Hoe voorkom ik dat wortels uitdrogen in de koelkast?
© Foto: Kookvragen.nl

Hoe voorkom ik dat wortels uitdrogen in de koelkast?

42 keer gelezen Leestijd 4 min.

Wortels zijn een populaire groente vanwege hun veelzijdigheid, voedingswaarde en smaak. Of ze nu rauw worden gegeten, gekookt, gebakken of gestoomd, wortels blijven een vaste waarde in veel keukens. Een veelvoorkomend probleem bij het bewaren van wortels is echter dat ze snel kunnen uitdrogen in de koelkast, waardoor ze hun knapperige textuur en smaak verliezen. Gelukkig zijn er verschillende technieken en tips die kunnen helpen om dit te voorkomen en de houdbaarheid van wortels te verlengen.

De juiste wortels kiezen

De eerste stap om te voorkomen dat wortels uitdrogen, begint al bij het winkelen. Kies altijd voor verse, stevige wortels die helder oranje zijn en geen tekenen van rot of schimmel vertonen. Vermijd wortels die slap of verkleurd zijn, omdat deze al tekenen van uitdroging kunnen vertonen.

Voorbereiding voordat je wortels opslaat

 1. Schoonmaken: Was de wortels grondig om vuil en pesticiden te verwijderen. Dit helpt niet alleen om de wortels schoon te houden, maar voorkomt ook dat eventuele bacteriën de houdbaarheid verkorten.
 2. Verwijderen van het loof: Als de wortels nog hun groene loof hebben, verwijder deze dan. Het loof trekt vocht uit de wortels, waardoor ze sneller uitdrogen. Knip het loof af, maar laat een klein stukje van ongeveer een centimeter aan de wortel zitten.

Opslagmethoden in de koelkast

Gebruik van een luchtdichte container

Een van de meest effectieve manieren om wortels te bewaren is door ze in een luchtdichte container te plaatsen. Deze containers houden de luchtvochtigheid op peil, waardoor de wortels minder snel uitdrogen.

 1. Plastic zak of container: Plaats de schoongemaakte wortels in een plastic zak of een luchtdichte container. Zorg ervoor dat de zak of container goed afsluit, zodat er geen lucht kan ontsnappen.
 2. Vochtige doek: Wikkel de wortels in een licht vochtige doek voordat je ze in de container plaatst. Dit zorgt voor een extra laag vocht, waardoor de wortels langer vers blijven.

Bewaren in water

Een andere effectieve methode om uitdroging te voorkomen, is door de wortels in water te bewaren.

 1. Watercontainer: Vul een grote kom of bak met water en plaats de wortels erin. Zorg ervoor dat de wortels volledig ondergedompeld zijn.
 2. Regelmatig water verversen: Ververs het water elke paar dagen om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen. Dit houdt de wortels fris en voorkomt uitdroging.

Gaatjes in de zak

Voor degenen die geen luchtdichte containers hebben, kan het maken van kleine gaatjes in een plastic zak ook helpen.

 1. Plastic zak met gaatjes: Plaats de wortels in een plastic zak en maak kleine gaatjes in de zak. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie terwijl de wortels toch vochtig blijven.
 2. Bewaar in de groentelade: Leg de zak met wortels in de groentelade van de koelkast. De groentelade is ontworpen om een hogere luchtvochtigheid te behouden, wat helpt om de wortels vers te houden.

Papieren handdoek methode

De papieren handdoek methode is ook een eenvoudige en effectieve manier om wortels vochtig te houden.

 1. Wikkel in papieren handdoeken: Wikkel de schoongemaakte wortels in vochtige papieren handdoeken.
 2. Plastic zak of container: Plaats de gewikkelde wortels in een plastic zak of container. De papieren handdoeken zorgen voor een constante vochtigheid rond de wortels.

Extra tips voor langere houdbaarheid

 1. Regelmatig controleren: Controleer de wortels regelmatig op tekenen van bederf. Verwijder eventuele zachte of beschimmelde wortels om te voorkomen dat de rest besmet raakt.
 2. Bewaren bij de juiste temperatuur: Zorg ervoor dat de koelkast op de juiste temperatuur is ingesteld, idealiter tussen 0 en 4 graden Celsius, om de houdbaarheid van de wortels te maximaliseren.
 3. Houd wortels droog: Hoewel het belangrijk is om een zekere mate van vocht te behouden, moeten de wortels niet te nat worden, omdat dit schimmelgroei kan bevorderen. Balans is cruciaal.

Met deze technieken en tips kunnen wortels langer vers en knapperig blijven in de koelkast, waardoor je altijd geniet van hun volle smaak en voedingswaarde.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!