Kan ik rozijnenbrood bakken met patisseriebloem?
© Foto: Antonia Kofod

Voedingswaarde rozijn

Rozijnen, heerlijk zoete gedroogde druiven, zijn niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar bieden ook een overvloed aan voedingsstoffen die de moeite waard zijn om te verkennen. Laten we eens nader kijken naar de voedingswaarde van rozijnen per 100 gram:

Calorieën: Rozijnen bevatten ongeveer 299 kilocalorieën. Deze calorieën dienen voornamelijk als een bron van energie, waarbij de meeste afkomstig zijn van koolhydraten.

Koolhydraten: Rozijnen zijn rijk aan koolhydraten, met ongeveer 79 gram per 100 gram. Deze koolhydraten vormen een uitstekende bron van snelle energie. Ze bestaan voornamelijk uit natuurlijke suikers zoals glucose en fructose.

  • Suikers: Van de 79 gram koolhydraten in rozijnen bestaat ongeveer 59 gram uit suikers. Deze suikers zijn voornamelijk natuurlijk en komen voor in druiven. Ze worden geconcentreerd tijdens het droogproces, waardoor rozijnen hun zoete smaak krijgen.

Vezels: Rozijnen bevatten ongeveer 3,7 gram vezels per 100 gram. Vezels zijn van vitaal belang voor een gezonde spijsvertering en kunnen bijdragen aan het handhaven van een gezond cholesterolgehalte.

Eiwitten: Met ongeveer 3,1 gram eiwitten per 100 gram dragen rozijnen weliswaar niet significant bij aan de dagelijkse eiwitinname, maar vormen ze toch een waardevolle toevoeging.

Vet: Rozijnen zijn vetarm, met ongeveer 0,5 gram vet per 100 gram. Het merendeel van dit vet bestaat uit onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart.

Naast deze voedingswaarden bevatten rozijnen ook een scala aan vitaminen en mineralen, zoals kalium, ijzer, vitamine C en vitamine K. De antioxidanten, met name polyfenolen, in rozijnen kunnen bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen. De natuurlijke suikers in rozijnen moeten met mate worden geconsumeerd, vooral door mensen die hun suikerinname moeten beperken. Desondanks leveren rozijnen dankzij hun combinatie van koolhydraten, vezels en suikers een snelle energieboost en dragen ze bij aan een gezonde spijsvertering. Het lage vetgehalte, met name het gehalte aan onverzadigde vetten, maakt rozijnen een gezonde keuze voor de hartgezondheid. Als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kunnen rozijnen zowel zoete verlangens bevredigen als voedingsbehoeften aanvullen. Vergeet niet dat de exacte voedingswaarden kunnen variëren afhankelijk van het merk en de specifieke soort rozijnen. Raadpleeg bij specifieke dieetbeperkingen of gezondheidsproblemen altijd een gezondheidsprofessional.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!