Hoe lang moet je spaghetti koken?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde spaghetti

De voedingswaarde van spaghetti kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals het gebruik van witte of volkoren pasta, toevoegingen zoals sauzen en de specifieke merken die je kiest. Hier is een meer gedetailleerd overzicht van de voedingswaarde van 100 gram gekookte, ongekruide spaghetti:

  • Calorieën: Ongeveer 150-200 calorieën (dit kan variëren afhankelijk van het merk en het type pasta).
  • Koolhydraten: Ongeveer 30-40 gram. Spaghetti is een goede bron van complexe koolhydraten, die een belangrijke energiebron voor het lichaam vormen.
  • Eiwitten: Ongeveer 5-8 gram. Hoewel pasta niet zo eiwitrijk is als sommige andere voedingsmiddelen, draagt het bij aan de dagelijkse eiwitbehoefte.
  • Vetten: Ongeveer 1-2 gram. Pasta is van nature laag in vet, wat het tot een vetarme keuze maakt.
  • Vezels: Ongeveer 2-3 gram. Volkoren pasta bevat doorgaans meer vezels dan witte pasta. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen om een verzadigd gevoel te behouden.
  • Mineralen en vitaminen: Spaghetti levert enkele belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en B-vitaminen. Volkoren pasta bevat over het algemeen meer voedingsstoffen dan witte pasta.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze waarden algemene schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van merken en bereidingsmethoden. Wanneer je specifieke dieetbehoeften hebt, is het raadzaam de voedingsinformatie op de verpakking te controleren.

Bovendien, als je sauzen, kaas of andere ingrediënten aan je spaghetti toevoegt, zullen deze de totale voedingswaarde van de maaltijd beïnvloeden. Het is een goed idee om bewust te zijn van de toevoegingen, vooral als je op zoek bent naar een evenwichtige en gezonde maaltijd.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!