Wat is het verschil tussen een air cooker en airfryer?
© Foto: Kookvragen.nl

Wat is het verschil tussen een air cooker en airfryer?

40 keer gelezen Leestijd 7 min.

In de wereld van moderne keukenapparatuur zijn er talloze apparaten die beloven je kookervaring te verbeteren en te vereenvoudigen. Twee populaire opties die vaak ter discussie staan, zijn de air cooker en de airfryer. Beide apparaten gebruiken hete lucht om voedsel te bereiden, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die ze uniek maken. Het begrijpen van deze verschillen kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken die het beste past bij jouw culinaire behoeften.

Wat is een air cooker?

Een air cooker, ook wel bekend als een multicooker, is een veelzijdig keukenapparaat dat ontworpen is om een breed scala aan kooktaken uit te voeren. Dit apparaat combineert meerdere functies in één, waardoor het een ideale keuze is voor wie ruimte wil besparen en tegelijkertijd de mogelijkheden in de keuken wil uitbreiden. Een air cooker kan vaak worden gebruikt voor:

  • Stomen
  • Slowcooking
  • Rijst koken
  • Sous-vide bereiden
  • Braden en bakken

Functionaliteiten van een air cooker

Een van de belangrijkste kenmerken van een air cooker is de mogelijkheid om verschillende kookmethoden te combineren in één apparaat. Dit maakt het mogelijk om complexe recepten te bereiden zonder dat je meerdere apparaten nodig hebt. Veel air cookers hebben programmeerbare instellingen en timers, wat betekent dat je je gerechten nauwkeurig kunt controleren en aanpassen. Dit maakt ze ideaal voor zowel eenvoudige als geavanceerde kooktechnieken.

Stomen

Met de stoomfunctie kun je groenten, vis en andere delicate ingrediënten koken zonder dat je extra vetten hoeft toe te voegen. Dit behoudt de voedingsstoffen en smaak van de ingrediënten, waardoor het een gezonde kookoptie is.

Slowcooking

Slowcooking is perfect voor het bereiden van stoofpotjes, soepen en andere gerechten die baat hebben bij een lange kooktijd op lage temperatuur. Dit zorgt ervoor dat smaken zich goed kunnen ontwikkelen en dat het voedsel heerlijk mals wordt.

Rijst koken

De rijstkookfunctie van een air cooker zorgt ervoor dat je altijd perfect gekookte rijst hebt, zonder dat je er voortdurend op hoeft te letten. Veel air cookers hebben instellingen voor verschillende soorten rijst, zoals witte rijst, bruine rijst en sushi-rijst.

Sous-vide bereiden

Sous-vide is een kooktechniek waarbij voedsel in een vacuümverpakking op een constante, lage temperatuur wordt gekookt. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en behoudt de natuurlijke sappen en smaken van het voedsel.

Braden en bakken

Met de braad- en bakfunctie kun je vlees, vis en andere ingrediënten snel op hoge temperaturen bereiden, wat zorgt voor een knapperige buitenkant en een sappige binnenkant.

Geavanceerde technologie

Air cookers zijn voorzien van geavanceerde technologieën zoals nauwkeurige temperatuurregeling en diverse voorgeprogrammeerde kookprogramma’s. Hierdoor kunnen gebruikers met een druk op de knop een breed scala aan gerechten bereiden, van stoofpotjes en soepen tot perfect gekookte rijst en malse stukken vlees. Deze veelzijdigheid maakt de air cooker een onmisbaar hulpmiddel voor drukke huishoudens en culinaire liefhebbers die graag experimenteren met verschillende kookstijlen.

Wat is een airfryer?

Een airfryer is specifiek ontworpen om voedsel te frituren met hete lucht in plaats van olie. Dit apparaat is populair geworden vanwege de mogelijkheid om gezondere versies van gefrituurd voedsel te maken, omdat het weinig tot geen olie nodig heeft om een knapperige textuur te bereiken. De airfryer maakt gebruik van een krachtige ventilator om hete lucht snel en gelijkmatig rond het voedsel te circuleren, waardoor het voedsel aan de buitenkant knapperig en aan de binnenkant sappig blijft.

Functionaliteiten van een airfryer

Een van de voordelen van een airfryer is de snelheid waarmee het voedsel kan worden bereid. Door de hoge temperatuur en snelle luchtcirculatie is het mogelijk om gerechten in een fractie van de tijd te bereiden die nodig is met traditionele kookmethoden. Bovendien zijn airfryers over het algemeen compacter en gemakkelijker te reinigen dan traditionele frituurpannen.

Frituren met hete lucht

De primaire functie van een airfryer is het frituren van voedsel met hete lucht. Dit maakt het mogelijk om knapperige frites, kippenvleugels en andere gefrituurde lekkernijen te bereiden met slechts een fractie van de olie die je normaal zou gebruiken. Dit resulteert in gezondere gerechten met minder vet en calorieën.

Bakken en roosteren

Naast frituren kunnen veel airfryers ook worden gebruikt om te bakken en te roosteren. Dit maakt ze veelzijdig genoeg om allerlei gerechten te bereiden, van muffins en taarten tot geroosterde groenten en vlees. Met de juiste instellingen kun je zelfs complete maaltijden bereiden in een airfryer.

Grillen

Sommige airfryers hebben een grillfunctie, waarmee je ingrediënten kunt grillen voor een extra knapperige en geroosterde textuur. Dit is ideaal voor het bereiden van vis, steaks en groenten.

Eenvoud van gebruik

Airfryers zijn over het algemeen eenvoudiger in gebruik dan air cookers. Ze hebben meestal een beperkt aantal instellingen en zijn gemakkelijk te bedienen, wat ze ideaal maakt voor snelle en gemakkelijke maaltijden. Dit maakt airfryers bijzonder aantrekkelijk voor mensen met een druk leven die toch willen genieten van zelfgemaakte, knapperige gerechten zonder veel tijd te besteden aan de voorbereiding en het koken.

Belangrijkste verschillen

Hoewel beide apparaten hete lucht gebruiken om voedsel te bereiden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen een air cooker en een airfryer die van invloed kunnen zijn op je keuze:

Functionaliteit

De air cooker biedt een breed scala aan kookopties, waardoor het een veelzijdiger apparaat is voor wie graag experimenteert met verschillende kooktechnieken. Het kan gebruikt worden voor alles van stomen tot sous-vide, wat het een goede keuze maakt voor wie op zoek is naar een alles-in-één oplossing.

De airfryer daarentegen is gespecialiseerd in het bereiden van gefrituurd voedsel op een gezondere manier. Hoewel sommige airfryers extra functies bieden zoals bakken en braden, blijft de primaire focus op het frituren met hete lucht. Dit betekent dat, hoewel je met een airfryer meer kunt doen dan alleen frituren, de veelzijdigheid toch beperkter is in vergelijking met een air cooker.

Gebruiksvriendelijkheid

Air cookers kunnen complexer zijn om te gebruiken vanwege de vele functies en instellingen. Het kan enige tijd duren om vertrouwd te raken met alle mogelijkheden en de juiste instellingen voor verschillende gerechten te vinden. Voor degenen die van koken houden en bereid zijn om tijd te investeren in het leren van de verschillende functies, kan een air cooker een waardevolle aanwinst zijn.

Airfryers zijn over het algemeen eenvoudiger in gebruik. Ze hebben meestal een beperkt aantal instellingen en zijn gemakkelijk te bedienen, wat ze ideaal maakt voor snelle en gemakkelijke maaltijden. Dit maakt airfryers bijzonder aantrekkelijk voor mensen met een druk leven die toch willen genieten van zelfgemaakte, knapperige gerechten zonder veel tijd te besteden aan de voorbereiding en het koken.

Gezondheid en voeding

Beide apparaten bieden gezondere kookopties in vergelijking met traditionele frituren. De airfryer heeft echter een specifiek gezondheidsvoordeel omdat het de behoefte aan olie vrijwel elimineert, wat resulteert in minder vet en calorieën in gefrituurde gerechten. Dit maakt de airfryer een uitstekende keuze voor degenen die bewust bezig zijn met hun vetinname en caloriebewust willen koken.

Een air cooker kan ook bijdragen aan gezonder koken, vooral door het gebruik van stoom- en sous-vide-methoden die voedingsstoffen behouden en de noodzaak voor toegevoegde vetten verminderen. Bovendien maakt de veelzijdigheid van de air cooker het mogelijk om een breed scala aan gezonde gerechten te bereiden, van gestoomde groenten tot langzaam gegaarde, magere eiwitbronnen zoals kip en vis.

Onderhoud en reiniging

Air cookers kunnen wat meer onderhoud vergen vanwege de complexe onderdelen en functies. Het schoonmaken van de binnenkant van een multicooker kan soms lastig zijn, vooral als er veel verschillende onderdelen en accessoires bij betrokken zijn.

Airfryers zijn daarentegen meestal gemakkelijker schoon te maken. Veel modellen hebben uitneembare manden en rekken die vaatwasmachinebestendig zijn, wat het onderhoud een stuk eenvoudiger maakt. Dit aspect kan een belangrijke overweging zijn voor mensen die op zoek zijn naar een apparaat dat snel en gemakkelijk te reinigen is na gebruik.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!