Wat kun je gebruiken in plaats van mozzarella?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde mozzarella

Mozzarella, een geliefde kaassoort die wereldwijd wordt gewaardeerd, staat bekend om zijn milde smaak en kenmerkende textuur. Deze kaas, oorspronkelijk afkomstig uit Italië, wordt vaak gebruikt in tal van gerechten, variërend van pizza en salades tot caprese-schotels. Naast zijn gastronomische veelzijdigheid is het ook interessant om de voedingswaarde van mozzarella te verkennen, aangezien deze deels bepaalt hoe dit zuivelproduct in een uitgebalanceerd dieet past.

Per 100 gram biedt mozzarella ongeveer 250 kilocalorieën, waarvan het merendeel afkomstig is van eiwitten en vetten. Met ongeveer 18 gram eiwit per portie draagt mozzarella bij aan de dagelijkse eiwitbehoefte, terwijl het vetgehalte, onderverdeeld in totaal vet, verzadigd vet, en onverzadigd vet, respectievelijk 20 gram, 13 gram, en 6 gram bedraagt. Transvetten zijn over het algemeen minimaal aanwezig.

Wat betreft koolhydraten bevat mozzarella ongeveer 1-2 gram per 100 gram, waarvan suikers doorgaans minder dan 1 gram zijn, hoofdzakelijk bestaande uit melksuikers of lactose. Vezels zijn in mozzarella beperkt, met ongeveer 0 gram per portie.

In termen van mineralen en vitaminen levert mozzarella aanzienlijke hoeveelheden calcium (300-400 mg per 100 gram) en fosfor (200-250 mg per 100 gram), die beide essentieel zijn voor gezonde botten en tanden. Het bevat ook kleine hoeveelheden vitamine A (200-300 IU) en vitamine D, waarvan de aanwezigheid afhankelijk is van de melkbron.

Terwijl mozzarella een voedzaam profiel heeft, is het belangrijk om rekening te houden met eventuele toevoegingen zoals zout en kruiden, evenals individuele dieetbehoeften en voorkeuren. Over het algemeen kan mozzarella een waardevolle aanvulling zijn op een gebalanceerd dieet, met de kanttekening dat matiging in consumptie altijd een gezonde benadering is. Het gedetailleerde voedingsetiket van specifieke producten biedt de meest nauwkeurige informatie over de voedingswaarde.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen