Hoe lang moet ik groene erwten koken?
© Foto: Kookvragen.nl

Hoe lang moet ik groene erwten koken?

56 keer gelezen Leestijd 4 min.

Groene erwten, een van de oudste gecultiveerde gewassen, zijn een populaire en voedzame toevoeging aan tal van gerechten. Ze behoren tot de vlinderbloemigenfamilie en staan bekend om hun heldergroene kleur en zoete, aardse smaak. Deze veelzijdige peulvruchten kunnen zowel vers als gedroogd worden gekocht, hoewel verse groene erwten vaak het meest worden gewaardeerd vanwege hun delicate smaak en textuur. Groene erwten zijn rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, vitamine K, en foliumzuur, en bieden een goede bron van plantaardige eiwitten en vezels. Ze zijn gemakkelijk te bereiden en kunnen op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt, van salades en soepen tot stoofschotels en bijgerechten.

Het koken van groene erwten is een eenvoudige en snelle manier om hun natuurlijke zoetheid en zachte textuur naar voren te brengen. Het is belangrijk om te weten hoe lang je groene erwten moet koken om ze perfect gaar en smakelijk te maken. Hieronder volgt een uitgebreide gids over de kooktijden voor groene erwten, afhankelijk van de bereidingswijze en de vorm waarin ze worden gekocht.

Kooktijd voor verse groene erwten

Voorbereiding

Verse groene erwten moeten eerst worden gedopt, wat betekent dat ze uit hun peulen moeten worden gehaald. Dit kan met de hand worden gedaan door de peul open te breken en de erwten eruit te halen. Na het doppen moeten de erwten goed worden afgespoeld onder koud water om vuil en eventuele resten te verwijderen.

Koken

 1. Breng een grote pan met lichtgezouten water aan de kook: Gebruik voldoende water zodat de erwten vrij kunnen bewegen tijdens het koken.
 2. Voeg de verse groene erwten toe aan het kokende water: Zorg ervoor dat het water krachtig blijft koken nadat de erwten zijn toegevoegd.
 3. Kooktijd: Kook de erwten gedurende 3 tot 5 minuten, afhankelijk van hun grootte en versheid. Proef een erwt na 3 minuten om te controleren of ze gaar zijn. De erwten moeten zacht zijn maar nog een beetje stevig in het midden.
 4. Afgieten en verfrissen: Giet de erwten af in een vergiet en spoel ze kort af met koud water om het kookproces te stoppen en hun heldergroene kleur te behouden.
 5. Serveren: Serveer de gekookte erwten direct of voeg ze toe aan je gerecht.

Kooktijd voor gedroogde groene erwten

Voorbereiding

Gedroogde groene erwten moeten eerst worden gesorteerd en geweekt. Sorteren betekent dat je eventuele steentjes of beschadigde erwten verwijdert. Daarna moeten de erwten minstens 6 uur of een nacht in ruim koud water worden geweekt om hun kooktijd te verkorten en hun textuur te verbeteren.

Koken

 1. Spoel de geweekte erwten af: Na het weken, giet de erwten af en spoel ze goed af onder koud water.
 2. Breng een pan met water aan de kook: Gebruik ongeveer drie keer zoveel water als erwten.
 3. Voeg de gedroogde, geweekte erwten toe aan het kokende water: Zorg ervoor dat het water blijft koken nadat de erwten zijn toegevoegd.
 4. Kooktijd: Kook de erwten gedurende 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de gewenste textuur. Voor soepachtige gerechten kunnen ze iets langer worden gekookt tot ze heel zacht zijn.
 5. Afgieten en gebruiken: Giet de erwten af en gebruik ze in je gerecht.

Kooktijd voor bevroren groene erwten

Voorbereiding

Bevroren groene erwten zijn al voorgekookt en vereisen dus een kortere kooktijd. Ze kunnen direct uit de vriezer worden gebruikt zonder ontdooien.

Koken

 1. Breng een pan met lichtgezouten water aan de kook: Gebruik voldoende water zodat de erwten vrij kunnen bewegen.
 2. Voeg de bevroren groene erwten toe aan het kokende water: Voeg de erwten toe en zorg ervoor dat het water blijft koken.
 3. Kooktijd: Kook de bevroren erwten gedurende 2 tot 3 minuten. Ze zijn klaar zodra ze door en door warm zijn.
 4. Afgieten en serveren: Giet de erwten af en serveer direct of voeg ze toe aan je gerecht.

Andere bereidingsmethoden

Stomen

 1. Voorbereiding: Verse of bevroren erwten kunnen beide worden gestoomd. Voor verse erwten, volg de bovenstaande voorbereiding. Voor bevroren erwten, gebruik ze direct uit de vriezer.
 2. Stoomtijd: Plaats de erwten in een stoommandje boven kokend water. Stoom verse erwten gedurende 5 tot 7 minuten en bevroren erwten gedurende 3 tot 5 minuten, tot ze zacht en helder groen zijn.
 3. Serveren: Haal de erwten uit het stoommandje en serveer direct.

In de magnetron

 1. Voorbereiding: Plaats de erwten (vers of bevroren) in een magnetronbestendige kom. Voeg een paar eetlepels water toe.
 2. Kooktijd: Dek de kom af met magnetronfolie of een magnetrondeksel en kook op hoge stand. Verse erwten hebben 3 tot 5 minuten nodig, terwijl bevroren erwten ongeveer 2 tot 3 minuten nodig hebben.
 3. Serveren: Laat de erwten een minuut staan na het koken, giet eventueel overtollig water af en serveer.

Groene erwten zijn een voedzame en veelzijdige toevoeging aan elke maaltijd. Door de juiste kooktijd te volgen, kan de natuurlijke zoetheid en zachte textuur van de erwten optimaal worden benut, of ze nu vers, gedroogd of bevroren zijn.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!