Wat is de kooktijd voor artisjok?
© Foto: Kookvragen.nl

Wat is de kooktijd voor artisjok?

39 keer gelezen Leestijd 4 min.

Artisjok is een van de oudste gekweekte groenten en wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege zijn unieke smaak en textuur. Deze groente, die eigenlijk de bloemknop van een distel is, is bijzonder voedzaam en rijk aan vezels, vitaminen en antioxidanten. Artisjok kan op verschillende manieren worden bereid, maar koken is een van de meest populaire methoden. Het koken van artisjokken kan echter een uitdaging zijn vanwege hun stevige structuur en meerdere lagen. Het is belangrijk om de juiste kooktijd aan te houden om ervoor te zorgen dat de artisjok zacht en smakelijk is.

De kooktijd voor artisjok

Voorbereiding van de artisjok

 1. Artisjokken schoonmaken: Begin met het afspoelen van de artisjokken onder koud stromend water om vuil en zand te verwijderen. Trek de buitenste, harde bladeren eraf, want deze zijn vaak taai en bitter.
 2. Bladeren inkorten: Snijd de bovenste 2-3 centimeter van de artisjok af om de scherpe punten te verwijderen. Knip ook de punten van de resterende bladeren af met een schaar om de stekels te verwijderen.
 3. Stelen afsnijden: Snijd de steel af tot ongeveer 2-3 centimeter van de basis. Als de steel niet te vezelig is, kan deze ook worden geschild en gekookt.

Artisjokken koken in water

 1. Water aan de kook brengen: Vul een grote pan met voldoende water om de artisjokken volledig onder te dompelen. Voeg een snufje zout en een paar schijfjes citroen toe om verkleuring te voorkomen en extra smaak te geven. Breng het water aan de kook.
 2. Artisjokken toevoegen: Plaats de artisjokken voorzichtig in het kokende water. Zorg ervoor dat ze volledig onder water staan. Als je pan niet groot genoeg is, kun je een deksel of een bord gebruiken om de artisjokken onder water te houden.
 3. Kooktijd: Kook de artisjokken gedurende 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hun grootte. Grotere artisjokken kunnen langer nodig hebben om volledig gaar te worden. De artisjokken zijn gaar wanneer de bladeren gemakkelijk loskomen als je eraan trekt en het hart zacht is als je er met een mes in prikt.
 4. Afgieten: Haal de artisjokken uit het water en laat ze omgekeerd uitlekken in een vergiet om overtollig water te verwijderen. Serveer de artisjokken warm met een dip naar keuze, zoals gesmolten boter, aioli, of vinaigrette.

Artisjokken stomen

 1. Water aan de kook brengen: Vul een grote pan met een laagje water (ongeveer 2,5 centimeter) en voeg een paar schijfjes citroen en een teentje knoflook toe voor extra smaak. Breng het water aan de kook.
 2. Stoommandje plaatsen: Plaats een stoommandje in de pan, zorg ervoor dat het water het mandje niet raakt.
 3. Artisjokken stomen: Leg de artisjokken in het stoommandje, met de stelen naar beneden. Dek de pan af met een goed sluitend deksel.
 4. Kooktijd: Stoom de artisjokken gedurende 40 tot 60 minuten, afhankelijk van hun grootte. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan is om stoom te genereren. Voeg indien nodig meer water toe.
 5. Controleer de gaarheid: De artisjokken zijn klaar wanneer de bladeren gemakkelijk loskomen en het hart zacht is. Haal de artisjokken uit de pan en laat ze kort afkoelen voordat je ze serveert.

Tips voor perfect gekookte artisjokken

 • Gelijkmatige grootte: Kies artisjokken van ongeveer dezelfde grootte om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig koken.
 • Zacht hart: Het hart van de artisjok moet zacht zijn maar niet papperig. Dit is het meest smaakvolle en eetbare deel van de artisjok.
 • Dips en sauzen: Gekookte artisjokken zijn heerlijk met verschillende dips en sauzen. Probeer ze met gesmolten boter, knoflookmayonaise, of een frisse vinaigrette.
 • Overgebleven artisjokken: Gekookte artisjokken kunnen in de koelkast worden bewaard en koud worden gegeten of opnieuw worden opgewarmd.

Artisjokken koken kan tijdrovend zijn, maar het resultaat is een heerlijke, zachte groente die perfect past bij een verscheidenheid aan gerechten. Door de juiste kooktijd en methode te volgen, kun je genieten van de unieke smaak en textuur van deze voedzame groente.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!