Hoe bak ik zalm zonder dat het uitdroogt?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde vis

De voedingswaarde van vis kan variëren afhankelijk van het type vis, de bereidingswijze en andere factoren. Hier zijn enkele algemene voedingsstoffen die je kunt vinden in verschillende soorten vis, met specifieke voorbeelden:

Eiwitten

Vis is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, essentieel voor de opbouw en reparatie van lichaamsweefsels. Eiwitten spelen een cruciale rol bij het handhaven van spiermassa en het bevorderen van een gezonde stofwisseling.

Omega-3 vetzuren

Vette vissoorten, zoals zalm, makreel, haring en tonijn, bevatten omega-3 vetzuren, die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Deze vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en worden vaak aanbevolen als onderdeel van een evenwichtig dieet.

Vitamines

Vis is rijk aan verschillende vitamines, waaronder vitamine D (belangrijk voor de gezondheid van botten), vitamine B12 (essentieel voor de productie van rode bloedcellen), vitamine A (belangrijk voor de gezondheid van de ogen), vitamine E en verschillende B-vitamines. Deze dragen bij aan het behoud van een goede gezondheid en ondersteunen diverse lichaamsfuncties.

Mineralen

Vis bevat mineralen zoals jodium, selenium, zink en ijzer. Jodium is met name belangrijk voor een goede schildklierfunctie, terwijl selenium en zink essentieel zijn voor het immuunsysteem en andere lichaamsfuncties.

Calorieën en vet

De hoeveelheid calorieën en vet in vis varieert. Magere vissoorten zoals kabeljauw en koolvis bevatten minder vet en calorieën dan vette vissoorten zoals zalm en makreel. Vette vis levert echter waardevolle omega-3 vetzuren.

Hier zijn de gemiddelde voedingswaarden per 100 gram voor enkele veel geconsumeerde vissoorten (let op dat dit algemene cijfers zijn en de exacte waarden kunnen variëren):

Vissoorten en hun Voedingswaarden

  • Zalm (gekookt): Ongeveer 206 calorieën, 25 gram eiwit, 13 gram vet (waarvan 3 gram verzadigd), en 0 gram koolhydraten. Rijk aan omega-3 vetzuren en vitamine D.
  • Tonijn (in water, uit blik): Ongeveer 109 calorieën, 25 gram eiwit, 1 gram vet (waarvan 0 gram verzadigd), en 0 gram koolhydraten. Een magere eiwitbron met weinig vet.
  • Kabeljauw (gekookt): Ongeveer 82 calorieën, 18 gram eiwit, 0,7 gram vet (waarvan 0,2 gram verzadigd), en 0 gram koolhydraten. Een magere keuze met belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamine B12.

Aanvullende Vissoorten

  • Makreel: Rijk aan omega-3 vetzuren, vitamine D, en B-vitamines.
  • Haring: Bevat omega-3 vetzuren en is een goede bron van vitamine D en B12.
  • Forel: Een magere vis met een goede eiwitbron, vitamine D en B-vitamines.
  • Sardines: Klein maar voedzaam, rijk aan calcium, vitamine D, omega-3 vetzuren en B12.

De bereidingswijze (gebakken, gestoomd, gegrild, enz.) en toevoeging van sauzen kunnen de voedingswaarde beïnvloeden, dus het is belangrijk om daar ook rekening mee te houden. Kies bij voorkeur bereidingsmethoden die de voedingsstoffen behouden en vermijd overmatig gebruik van calorierijke toevoegingen voor een gezonde en smakelijke maaltijd.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen