Hoe lang moet je broccoli blancheren?
© Foto: Kookvragen.nl

Voedingswaarde broccoli

Broccoli, een nauwe verwant van bloemkool en behorend tot de kruisbloemige familie, is een voedzame groente die een waardevolle bijdrage levert aan een gezond dieet. In een portie van 100 gram biedt broccoli ongeveer 33 kilocalorieën, met slechts 0,4 gram vet, waarvan geen verzadigd vet. Deze lage calorie- en vetgehaltes maken broccoli bijzonder geschikt voor diegenen die bewust bezig zijn met hun dieet.

Naast het gunstige effect op de calorie-inname voorziet broccoli ook in verschillende essentiële voedingsbehoeften. Het bevat geen cholesterol en heeft een laag natriumgehalte (33 mg per 100 g), waardoor het geschikt is voor mensen die een natriumbeperkt dieet volgen.

Met 316 mg kalium per 100 gram draagt broccoli bij aan de dagelijkse behoefte aan dit mineraal, wat essentieel is voor het handhaven van een gezonde bloeddruk en zenuwfunctie. De groente levert ook 7 gram koolhydraten, waarvan 2,6 gram voedingsvezels, gunstig voor een gezonde spijsvertering.

Op het gebied van eiwitten bevat broccoli 2,8 gram per 100 gram, wat bijdraagt aan de essentiële eiwitbehoefte van het lichaam, noodzakelijk voor de opbouw en reparatie van weefsels.

Wat betreft vitaminen is broccoli opvallend rijk aan vitamine C, met 89,2 mg per 100 gram. Deze vitamine is cruciaal voor een gezond immuunsysteem, huid en weefselherstel. Daarnaast bevat het vitamine B6 (0,2 mg), dat betrokken is bij het metabolisme van eiwitten en neurotransmitters.

Mineralen zoals calcium (47 mg), magnesium (21 mg) en ijzer (0,7 mg) zijn ook aanwezig in broccoli. Calcium is van belang voor gezonde botten en tanden, magnesium is essentieel voor spier- en zenuwfunctie, en ijzer speelt een cruciale rol bij de vorming van rode bloedcellen.

Broccoli is tevens een uitstekende bron van antioxidanten, zoals vitamine A, carotenoïden en flavonoïden, die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. De aanwezige vezels dragen niet alleen bij aan een gezonde spijsvertering, maar bieden ook stabiliteit aan de bloedsuikerspiegel en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing.

De combinatie van antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen in broccoli kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat gunstig is voor de algehele gezondheid. Bovendien bevat broccoli fytochemicaliën zoals sulforafaan, geassocieerd met anti-kanker eigenschappen en het verminderen van het risico op bepaalde kankersoorten.

Voor de cardiovasculaire gezondheid biedt broccoli, naast kalium, vezels en antioxidanten, bescherming tegen hart- en vaatziekten. Het ondersteunt ook gezonde botten door de aanwezigheid van vitamine K, magnesium en fosfor.

Hoewel broccoli geen meetbare hoeveelheden vitamine D en B12 bevat, blijft het desalniettemin een voedzame groente die een breed scala aan essentiële voedingsstoffen levert. Het kan dus als een waardevolle aanvulling worden beschouwd voor een gebalanceerd en gezond dieet.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen