Albert Heijn waarschuwt voor AH Zakje met blauwe bessen 1 kg (diepvries). Het product is mogelijk besmet met hepatitis A en kan gezondheidsklachten veroorzaken. Eet de bessen niet.
Een ander voorbeeld waarbij de bevroren variant betere voedingswaarde bleek te hebben dan het verse fruit zijn blauwe bessen. Bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid.
Ja, diepvriesfruit is goed voor je . Studies hebben aangetoond dat diepvriesfruit net zo voedzaam is als vers fruit. Regelmatig fruit eten heeft veel gezondheidsvoordelen, waaronder een betere hartgezondheid, een lager risico op kanker en zelfs een langere levensduur.
En dus is al het gangbare diepvriesfruit die we volop in supermarkten kunnen kopen, niet vrij van bestrijdingsmiddelen. Ook zal het gehalte aan bestrijdingsmiddelen niet verkleinen of verdwijnen door het invriezen. Wil je echt vrij blijven van pesticiden, dan is biologisch diepvries-fruit de optie.
Hepatitis A in blauwe bessen
Albert Heijn waarschuwde op 13 januari 2025 voor blauwe bessen die mogelijk zijn besmet met hepatitis A. Het eten van de bessen kan gezondheidsklachten veroorzaken.
Hoewel bosbessen boordevol voedingsstoffen zitten, kan het eten van te veel bosbessen darmklachten veroorzaken vanwege hun hoge vezelgehalte . Hoewel het niet vaak voorkomt, kan een wisselwerking met voorgeschreven medicijnen hypoglykemie en een verhoogd risico op bloedingen veroorzaken als je te veel bosbessen eet.
Albert Heijn roept blauwe bessen uit de diepvries terug vanwege hepatitis A. Albert Heijn roept per direct de zak blauwe bessen van 1 kilo uit de diepvries terug. Het product is mogelijk besmet met hepatitis A, meldt de supermarktketen. Albert Heijn haalt de bessen van het huismerk ook meteen uit de schappen.
Het belangrijkste verschil tussen biologische en niet-biologische groenten is dat biologische groenten niet bespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen en er in het proces van de teelt geen industriële meststoffen worden gebruikt.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Dat zit zo: Biologische landbouw maakt geen gebruik van pesticiden en kunstmest.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
leg de blauwe bessen in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur ca. 1 uur ontdooien, of 3-4 uur in de koelkast.
De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. De bosbes is daarom veel moeilijker commercieël te verbouwen.
Virussen zoals het norovirus en hepatitis A gaan niet dood door invriezen. Daarom is het goed om frambozen, aardbeien, bosvruchten en ander zacht fruit uit de diepvries te wassen voor je het gebruikt.
Dankzij de combinatie van een laag aantal calorieën, een groot aantal gezondheidsvoordelen en vrijwel geen bijwerkingen, kan je een handjevol blauwe bessen met een gerust hart dagelijks op het menu zetten om zo veel mogelijk van de voordelen mee te pakken.
Wat doen blauwe bessen met je darmen? Blauwe bessen zijn rijk aan vezels en polyfenolen die een gunstige invloed hebben op de darmflora. Ze bevorderen de groei van goede darmbacteriën, ondersteunen een regelmatige stoelgang en kunnen ontstekingen in de darmen verminderen.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Het hepatitis A-virus overleeft zelfs bij zeer lage temperaturen, zoals in de diepvries. Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten.
Als je van plan bent om de schil van citroen of sinaasappel te gebruiken, bijvoorbeeld in thee, cakes of gerechten, is het een goed idee om biologisch te kiezen. Biologische citrusvruchten worden namelijk geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en hebben geen kunstmatige waslaag.
Je kunt wel zeggen dat je met biologisch in elk geval minder schadelijke stoffen en gif binnenkrijgt. Onderzoek* naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
De diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zijn mogelijk besmet met het hepatitis A-virus en worden daarom uit de winkels gehaald. Het advies is om de bessen niet te eten en terug te brengen naar de winkel.
BelOrta verdubbelde dit bedrag, dat volledig naar vzw De Hulpwinkel Houthalen-Helchteren gaat, een vereniging die zich inzet voor mensen in armoede. Aldi heeft de primeur en koopt de eerste blauwe bessen van de Limburgse teler Frans Schrijnwerkers, dat sinds 1990 in het Belgische Gruitrode blauwe bessen teelt.
Albert Heijn waarschuwt voor AH Zakje met blauwe bessen 1 kg (diepvries). Het product is mogelijk besmet met hepatitis A en kan gezondheidsklachten veroorzaken. Eet de bessen niet. Zie de website van Albert Heijn.