Kun je asperges opwarmen in de magnetron?
© Foto: Kookvragen.nl

Kun je asperges opwarmen in de magnetron?

2327 keer gelezen Leestijd 5 min.

Asperges, een groente die al sinds de oudheid gewaardeerd wordt, zijn vooral populair tijdens het aspergeseizoen, dat loopt van april tot juni. Deze groente is niet alleen geliefd vanwege zijn subtiele smaak en delicate textuur, maar ook vanwege de veelzijdigheid in bereiding. Asperges kunnen op verschillende manieren worden gekookt, gegrild, geroosterd of gestoomd. Echter, wanneer het aankomt op het opnieuw opwarmen van asperges, rijst de vraag of dit ook in de magnetron kan zonder in te boeten aan smaak en textuur. De magnetron biedt een snelle en gemakkelijke manier om eten op te warmen, maar vereist enige zorgvuldigheid, vooral bij delicate groenten zoals asperges.

De juiste voorbereiding

Voor een optimaal resultaat is een goede voorbereiding essentieel. Voordat je begint met het opwarmen van asperges in de magnetron, moeten ze eerst correct worden voorbereid. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat de asperges klaar zijn om te worden opgewarmd:

 1. Reinigen: Was de asperges grondig onder koud stromend water. Dit verwijdert vuil, zand en eventuele resten van bestrijdingsmiddelen.
 2. Bijsnijden: Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges af. Dit deel is vaak taai en minder smakelijk. Ongeveer 2-3 centimeter van de onderkant afsnijden is meestal voldoende.
 3. Schillen (optioneel): Voor dikkere asperges is het vaak aan te raden om het onderste deel te schillen. De buitenste laag kan namelijk vezelig zijn, wat de eetervaring minder aangenaam maakt.

Methode voor het opwarmen in de magnetron

Het opwarmen van asperges in de magnetron kan een effectieve manier zijn om tijd te besparen terwijl je nog steeds geniet van een smakelijke maaltijd. Hier is een gedetailleerde methode om asperges in de magnetron op te warmen:

 1. Gebruik een magnetronbestendige schaal: Kies een schaal die groot genoeg is om de asperges in een enkele laag te leggen. Dit zorgt voor een gelijkmatige opwarming en voorkomt dat de asperges aan elkaar plakken of ongelijkmatig opwarmen.
 2. Voeg water toe: Giet ongeveer 2-3 eetlepels water in de schaal. Dit water helpt stoom te creëren, wat voorkomt dat de asperges uitdrogen tijdens het opwarmen.
 3. Dek de schaal af: Bedek de schaal met een magnetronbestendige deksel of magnetronfolie. Laat een kleine opening voor stoom om te ontsnappen, zodat de druk niet te hoog wordt.
 4. Instellen van de magnetron: Plaats de schaal in de magnetron en stel de magnetron in op hoog vermogen. Verwarm de asperges gedurende 1-2 minuten. Het is belangrijk om na 1 minuut te controleren of de asperges al door en door warm zijn.
 5. Controleer en herhaal indien nodig: Controleer de asperges na de eerste minuut. Als ze nog niet warm genoeg zijn, verwarm ze dan nog een extra minuut. Wees voorzichtig om ze niet te lang te verwarmen, aangezien asperges snel te gaar kunnen worden en hun textuur verliezen.

Tips voor het behouden van smaak en textuur

Asperges zijn delicate groenten en vereisen speciale aandacht bij het opwarmen om hun smaak en textuur te behouden. Hier zijn enkele tips om het beste resultaat te behalen:

 • Korte kooktijd: Houd de kooktijd kort om te voorkomen dat de asperges te zacht worden. Het is beter om in korte intervallen op te warmen en tussendoor te controleren.
 • Verse asperges: Voor het beste resultaat, gebruik verse asperges. Als je asperges opnieuw opwarmt, doe dit dan binnen een dag nadat ze voor het eerst zijn gekookt.
 • Kruiden en smaakmakers: Voeg na het opwarmen kruiden en smaakmakers toe zoals olijfolie, citroensap, zout en peper. Dit verbetert de smaak en geeft de asperges een frisse, pittige toets.

Alternatieve methoden voor het opwarmen

Hoewel de magnetron een snelle en gemakkelijke optie is, zijn er ook andere methoden die je kunt overwegen voor het opwarmen van asperges:

 • Stomen: Plaats de asperges in een stoommandje boven kokend water en stoom ze gedurende 2-3 minuten. Stomen helpt de textuur en smaak beter te behouden dan sommige andere methoden.
 • Oven: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de asperges op een bakplaat en verwarm ze gedurende 5-7 minuten. Deze methode zorgt voor een gelijkmatige verwarming en behoudt de stevigheid van de asperges.
 • Bakpan: Verwarm een beetje boter of olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de asperges toe en bak ze gedurende 2-3 minuten, waarbij je ze regelmatig omdraait. Dit geeft de asperges een lichte karamelisatie en een rijke smaak.

Veelgemaakte fouten en hoe deze te vermijden

Het opwarmen van asperges kan soms mislukken als je niet voorzichtig bent. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten en hoe je deze kunt vermijden:

 • Te lang verwarmen: Dit kan ervoor zorgen dat asperges papperig en waterig worden. Verwarm de asperges liever in korte intervallen en controleer regelmatig.
 • Geen water toevoegen: Zonder water kunnen de asperges uitdrogen en hun zachte textuur verliezen. Voeg altijd een beetje water toe aan de schaal voordat je de asperges in de magnetron plaatst.
 • Teveel asperges in één keer opwarmen: Als je teveel asperges tegelijk probeert op te warmen, kunnen ze ongelijkmatig verwarmen. Zorg ervoor dat de asperges in een enkele laag liggen en dat er genoeg ruimte is voor stoomcirculatie.

De magnetron kan een handige optie zijn voor het snel opwarmen van asperges, vooral wanneer je weinig tijd hebt. Door de juiste technieken te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de asperges hun delicate smaak en aangename textuur behouden, zelfs na het opwarmen.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen