Wat is gezonder limoen of citroen?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde limoen

Hoewel limoenen klein van formaat zijn, bevatten ze een indrukwekkende reeks voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Hier is een gedetailleerde analyse van de voedingswaarde van limoenen:

Calorieën

Een gemiddelde limoen bevat ongeveer 20 kilocalorieën. De calorieën komen voornamelijk van koolhydraten in de vorm van suikers en vezels.

Koolhydraten

Limoenen bevatten ongeveer 7 gram koolhydraten per 100 gram. Deze koolhydraten bestaan voornamelijk uit suikers, waaronder glucose, fructose en sacharose, evenals vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

Vitaminen

Limoenen zijn rijk aan verschillende vitamines, waaronder:

 • Vitamine C: Een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt, de huidgezondheid bevordert en helpt bij de opname van ijzer.
 • Vitamine A: Essentieel voor gezichtsvermogen, immuunfunctie en huidgezondheid.
 • Vitamine K: Belangrijk voor bloedstolling en botmetabolisme.

Mineralen

Limoenen bevatten enkele belangrijke mineralen, zoals:

 • Kalium: Essentieel voor een gezonde bloeddruk, vochtbalans en zenuwfunctie.
 • Fosfor: Belangrijk voor bot- en tandgezondheid, evenals energiemetabolisme.
 • Magnesium: Speelt een rol bij spier- en zenuwfunctie, en ondersteunt de gezondheid van het hart.

Antioxidanten

Limoenen bevatten antioxidanten, waaronder flavonoïden en carotenoïden, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam en bescherming bieden tegen celbeschadiging.

Zuren

Citroenzuur, aanwezig in limoenen, kan helpen bij de spijsvertering en heeft ook antibacteriële eigenschappen.

Aanvullende Punten

 • Fytochemicaliën: Naast vitaminen en mineralen bevatten limoenen ook fytochemicaliën, zoals flavonoïden en carotenoïden, die ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben en bijdragen aan algemene gezondheid.
 • Hydratatie: Het hoge watergehalte in limoenen draagt bij aan hydratatie, wat essentieel is voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering en de temperatuurregeling.
 • Alkaliserende eigenschappen: Ondanks dat limoenen zuur smaken, hebben ze een alkaliserend effect op het lichaam. Dit kan helpen om de zuur-base balans te handhaven, wat belangrijk is voor een optimale gezondheid.
 • Gebruik in de keuken: Zoals je hebt aangegeven, kunnen limoenen op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt. Het toevoegen van limoensap aan gerechten kan niet alleen de smaak verbeteren, maar ook de voedingswaarde verrijken.
 • Ontgifting: Het citroenzuur in limoenen kan helpen bij het ontgiften van het lichaam en kan ondersteunend zijn voor de leverfunctie.

Het is belangrijk op te merken dat de voedingswaarden variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de limoen en de bodem waarin ze zijn geteeld. Desondanks zijn limoenen een uitstekende toevoeging aan het dieet vanwege hun verfrissende smaak en voedingsvoordelen. Ze kunnen worden gebruikt in dranken, dressings, marinades en als smaakversterker in diverse gerechten.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen