Hoe weet ik of mijn barbecue warm genoeg is?
© Foto: Kookvragen.nl

Hoe weet ik of mijn barbecue warm genoeg is?

28 keer gelezen Leestijd 5 min.

Het aansteken van een barbecue is slechts het begin; de kunst is om te weten wanneer de barbecue warm genoeg is om te beginnen met grillen. Dit is cruciaal voor het garen van je voedsel op de juiste manier en om de gewenste smaken en texturen te bereiken. Of je nu houtskool, briketten of gas gebruikt, het bepalen van de juiste temperatuur kan een uitdaging zijn zonder de juiste technieken en hulpmiddelen. Hier volgt een uitgebreide gids om te bepalen of je barbecue warm genoeg is, inclusief verschillende methoden en tips voor optimale resultaten.

Visuele indicatoren

Houtskool en briketten

Bij het gebruik van houtskool of briketten zijn er enkele visuele signalen die aangeven dat de barbecue klaar is om te gebruiken. Houtskool begint zwart en verandert geleidelijk naar grijs en wit naarmate het opwarmt. Wanneer de houtskool bedekt is met een dunne laag witte as, meestal na 20-30 minuten, is dit een indicatie dat de kolen de juiste temperatuur hebben bereikt.

Gasbarbecue

Bij een gasbarbecue zijn er minder visuele signalen omdat de warmtebron niet verandert van kleur. Echter, na het voorverwarmen van de barbecue gedurende 10-15 minuten met de deksel dicht, zou de grillrooster heet genoeg moeten zijn. Controleer of de vlammen gelijkmatig over de branders zijn verdeeld en dat er geen koude plekken zijn.

Handtest methode

Een klassieke methode om de temperatuur van de barbecue te meten is de handtest. Deze methode is eenvoudig en vereist geen speciaal gereedschap.

 1. Direct boven de kolen: Houd je hand ongeveer 12 centimeter boven de kolen of het grillrooster.
 2. Tellen: Begin met tellen in seconden zodra je je hand op de juiste hoogte houdt.
  • Zeer heet (230-290°C): Je kunt je hand slechts 1-2 seconden boven de hitte houden.
  • Heet (200-230°C): Je kunt je hand 2-3 seconden boven de hitte houden.
  • Gemiddeld heet (160-200°C): Je kunt je hand 4-5 seconden boven de hitte houden.
  • Lauw (100-160°C): Je kunt je hand 6-7 seconden boven de hitte houden.

Hoewel deze methode niet exact is, geeft het een goede indicatie van de warmte en is het handig voor snelle controles.

Gebruik van thermometers

Grillthermometers

Een betrouwbare manier om de temperatuur van je barbecue te meten is met een grillthermometer. Er zijn verschillende soorten thermometers beschikbaar:

 1. Ingebouwde thermometers: Veel moderne barbecues hebben ingebouwde thermometers in de deksel. Hoewel handig, meten deze vaak de luchttemperatuur binnen de barbecue en niet de temperatuur aan het grillrooster, wat kan verschillen.
 2. Digitale grillthermometers: Deze thermometers zijn zeer nauwkeurig en kunnen direct op het grillrooster worden geplaatst. Ze geven een real-time weergave van de temperatuur en zijn vaak uitgerust met functies zoals alarmen en Bluetooth-connectiviteit voor gemakkelijke bewaking.

Vleesthermometers

Naast grillthermometers kunnen vleesthermometers ook nuttig zijn om de temperatuur van de barbecue te meten. Plaats de thermometer op het grillrooster of gebruik een insteekthermometer om de hitte van de kolen direct te meten. Let wel op dat sommige vleesthermometers niet ontworpen zijn voor extreme hitte en mogelijk niet nauwkeurig zijn voor het meten van de grilltemperatuur.

Voorverwarmen van de barbecue

Gasbarbecue

Voor een gasbarbecue is het essentieel om deze voldoende voor te verwarmen. Zet alle branders op de hoogste stand en sluit de deksel. Laat de barbecue 10-15 minuten opwarmen. Dit zorgt ervoor dat het grillrooster gelijkmatig heet wordt en je voedsel direct begint te garen zodra het op de grill ligt.

Houtskoolbarbecue

Voor een houtskoolbarbecue geldt dat je de kolen tijd moet geven om volledig op te warmen. Nadat de kolen zijn aangestoken en bedekt zijn met een witte aslaag, spreid je ze uit over de bodem van de barbecue. Plaats het grillrooster terug en sluit de deksel. Laat de barbecue nog 5-10 minuten voorverwarmen om ervoor te zorgen dat het grillrooster gelijkmatig heet is.

Indirecte en directe hitte

Het begrijpen van het verschil tussen directe en indirecte hitte is cruciaal voor het grillen van verschillende soorten voedsel.

 1. Directe hitte: Dit is ideaal voor het snel grillen van steaks, hamburgers, worstjes en dunne filets. Plaats het voedsel direct boven de kolen of de branders.
 2. Indirecte hitte: Dit is perfect voor grotere stukken vlees zoals hele kippen, ribben of roasts. Plaats het voedsel aan de zijkant van de kolen of branders, zodat het langzaam en gelijkmatig kan garen zonder te verbranden.

Tips voor het behouden van de temperatuur

Controleer en pas de luchtopeningen aan

Bij houtskoolbarbecues zijn de luchtopeningen essentieel voor het reguleren van de temperatuur. Meer openingen zorgen voor een hogere temperatuur door een betere zuurstoftoevoer, terwijl het sluiten van de openingen de temperatuur verlaagt.

Kolentoevoer

Bij langdurig gebruik van een houtskoolbarbecue kan het nodig zijn om extra kolen toe te voegen om de temperatuur te behouden. Voeg kolen toe aan de zijkanten van de barbecue om te voorkomen dat de temperatuur schommelt en zorg voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Gebruik van een waterpan

Bij indirect grillen kan een waterpan onder het grillrooster geplaatst worden. Dit helpt niet alleen om de temperatuur gelijkmatig te houden, maar zorgt ook voor een vochtige omgeving die voorkomt dat het voedsel uitdroogt.

Het nauwkeurig meten en onderhouden van de juiste temperatuur op je barbecue is essentieel voor perfect gegrilde gerechten. Of je nu een beginnende griller bent of een ervaren pitmaster, het kennen en toepassen van deze technieken zorgt voor optimale resultaten en een heerlijke barbecue-ervaring.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!