bodems met een licht verbrande rand.

Pasta

Type 00-bloem wordt ook veel gebruikt voor het maken van verse pasta. De fijne maling van het meel zorgt ervoor dat het pastadeeg soepel en elastisch is, waardoor het gemakkelijk te verwerken en uit te rollen is tot dunne vellen. Dit is vooral belangrijk voor delicate pastasoorten zoals tagliatelle, ravioli en tortellini. Het gebruik van type 00-bloem in pastadeeg resulteert in een gladde, fluweelachtige textuur die uitstekend samengaat met verschillende sauzen.

De elasticiteit van het deeg, verkregen door het gebruik van type 00-bloem, maakt het mogelijk om dunne, stevige pastavellen te maken die niet gemakkelijk scheuren tijdens het koken. Dit is cruciaal voor gevulde pasta zoals ravioli en tortellini, waar het deeg sterk genoeg moet zijn om de vulling vast te houden, maar dun genoeg om delicaat en smaakvol te zijn.

Brood en gebak

Hoewel type 00-bloem minder vaak wordt gebruikt voor het maken van brood, kan het wel degelijk worden toegepast voor bepaalde broodsoorten en gebak. Het fijne meel is ideaal voor het maken van lichte, luchtige broodjes en zoete gebakjes zoals brioche en croissants. De lage hoeveelheid zemelen in de bloem zorgt voor een delicate kruimelstructuur, wat vooral gewenst is in fijngebak.

Voor gebak en zoete deegwaren zorgt type 00-bloem ervoor dat het deeg licht en luchtig blijft, met een zachte, smelt-in-de-mond textuur. Dit maakt het perfect voor delicatessen zoals Italiaanse panettone of Franse éclairs, waar de lichte structuur een cruciaal onderdeel is van de eetervaring.

Overige toepassingen

Type 00-bloem kan ook worden gebruikt in andere recepten waar een lichte en fijne textuur gewenst is, zoals pannenkoeken, wafels en sommige cake- en koeksoorten. Het is veelzijdig en kan in veel verschillende gerechten worden toegepast, hoewel het vooral bekend is vanwege zijn rol in de Italiaanse keuken.

De veelzijdigheid van type 00-bloem betekent dat het kan worden gebruikt in een breed scala aan gerechten, van zoet tot hartig, en van traditioneel tot modern. Het biedt een consistentie en fijnheid die moeilijk te evenaren zijn met andere soorten bloem, wat het een favoriet maakt onder zowel amateurkoks als professionele chef-koks.

Voordelen van het gebruik van type 00-bloem

Fijne textuur

De fijne textuur van type 00-bloem maakt het ideaal voor het maken van delicate deegwaren. Het zorgt ervoor dat het deeg gemakkelijk te kneden en uit te rollen is, wat leidt tot consistentere en beter gevormde eindproducten. De fijne maling draagt bij aan een zachtere en meer delicate textuur in het eindproduct, wat vooral belangrijk is voor gerechten zoals pizza en pasta.

Hoge zuiverheid

Type 00-bloem heeft een hoge zuiverheidsgraad, wat betekent dat het vrij is van zemelen en kiemen die de textuur en smaak van het eindproduct kunnen beïnvloeden. Dit resulteert in een gladde, uniforme structuur zonder grove deeltjes, wat vooral gewenst is in fijngebak en delicate deegwaren.

Hoge elasticiteit

Door het hoge eiwitgehalte en de fijne maling ontwikkelt type 00-bloem sterke gluten. Dit zorgt voor een hoge elasticiteit van het deeg, wat essentieel is voor het maken van dunne, luchtige pizzabodems en stevige, soepele pastavellen. Deze elasticiteit maakt het deeg ook gemakkelijker om mee te werken, wat vooral belangrijk is voor beginners en amateurkoks.

Consistentie in de keuken

Het gebruik van type 00-bloem biedt koks en bakkers de mogelijkheid om gerechten van hoge kwaliteit te bereiden die voldoen aan de authentieke Italiaanse standaarden. De fijne maling en hoge zuiverheid zorgen voor een consistente kwaliteit in elke batch, wat cruciaal is voor professionele keukens waar consistentie en betrouwbaarheid van groot belang zijn.

Verbeterde smaak en textuur

De unieke eigenschappen van type 00-bloem zorgen voor een verbeterde smaak en textuur in het eindproduct. De fijne maling en lage asgehalte dragen bij aan een lichte, luchtige structuur en een delicate smaak die moeilijk te evenaren zijn met andere soorten bloem. Dit maakt type 00-bloem een onmisbaar ingrediënt voor iedereen die streeft naar culinaire perfectie.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen