E-nummer E302 – Calciumascorbaat

59 keer gelezen Leestijd 6 min.

E-nummer E302, beter bekend als calciumascorbaat, is een voedingsadditief dat in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Dit additief wordt vaak gebruikt vanwege zijn antioxidatieve eigenschappen en zijn rol als conserveermiddel. Calciumascorbaat is de calciumzoutvorm van ascorbinezuur, beter bekend als vitamine C, en wordt vaak gekozen vanwege zijn stabiliteit en de gezondheidsvoordelen die het biedt. Het wordt synthetisch geproduceerd, maar het heeft dezelfde chemische structuur als de natuurlijke vorm die in citrusvruchten en andere voedingsmiddelen voorkomt. Laten we dieper ingaan op de kenmerken, het gebruik en de veiligheid van calciumascorbaat.

Wat is calciumascorbaat?

Calciumascorbaat is een verbinding die wordt gevormd door de combinatie van calcium en ascorbinezuur (vitamine C). Het wordt vaak gebruikt als voedingssupplement en conserveermiddel in de voedingsindustrie. De toevoeging van calcium maakt de stof minder zuur dan pure vitamine C, wat het beter verdraagbaar maakt voor mensen met een gevoelige maag. Bovendien biedt de toevoeging van calcium extra voedingsvoordelen.

Functies en toepassingen in de voedingsindustrie

Calciumascorbaat heeft verschillende toepassingen in de voedingsindustrie vanwege zijn veelzijdige eigenschappen:

Antioxidant

Als antioxidant helpt calciumascorbaat bij het beschermen van voedsel tegen oxidatie, een proces dat leidt tot bederf en verlies van voedingswaarde. Oxidatie kan de kleur, smaak en textuur van voedsel negatief beïnvloeden. Door de toevoeging van calciumascorbaat worden deze negatieve effecten vertraagd, waardoor de houdbaarheid van producten verlengd wordt.

Conserveermiddel

Naast zijn rol als antioxidant, fungeert calciumascorbaat ook als conserveermiddel. Het helpt de groei van schadelijke bacteriën en schimmels te remmen, wat de veiligheid van voedselproducten verbetert. Dit is vooral belangrijk in producten zoals vleeswaren, ingeblikte groenten en fruit, en bewerkte voedingsmiddelen.

Voedingssupplement

Calciumascorbaat wordt vaak gebruikt als een bron van vitamine C in voedingssupplementen. Vitamine C is essentieel voor de gezondheid van het immuunsysteem, de huid, en het bevorderen van de absorptie van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen. De toevoeging van calcium biedt ook voordelen voor de botgezondheid en helpt osteoporose te voorkomen.

Veiligheid en regulering

Wetenschappelijke evaluatie

Calciumascorbaat is uitgebreid geëvalueerd door verschillende voedselveiligheidsorganisaties, waaronder de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Beide organisaties hebben geconcludeerd dat calciumascorbaat veilig is voor gebruik in voedingsmiddelen binnen de vastgestelde limieten. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor ascorbinezuur en zijn zouten, waaronder calciumascorbaat, is vastgesteld op 0-3 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Gebruik in voedingsmiddelen

Calciumascorbaat wordt vaak toegevoegd aan een breed scala van voedingsmiddelen, zoals vleesproducten, gebak, zuivelproducten, en dranken. Het gebruik ervan is gereguleerd door de Europese Unie onder de E-nummer codering, wat aangeeft dat het een goedgekeurd en gecontroleerd additief is.

Gezondheidsvoordelen van calciumascorbaat

Immuniteit en gezondheid

Vitamine C, een hoofdbestanddeel van calciumascorbaat, is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Het helpt bij de productie van witte bloedcellen, die cruciaal zijn voor het bestrijden van infecties. Daarnaast speelt vitamine C een rol bij de vorming van collageen, een eiwit dat belangrijk is voor de gezondheid van de huid, botten en bloedvaten.

Verbeterde ijzerabsorptie

Calciumascorbaat bevordert de absorptie van niet-heem ijzer, het type ijzer dat in plantaardige voedingsmiddelen voorkomt. Dit is vooral belangrijk voor vegetariërs en veganisten, die mogelijk een hoger risico lopen op ijzertekort. Door voedingsmiddelen die calciumascorbaat bevatten te consumeren, kunnen deze individuen hun ijzeropname verbeteren.

Antioxidatieve werking

De antioxidatieve eigenschappen van calciumascorbaat helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, die cellulaire schade kunnen veroorzaken en bijdragen aan veroudering en ziektes zoals kanker. Het toevoegen van calciumascorbaat aan de voeding kan daarom bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn.

Gezondheid van botten en tanden

Calcium, dat deel uitmaakt van calciumascorbaat, is van vitaal belang voor de opbouw en het onderhoud van sterke botten en tanden. Voldoende calcium in de voeding helpt bij het voorkomen van osteoporose, een aandoening die botten zwak en broos maakt. Daarnaast speelt calcium een cruciale rol bij de bloedstolling, spierfunctie en zenuwtransmissie.

Productie en bronnen van calciumascorbaat

Synthetische productie

Calciumascorbaat wordt meestal synthetisch geproduceerd in laboratoria. Het proces begint met de extractie van ascorbinezuur uit glucose via een fermentatieproces. Vervolgens wordt het ascorbinezuur gecombineerd met calciumcarbonaat om calciumascorbaat te vormen. Deze synthetische productie zorgt voor een zuiver en stabiel eindproduct dat geschikt is voor gebruik in voedingsmiddelen en supplementen.

Natuurlijke bronnen

Hoewel calciumascorbaat voornamelijk synthetisch wordt geproduceerd, komt ascorbinezuur (vitamine C) van nature voor in veel fruit en groenten. Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Andere goede bronnen zijn aardbeien, kiwi’s, paprika’s, broccoli en spruitjes. Het is echter belangrijk op te merken dat de natuurlijke vorm van vitamine C in deze voedingsmiddelen niet dezelfde stabiliteit heeft als de synthetische vorm van calciumascorbaat.

Gebruik in verschillende industrieën

Voedingsmiddelenindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie wordt calciumascorbaat toegevoegd aan een breed scala van producten, waaronder vleeswaren, gebakken goederen, dranken en zuivelproducten. Het helpt om de kleur en smaak van deze producten te behouden en hun houdbaarheid te verlengen. In vleesproducten, zoals worst en ham, voorkomt calciumascorbaat de vorming van nitrosaminen, schadelijke verbindingen die kunnen ontstaan tijdens het verwerkingsproces.

Farmaceutische industrie

In de farmaceutische industrie wordt calciumascorbaat gebruikt in de formulering van vitamine C-supplementen. Deze supplementen zijn populair vanwege de gezondheidsvoordelen van vitamine C, waaronder het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de huidgezondheid. De toevoeging van calcium maakt deze supplementen minder zuur en beter verdraagbaar voor de maag.

Cosmetische industrie

In de cosmetische industrie wordt calciumascorbaat soms gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de antioxidatieve en collageen-versterkende eigenschappen van vitamine C. Deze producten helpen bij het verminderen van tekenen van veroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, en bevorderen een gezonde, stralende huid.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Hoewel calciumascorbaat over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren, vooral bij hoge doseringen. Mogelijke bijwerkingen zijn maagklachten, diarree en nierstenen. Personen met een voorgeschiedenis van nierstenen of bepaalde medische aandoeningen moeten voorzichtig zijn met de inname van calciumascorbaat en overleggen met een arts voordat ze supplementen gebruiken.

In zeldzame gevallen kunnen allergische reacties optreden. Symptomen van een allergische reactie kunnen huiduitslag, jeuk, zwelling, duizeligheid en ademhalingsproblemen omvatten. Als dergelijke symptomen optreden, moet onmiddellijk medische hulp worden gezocht.

Onderzoek en ontwikkelingen

Wetenschappelijk onderzoek naar calciumascorbaat blijft doorgaan, met studies die zich richten op de potentiële gezondheidsvoordelen en nieuwe toepassingen van dit additief. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de rol van calciumascorbaat bij het verbeteren van de stabiliteit van voedingsmiddelen bij verschillende opslag- en verwerkingscondities. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om calciumascorbaat te gebruiken in innovatieve voedingsproducten en supplementen die gericht zijn op specifieke gezondheidsdoelen, zoals verbeterde immuniteit of botgezondheid.

Daarnaast wordt er gekeken naar de milieueffecten van de productie van calciumascorbaat en naar manieren om de duurzaamheid van het productieproces te verbeteren. Door gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen en efficiëntere productieprocessen, streven onderzoekers en fabrikanten ernaar om de ecologische voetafdruk van calciumascorbaat te verkleinen.

Calciumascorbaat blijft een belangrijk additief in de voedingsindustrie, gewaardeerd om zijn veelzijdigheid, effectiviteit en gezondheidsvoordelen. De voortdurende evaluatie en regulering door voedselveiligheidsorganisaties zorgen ervoor dat het gebruik van calciumascorbaat veilig en voordelig blijft voor consumenten over de hele wereld.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties of verbeteringen voor Kookvragen.nl? Of heb je een fout ontdekt? We horen graag van je, dus neem gerust contact met ons op!