Wat is het verschil tussen keukenzout, zeezout en himalayazout? En welke is gezonder?
© Foto: by mkupiec7

Voedingswaarde himalayazout

De voedingswaarde van Himalayazout varieert enigszins, afhankelijk van de exacte samenstelling van het zout, de regio van herkomst en de mijn waaruit het gewonnen wordt. Himalayazout is verkrijgbaar in zowel witte als roze varianten, en het kleurverschil wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van verschillende mineralen. Hier zijn de typische voedingswaarden per 1 theelepel (ongeveer 6 gram) Himalayazout, met een nadruk op mogelijke mineralen:

  • Calorieën: Ongeveer 0 calorieën. Zoals bij de meeste zouten, draagt Himalayazout minimaal bij aan de totale calorie-inname.
  • Natrium: Ongeveer 2.300 milligram natrium. De hoeveelheid natrium in Himalayazout is vergelijkbaar met die in keukenzout.
  • Mineralen: Himalayazout bevat verschillende mineralen en sporenelementen, die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende kleur. De samenstelling van het zout kan variëren tussen wit en roze varianten.

Roze himalayazout

  • Oorzaak van kleur: De roze tint wordt toegeschreven aan sporenelementen, met name ijzer, die in het zout aanwezig zijn. Hoe meer ijzer, hoe intenser de roze kleur.
  • Smaak en textuur: Het wordt vaak beschouwd als subtieler van smaak en kan een lichte zoetheid bevatten. Sommige mensen vinden het minder intens dan gewoon keukenzout.
  • Mineralen: Naast natriumchloride bevat het diverse mineralen en sporenelementen zoals magnesium, calcium, kalium en natuurlijk ijzer.

Wit himalayazout

  • Oorzaak van kleur: Het witte Himalayazout heeft een lagere concentratie aan ijzer en andere mineralen dan het roze zout. Het ontbreekt aan de kleur die het gevolg is van ijzer.
  • Smaak en textuur: De smaak en textuur kunnen vergelijkbaar zijn met roze Himalayazout, maar sommige mensen beschrijven het als iets neutraler.
  • Mineralen: Hoewel het minder kleurrijk is, bevat wit Himalayazout nog steeds diverse mineralen en sporenelementen die bijdragen aan de algehele samenstelling van het zout.

Beide varianten van Himalayazout worden gewaardeerd vanwege hun unieke samenstelling en subtiele smaakverschillen. Bij het kiezen tussen roze en wit Himalayazout komt het vooral neer op persoonlijke voorkeur en esthetiek, omdat de voedingswaarde en samenstelling over het algemeen vergelijkbaar zijn, zij het met kleine variaties in mineralen en sporenelementen.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!