Hoe lang moet ik spinazie koken?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde spinazie

Spinazie, een voedzame groene bladgroente, staat bekend om zijn rijke smaak en indrukwekkende voedingswaarde. Deze veelzijdige groente, populair in talloze gerechten over de hele wereld, biedt een schat aan essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond dieet. Laten we een diepere duik nemen in de voedingswaarde van spinazie per 100 gram, wetende dat deze waarden kunnen variëren op basis van factoren zoals de bereidingswijze en versheid.

Calorieën: In een portie van 100 gram spinazie vind je slechts ongeveer 23 kilocalorieën. Dit maakt spinazie een lichte, maar voedzame keuze voor een scala aan maaltijden.

Eiwitten: Spinazie is een verrassend goede bron van eiwitten, met ongeveer 2,9 gram per 100 gram. Hoewel het niet de hoogste eiwitgehaltes heeft in vergelijking met andere voedingsmiddelen, draagt het toch bij aan je dagelijkse eiwitbehoefte.

Koolhydraten: Met ongeveer 3,6 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 2,2 gram suikers, past spinazie goed in koolhydraatarme diëten en biedt het een gezonde bron van energie.

Vezels: Spinazie is rijk aan vezels, met ongeveer 2,2 gram per 100 gram. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte.

Vetten: Met slechts ongeveer 0,4 gram vet per 100 gram, waarvan weinig verzadigd vet, is spinazie een vetarme keuze die past in verschillende voedingspatronen.

Vitamines en mineralen:

  • Vitamine A: Spinazie is een krachtige bron van bètacaroteen, wat wordt omgezet in vitamine A in het lichaam en essentieel is voor gezonde ogen en een sterk immuunsysteem.
  • Vitamine K: Rijk aan vitamine K, speelt een cruciale rol in bloedstolling en botgezondheid.
  • Vitamine C: Als een antioxidant draagt het bij aan een gezond immuunsysteem en helpt het het lichaam bij de opname van ijzer.
  • Foliumzuur (Vitamine B9): Belangrijk voor celgroei en -reproductie, vooral tijdens zwangerschap.
  • Mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en kalium: Essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder zuurstoftransport, botgezondheid, spier- en zenuwfunctie, en het handhaven van een gezonde bloeddruk.

Of het nu rauw in salades wordt gegeten of kort wordt gekookt als bijgerecht, spinazie biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen en kan gemakkelijk worden opgenomen in diverse culinaire creaties.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen