Bananenbrood recept: Een eenvoudige en heerlijke traktatie
© Foto: Kookvragen.nl

Bananenbrood recept: Een eenvoudige en heerlijke traktatie

220 tot 250 kcal 1 uur en 15 minuten 10 tot 12 personen

Bananenbrood, met zijn rijke, vochtige textuur en zoete, fruitige smaak, heeft zichzelf gevestigd als een favoriet onder zowel beginnende bakkers als ervaren culinaire liefhebbers. Dit veelzijdige gebak is niet alleen een uitstekende manier om overrijpe bananen te gebruiken, maar biedt ook eindeloze mogelijkheden voor variatie en personalisatie. In deze gids vind je een gedetailleerd recept voor het bakken van het perfecte bananenbrood, inclusief tips voor variatie, voedingsinformatie, bewaartips, en antwoorden op veelgestelde vragen.

Het totale proces, inclusief de voorbereiding en het bakken, duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Dit omvat ongeveer 15 minuten voorbereidingstijd en 60 minuten baktijd.

Dit recept is bedoeld voor een standaard broodvorm van 23 x 13 cm, wat resulteert in ongeveer 10 tot 12 plakken bananenbrood, afhankelijk van hoe dik de plakken gesneden worden. Het is dus geschikt voor 10 tot 12 personen, als iedereen één plak krijgt.

Een geschatte voedingswaarde per plak, uitgaande van het recept dat in totaal 12 plakken oplevert, zou ongeveer 220 tot 250 kcal bevatten. Dit is een schatting die kan variëren afhankelijk van specifieke ingrediënten zoals de hoeveelheid suiker, het gebruik van noten, en of er vervangingen zijn gemaakt (bijvoorbeeld door gebruik van volkorenmeel of het verminderen van de hoeveelheid boter).

Dit heb je nodig

Voor het bakken van bananenbrood zijn enkele essentiële bakgereedschappen nodig om het proces soepel en succesvol te laten verlopen. Hieronder vind je een lijst van de benodigde materialen:

 • Een broodvorm (23 x 13 cm): De standaardgrootte voor bananenbrood, perfect voor een goede verdeling van het beslag en het verkrijgen van een mooie vorm.
 • Mengkommen: Voor het mengen van de ingrediënten. Het is handig om meer dan één kom te hebben, zodat je de droge en natte ingrediënten afzonderlijk kunt mengen voordat je ze combineert.
 • Een vork: Dit is een eenvoudig maar effectief hulpmiddel voor het prakken van de bananen. Rijpe bananen zouden gemakkelijk moeten prakken tot een gladde massa.
 • Een spatel of houten lepel: Essentieel voor het mengen van het beslag. Een spatel is vooral handig om de ingrediënten voorzichtig te combineren zonder te veel te mengen.
 • Maatbekers en lepels: Nauwkeurigheid is belangrijk bij bakken, dus zorg ervoor dat je de ingrediënten correct afmeet voor het beste resultaat.
 • Bakpapier of bakspray: Voor het invetten van de vorm, zodat het bananenbrood gemakkelijk loslaat na het bakken.
 • Een oven: Onmisbaar voor het bakproces. Zorg ervoor dat de oven goed voorverwarmd is op de aangegeven temperatuur voor je het brood erin plaatst.

Met deze benodigdheden bij de hand ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan met het bakken van heerlijk bananenbrood. Het verzamelen van de juiste gereedschappen en materialen vooraf zorgt voor een vlot bakproces en draagt bij aan het succes van je bakavontuur.

Ingrediënten

Om een heerlijk bananenbrood te bakken, zijn de volgende basis- en optionele ingrediënten vereist:

Basis ingrediënten:

 • 3 rijpe bananen: Zorg dat deze goed geprakt zijn. Rijpe bananen zorgen voor de natuurlijke zoetheid en vochtigheid die kenmerkend zijn voor bananenbrood.
 • 75 gram ongezouten boter: Gesmolten. De boter draagt bij aan de rijke smaak en de zachte textuur van het brood.
 • 200 gram fijne kristalsuiker: Voor de zoetheid. Dit kan aangepast worden afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de rijpheid van de bananen.
 • 1 groot ei: Licht geklopt, om de ingrediënten te binden en het brood structuur te geven.
 • 1 theelepel vanille-extract: Voor een extra laag van smaak.
 • 1 theelepel bakpoeder: Dit zorgt ervoor dat het brood rijst en een luchtige textuur krijgt.
 • Een snufje zout: Om de smaken te versterken.
 • 190 gram all-purpose bloem: De basis van het brood, die zorgt voor de structuur.

Optionele toevoegingen:

 • 50 gram walnoten of pecannoten: Gehakt, voor een nootachtige textuur en extra smaak.
 • Chocoladestukjes: Voor een zoete, rijke chocoladesmaak.
 • Gedroogd fruit: Zoals cranberries of rozijnen, voor een zoete en fruitige touch.

Deze ingrediënten vormen samen de basis voor een traditioneel bananenbrood, maar voel je vrij om te experimenteren met de optionele toevoegingen om je eigen unieke draai aan het recept te geven.

Bereiding

Het bakken van bananenbrood is een eenvoudige en bevredigende activiteit, ideaal voor zowel beginnende bakkers als ervaren koks. Hieronder vind je stap-voor-stap instructies om een heerlijk en vochtig bananenbrood te maken.

Voorbereiding

 1. Oven voorverwarmen: Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de oven de juiste temperatuur heeft bereikt tegen de tijd dat je klaar bent om het brood te bakken.
 2. Broodvorm voorbereiden: Vet een broodvorm van ongeveer 23 x 13 cm in met boter of bakspray, of bekleed deze met bakpapier. Dit voorkomt dat het brood aan de vorm blijft plakken.
 3. Bananen prakken: Neem een ruime mengkom en prak hierin de bananen tot een gladde massa. Gebruik overrijpe bananen voor het beste resultaat, omdat deze meer zoetheid en vocht aan het brood toevoegen.

Het mengen van ingrediënten

 1. Nat ingrediënten mengen: Voeg de gesmolten boter toe aan de geprakte bananen en meng goed. Roer vervolgens de suiker, het geklopte ei, en vanille-extract erdoor tot het mengsel egaal is. Dit zorgt voor de basis van je beslag.
 2. Droge ingrediënten toevoegen: Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven het bananenmengsel. Meng alles voorzichtig met een spatel tot net gecombineerd. Het is cruciaal om het beslag niet te overmixen; een beetje klonterig is precies goed.
 3. Optionele ingrediënten: Als je extra ingrediënten zoals noten, chocoladestukjes, of gedroogd fruit wilt toevoegen, is dit het moment. Vouw ze voorzichtig door het beslag voor een gelijkmatige verdeling.

Bakken

 1. Beslag in vorm gieten: Giet het beslag in de voorbereide broodvorm en gebruik een spatel om de bovenkant glad te strijken. Dit zorgt voor een gelijkmatig en mooi eindresultaat.
 2. Bakken: Plaats de vorm in de voorverwarmde oven en bak 60-65 minuten, of totdat een tandenstoker die in het midden van het brood wordt gestoken er schoon uitkomt. Dit is de beste manier om te controleren op gaarheid.
 3. Afkoelen: Na het bakken, laat het brood 10 minuten afkoelen in de vorm. Dit maakt het makkelijker om het brood zonder te breken uit de vorm te halen. Plaats het vervolgens op een rooster om volledig af te koelen.

Volg deze stappen voor een perfect bananenbrood dat bij elke gelegenheid genoten kan worden. Het resultaat is een heerlijk, vochtig brood met de zoete smaak van bananen, ideaal voor ontbijt, als snack, of als dessert.

Tips voor variatie

Het klassieke bananenbrood recept biedt een fantastische basis die gemakkelijk aangepast kan worden om aan persoonlijke voorkeuren en gezondheidseisen te voldoen. Hieronder volgen enkele tips voor variatie die niet alleen de smaak en textuur kunnen verrijken, maar ook de voedingswaarde van het bananenbrood kunnen verbeteren.

Gebruik van volkorenmeel

 • Volkorenmeel: Door all-purpose bloem geheel of gedeeltelijk te vervangen door volkorenmeel, krijgt het bananenbrood een rijkere voedingswaarde, inclusief meer vezels. Begin met het vervangen van de helft van de bloem door volkorenmeel en pas aan op basis van voorkeur. Houd er rekening mee dat volkorenmeel een dichtere textuur kan geven, dus het kan nodig zijn om iets meer vloeistof (zoals melk of water) toe te voegen om het beslag de juiste consistentie te geven.

Verminderen van suiker

 • Minder Suiker: Voor diegenen die de suikerinname willen verminderen, kan de hoeveelheid suiker in het recept gehalveerd worden zonder de textuur significant te beïnvloeden. Voor een nog gezondere optie kan suiker vervangen worden door natuurlijke zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop. Let op: deze vloeibare zoetstoffen kunnen de textuur van het beslag beïnvloeden, dus het kan nodig zijn om de hoeveelheid andere vloeibare ingrediënten dienovereenkomstig aan te passen.

Toevoegen van specerijen

 • Extra specerijen: Het toevoegen van specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, of speculaaskruiden kan een heerlijke diepte en warmte aan het bananenbrood geven. Begin met een theelepel van je gekozen specerij en pas aan voor een sterkere smaak. Deze specerijen complementeren niet alleen de zoetheid van de bananen, maar voegen ook een aromatische rijkheid toe die het bananenbrood extra speciaal maakt.

Extra variatietips

 • Noten en zaden: Voor extra textuur en voedingswaarde kun je gehakte noten zoals walnoten, pecannoten, of zaden zoals pompoen- of zonnebloempitten toevoegen.
 • Fruit en bessen: Overweeg om verse of gedroogde vruchten zoals blauwe bessen, cranberries of stukjes appel toe te voegen voor een frisse, fruitige twist.
 • Chocolade: Chocoladeliefhebbers kunnen chocoladestukjes of cacaopoeder aan het beslag toevoegen voor een decadente chocoladebananenbrood variant.

Door deze tips voor variatie te integreren, kun je een bananenbrood creëren dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook beter aansluit bij je persoonlijke smaakvoorkeuren en voedingsdoelen. Experimenteer met verschillende combinaties en verhoudingen om jouw perfecte bananenbrood recept te vinden.

Voedingswaarde per portie

Het verstrekken van de voedingswaarde per portie is essentieel voor iedereen die bewust bezig is met hun voedingsinname of specifieke dieetdoelen nastreeft. Voor het hierboven beschreven bananenbrood, gebaseerd op een recept dat resulteert in ongeveer 10 tot 12 plakken, is de geschatte voedingswaarde per plak als volgt:

 • Calorieën: Elke plak bananenbrood bevat ongeveer 220 kilocalorieën. Dit maakt het een energierijke snack of aanvulling op een maaltijd, ideaal voor het leveren van snelle energie gedurende de dag.
 • Vetten: Met 7 gram vet per portie, waarvan een deel verzadigd vet vanwege de boter, levert het bananenbrood een matige hoeveelheid vetten. Voor een gezondere variant kan de boter gedeeltelijk of geheel vervangen worden door onverzadigde vetbronnen zoals plantaardige oliën.
 • Koolhydraten: De 37 gram koolhydraten per plak benadrukken de aanwezigheid van suikers en zetmeel, afkomstig van zowel de toegevoegde suikers als de natuurlijke suikers in de bananen. Voor een lagere koolhydraatinname kan de hoeveelheid suiker verminderd worden of vervangen door zoetstoffen met een lagere glycemische index.
 • Eiwitten: Met 3 gram eiwit per plak biedt het bananenbrood een bescheiden bijdrage aan de dagelijkse eiwitbehoefte. Het toevoegen van noten of het gebruik van een deel volkorenmeel kan het eiwitgehalte verhogen.
 • Vezels: De aanwezigheid van 1 gram vezels per plak komt voornamelijk van de bananen en, in mindere mate, van de all-purpose bloem. Gebruik van volkorenmeel of het toevoegen van ingrediënten zoals noten kan het vezelgehalte verhogen, wat gunstig is voor de spijsvertering.

Deze voedingswaarden bieden een algemeen beeld van wat elke portie bananenbrood levert. Door aanpassingen in het recept kunnen deze waarden echter variëren. Het vervangen van ingrediënten voor gezondere alternatieven of het toevoegen van extra componenten zoals fruit, noten of specerijen kan niet alleen de smaak verrijken maar ook de voedingswaarde verbeteren. Het is altijd aan te raden om rekening te houden met persoonlijke voedingsbehoeften en voorkeuren bij het bakken en genieten van bananenbrood.

Bewaartips

Bananenbrood, met zijn rijke smaak en vochtige textuur, is een geliefde lekkernij die op elk moment van de dag genoten kan worden. Het geheim van een altijd smakelijke ervaring ligt echter niet alleen in de bereiding, maar ook in hoe het bewaard wordt na het bakken. Een correcte opslag zorgt ervoor dat de kwaliteit behouden blijft en dat elke plak even heerlijk is als toen het net uit de oven kwam. Hier volgt een uitgebreide gids over het optimaal bewaren van bananenbrood, zodat je langer van je baksel kunt genieten.

Bij kamertemperatuur

Voor kortstondige opslag is het bewaren van bananenbrood bij kamertemperatuur ideaal. In een goed afgesloten container of strak gewikkeld in huishoudfolie, blijft het brood tot drie dagen vers. Zorg ervoor dat het brood volledig is afgekoeld voordat je het inpakt, om condensatie binnen de verpakking te voorkomen, wat kan leiden tot een zompige textuur.

In de koelkast

Als je van plan bent het bananenbrood iets langer te bewaren, kan de koelkast uitkomst bieden. Koeling verlengt de houdbaarheid tot ongeveer zeven dagen. Ook hier is het cruciaal om het brood volledig te laten afkoelen en het stevig in plasticfolie of aluminiumfolie te wikkelen, of het in een luchtdichte container te plaatsen. Let wel, de koude temperatuur kan de textuur enigszins veranderen, waardoor het brood iets dichter wordt.

Invriezen voor langdurige opslag

Voor de langste houdbaarheid is invriezen de beste optie. Bananenbrood kan, mits goed verpakt, tot drie maanden in de vriezer bewaard worden zonder significante verlies van smaak of textuur. Snijd het brood in plakken of vries het hele brood in, afhankelijk van je voorkeur. Wikkel elke plak of het hele brood eerst in plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie, of plaats het in een vriezerbestendige, luchtdichte container. Dit dubbele inpakken helpt om vriesbrand en geurabsorptie van andere voedingsmiddelen in de vriezer te voorkomen. Wanneer je klaar bent om ervan te genieten, laat je het bananenbrood langzaam ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur. Voor een warme traktatie kun je bevroren plakken direct in de broodrooster of oven opwarmen.

Tips voor het beste resultaat

 • Afkoelen: Laat het bananenbrood altijd volledig afkoelen voordat je het verpakt voor opslag, om vochtigheid en een zompige textuur te voorkomen.
 • Luchtdicht verpakken: Zorg ervoor dat het brood goed afgesloten is, ongeacht de gekozen bewaarmethode, om uitdroging en smaakverlies te voorkomen.
 • Labelen: Als je bananenbrood invriest, vergeet dan niet het te labelen met de datum van invriezen, zodat je weet hoe lang het al bewaard wordt.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je bananenbrood zo vers en smakelijk mogelijk blijft, of je het nu onmiddellijk consumeert of besluit het voor later te bewaren. Het bakken van bananenbrood is niet alleen een plezierige activiteit, maar met de juiste bewaarmethoden kun je ook op elk gewenst moment genieten van je heerlijke creatie.

Veelgestelde vragen

Bananenbrood is een favoriete traktatie voor velen, maar met zijn populariteit komen ook veel vragen over hoe je het perfecte brood bakt, variaties aanbrengt, en het vers houdt. Hieronder volgt een uitgebreide gids met antwoorden op enkele veelgestelde vragen over bananenbrood.

Hoe maak ik mijn bananenbrood vochtiger?

Een vochtig bananenbrood begint met de juiste hoeveelheid bananen. Gebruik overrijpe bananen voor het meeste vocht en de rijkste bananensmaak. Overrijpe bananen zijn die welke bruine vlekken op de schil hebben; hoe rijper, hoe beter. Een andere tip is om niet te veel te mengen nadat de droge ingrediënten zijn toegevoegd; overmixen kan leiden tot een droger, dichter brood. Ook kan het toevoegen van een klein beetje yoghurt of appelmoes helpen om het brood vochtiger te maken.

Kan ik bananenbrood maken zonder bakpoeder?

Bakpoeder is een rijsmiddel dat helpt om het brood luchtig te maken. Als je geen bakpoeder hebt, kun je dit vervangen door bakingsoda (natriumbicarbonaat), maar dan moet er een zuur ingrediënt aanwezig zijn in het recept (zoals yoghurt of karnemelk) om de bakingsoda te activeren. De verhouding is 1/4 theelepel bakingsoda voor elke theelepel bakpoeder. Houd er rekening mee dat het eindresultaat iets anders kan zijn in textuur en smaak.

Hoe weet ik wanneer mijn bananenbrood gaar is?

De beste manier om te controleren of bananenbrood gaar is, is door een tandenstoker of een dun mes in het midden van het brood te steken. Als deze er schoon uitkomt, zonder deeg, is het brood klaar. Begin met testen ongeveer 5-10 minuten voordat de geschatte baktijd verstreken is, omdat oventemperaturen kunnen variëren.

Kan ik bananenbrood invriezen?

Ja, bananenbrood vriest uitstekend in. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het invriest om condensvorming en ijskristallen te voorkomen. Wikkel het brood of individuele plakken stevig in plasticfolie en plaats ze vervolgens in een luchtdichte zak of container. Bananenbrood kan tot 3 maanden ingevroren worden. Ontdooi het in de koelkast of op kamertemperatuur wanneer je klaar bent om het te eten.

Kan ik andere ingrediënten toevoegen aan mijn bananenbrood?

Absoluut! Bananenbrood is zeer veelzijdig en staat open voor aanpassingen. Populaire toevoegingen zijn noten (zoals walnoten of pecannoten), chocoladestukjes, gedroogd fruit (zoals cranberries of rozijnen), of zelfs een swirl van pindakaas. Experimenteer met verschillende combinaties om je eigen unieke draai aan het recept te geven.

Hoe kan ik mijn bananen snel rijpen voor bananenbrood?

Als je bananen hebt die nog niet rijp genoeg zijn, kun je het rijpingsproces versnellen door ze in een papieren zak te leggen bij kamertemperatuur. Het toevoegen van een appel of tomaat in de zak kan het proces nog meer versnellen, omdat deze vruchten ethyleen gas afgeven, wat het rijpen bevordert. Een andere methode is om de bananen ongepeld in de oven te leggen op een lage temperatuur (ongeveer 150 graden Celsius) tot de schil zwart en de binnenkant zacht is, wat meestal ongeveer 15-20 minuten duurt.

Hoe pas ik mijn bananenbrood aan voor een glutenvrij dieet?

Voor een glutenvrije versie van bananenbrood kun je de gewone bloem vervangen door een glutenvrij meelalternatief, zoals amandelmeel, kokosmeel, of een kant-en-klare glutenvrije bloemmengsel. Let op dat de textuur en vochtigheid van het brood kunnen veranderen, afhankelijk van het type meel dat je gebruikt. Het kan nodig zijn om het recept enigszins aan te passen om het perfecte resultaat te krijgen.

Door deze vragen en antwoorden te overwegen, kun je je bananenbroodbakervaring verbeteren en aanpassen aan je eigen voorkeuren en behoeften. Experimenteer gerust en geniet van het heerlijke resultaat!