Hoe lang duurt het om boerenkool te koken?
© Foto: Kookvragen.nl

Hoe lang duurt het om boerenkool te koken?

64 keer gelezen Leestijd 4 min.

Boerenkool, een voedzame en veelzijdige groente, is een geliefde winterkost in Nederland. Het wordt vaak geassocieerd met stamppot, een traditioneel Nederlands gerecht, maar boerenkool kan op vele manieren worden bereid, van soepen tot smoothies. Boerenkool is rijk aan vitamines, mineralen en vezels, waardoor het een gezonde toevoeging is aan het dieet. Om ervoor te zorgen dat de boerenkool zijn voedingswaarde en smaak behoudt, is het belangrijk om te weten hoe lang het moet koken. De kooktijd kan variëren afhankelijk van de bereidingswijze en de gewenste textuur. Hier volgt een uitgebreide gids over het koken van boerenkool.

De juiste kooktijd voor boerenkool

Traditioneel koken op het fornuis

Voor de meest traditionele methode, begin met het wassen van de boerenkool om eventuele vuilresten te verwijderen. Verwijder de harde stelen en hak de bladeren grof. Plaats de boerenkool in een grote pan en voeg water toe zodat de bladeren net onder water staan. Voeg een snufje zout toe voor de smaak.

Breng het water aan de kook en laat de boerenkool vervolgens sudderen. De kooktijd hangt af van de gewenste textuur:

 • Voor een stevige beet: Kook de boerenkool gedurende 10 tot 12 minuten.
 • Voor een zachtere textuur: Kook de boerenkool gedurende 15 tot 20 minuten.

Na het koken, giet het water af en laat de boerenkool even uitdampen. Dit voorkomt dat het gerecht waterig wordt, wat vooral belangrijk is als je boerenkool voor een stamppot gebruikt.

Stomen

Stomen is een geweldige manier om de voedingsstoffen in boerenkool te behouden. Plaats de gewassen en gehakte boerenkool in een stoommandje boven een pan met kokend water. Zorg ervoor dat het water de boerenkool niet raakt.

Dek de pan af en stoom de boerenkool:

 • Voor een stevige beet: Stoom de boerenkool gedurende 5 tot 7 minuten.
 • Voor een zachtere textuur: Stoom de boerenkool gedurende 8 tot 10 minuten.

Na het stomen, haal de boerenkool uit het stoommandje en serveer direct of gebruik het in een recept naar keuze.

Koken in de magnetron

Voor een snelle bereidingswijze kan boerenkool ook in de magnetron gekookt worden. Plaats de gewassen en gehakte boerenkool in een magnetronbestendige schaal en voeg een paar eetlepels water toe. Dek de schaal af met magnetronbestendige folie of een deksel met gaatjes om de stoom te laten ontsnappen.

Kook de boerenkool op hoge stand:

 • Voor een stevige beet: Kook gedurende 4 tot 6 minuten.
 • Voor een zachtere textuur: Kook gedurende 7 tot 9 minuten.

Roer de boerenkool halverwege de kooktijd door om een gelijkmatige garing te garanderen. Laat na het koken de boerenkool een minuut rusten voordat je de schaal opent om verbranding door stoom te voorkomen.

Koken in de snelkookpan

De snelkookpan is ideaal voor wie snel boerenkool wil bereiden zonder de smaak of voedingswaarde te verliezen. Plaats de gewassen en gehakte boerenkool in de snelkookpan en voeg een minimale hoeveelheid water toe (ongeveer 1 kopje).

Sluit de snelkookpan en kook de boerenkool op hoge druk:

 • Voor een stevige beet: Kook gedurende 2 tot 3 minuten.
 • Voor een zachtere textuur: Kook gedurende 4 tot 5 minuten.

Laat de druk natuurlijk ontsnappen of gebruik de snelle ontluchtingsmethode, afhankelijk van je voorkeur. Verwijder de boerenkool uit de snelkookpan en laat deze even uitdampen voordat je het serveert.

Gebruik van bevroren boerenkool

Bevroren boerenkool is een handige optie en de kooktijd is over het algemeen korter dan die van verse boerenkool. Plaats de bevroren boerenkool in een pan met een beetje water en breng het aan de kook. Dek de pan af en laat de boerenkool sudderen:

 • Voor een stevige beet: Kook gedurende 8 tot 10 minuten.
 • Voor een zachtere textuur: Kook gedurende 10 tot 12 minuten.

Giet na het koken het overtollige water af en laat de boerenkool even uitdampen.

Tips en tricks

 • Gelijkmatige grootte: Hak de boerenkool in gelijkmatige stukken voor een gelijkmatige garing.
 • Op smaak brengen: Voeg tijdens het koken kruiden zoals knoflook, uienpoeder of laurierblaadjes toe voor extra smaak.
 • Variatie in bereiding: Experimenteer met verschillende bereidingswijzen zoals sauteren of bakken voor een andere smaak en textuur.
 • Gezond bewaren: Kook of stoom boerenkool en bewaar het in de koelkast voor snelle toevoeging aan maaltijden gedurende de week. Het behoudt zijn voedingswaarde en kan gemakkelijk worden opgewarmd.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je boerenkool altijd perfect gekookt is, ongeacht de kookmethode die je kiest.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde vragen